Endeavor: 11.900 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα από τις εταιρείες της

Endeavor: 11.900 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα από τις εταιρείες της

Από το 2012 στο δίκτυο της έχουν ενταχθεί 21 ελληνικές εταιρείες με συνολικό κύκλο εργασιών 236 εκατομμύρια ευρώ.

H Endeavor, διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός στήριξης της επιχειρηματικότητας με παρουσία σε 25 χώρες, συμπλήρωσε τέσσερα χρόνια στοχευμένης στήριξης δυναμικά αναπτυσσόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις αυτές αναπτύσσονται με πολύ υψηλούς ρυθμούς, δημιουργούν θέσεις εργασίας και αλλάζουν τα δεδομένα στους κλάδους τους.

Από το 2012 στο δίκτυο Endeavor έχουν ενταχθεί 21 ελληνικές εταιρείες, μετά από αξιολόγηση 850. Σήμερα το δίκτυο αποτελείται από τις Hellas Direct, Papadimitriou, HotelBrain, Insurance Market, ERGON, Brainbox, Think Digital Group, Green Cola, Travelplanet24/Tripsta, blueground, FREZYDERM, Avocarrot, Sychem, Workable, CHB Group και Forky.

Οι εταιρείες έχουν συνολικό κύκλο εργασιών 236 εκατομμύρια ευρώ και απασχολούν άμεσα και έμμεσα 11.900 εργαζόμενους. Είναι σημαντικό ότι το 80% των θέσεων αυτών είναι εκτός Αθηνών, στηρίζοντας την ελληνική περιφέρεια.

Οι εταιρείες αυτές κατά την περίοδο 2012-2016 με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα που κυμαίνονται περίπου στο 25%, έχουν καταφέρει να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας τους κατά 114% ενώ μετά την ένταξή τους στο δίκτυο Endeavor παρουσιάζουν κατά μέσο όρο αύξηση της απασχόλησης κατά 57%.

Ο κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε κατά 131% για το ίδιο διάστημα ενώ παρουσιάζουν 60% αύξηση μετά την ένταξή τους στην Endeavor.

Οι εταιρείες της Endeavor Greece έχουν πολύ έντονη παρουσία στο εξωτερικό καθώς εξάγουν ή έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα σε 96 χώρες. Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα έχουν, επίσης, καταφέρει να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια συνολικού ύψους 96,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στα κεφάλαια αυτά παρατηρείται σημαντική συμμετοχή θεσμικών επενδυτών από το εξωτερικό, όπως η 83North (πρώην Greylock IL), που έχει επενδύσει στη Workable και η Thirdpoint LLC και το Endeavor Catalyst που συμμετείχαν στο γύρο χρηματοδότησης της Hellas Direct. Επιπλέον, η Avocarrot προχώρησε πρόσφατα σε συμφωνία εξαγοράς της από την γερμανική πολυεθνική εταιρεία Glispa Global Group με προοπτική να δημιουργηθούν 70 επιπλέον θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Τι πιστεύουν για την ελληνική οικονομία
Οι επιχειρηματίες του δικτύου μας στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει σε τουλάχιστον 2-5 χρόνια. Η γεωγραφική θέση και το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού είναι τα κύρια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας ενώ δεν θεωρείται τόσο σημαντικό το χαμηλό κόστος του ανθρώπινου δυναμικού. Η ασταθής φορολογική πολιτική αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, περισσότερο από το ύψος της φορολογίας, ενώ η γραφειοκρατία είναι επίσης κυρίαρχος ανασταλτικός παράγοντας. Οι επιχειρηματίες του δικτύου μας βλέπουν ευκαιρίες σε πολλούς τομείς με πρώτο τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τους πιο «προφανείς» για την Ελλάδα τομείς, όπως τουρισμός, τρόφιμα και ενέργεια να ακολουθούν.

Η Endeavor Greece στηρίζεται από 10μελές διοικητικό συμβούλιο, που απαρτίζεται από κορυφαίους εκπροσώπους της εγχώριας επιχειρηματικής κοινότητας. Πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Μιχάλης Δ. Χανδρής, Πρόεδρος του Chandris Group, ενώ η Αντιπρόεδρος Mareva Grabowski αποτελεί και την ιδρύτρια της Endeavor Greece. Μέλη του ΔΣ αποτελούν οι: Δρ. Ιωάννης Κούστας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της DANAOS CORPORATION, Θοδωρής Μ. Κυριακού, Group CEO του Ομίλου Antenna, Iωάννα Παπαδοπούλου, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ε.Ι. Παπαδόπουλος, Κωστάντζα Σμπώκου Κωνσταντακοπούλου, Αρχιτέκτων της Τ.Ε.ΜΕΣ., Γιάννης Στασινόπουλος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Μελίνα Τραυλού, Προέδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises και Μαρίλυ Φραγκίστα, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Franco Compania Naviera και η Εθνική Τράπεζα που εκπροσωπείται από το Διευθύνοντα Σύμβουλό της.

H Endeavor μέσω ενός δυναμικού δικτύου περισσότερων από 1.000 επιλεγμένων επιχειρηματιών και 3.000 μελών και στρατηγικών συνεργατών διεθνώς προσφέρει στήριξη στους επιχειρηματίες σε τρεις κυρίως άξονες: πρόσβαση σε αγορές, πρόσβαση σε δανειοδότηση μέσω της συνεργασίας με την Εθνική Τράπεζα και επένδυση μέσω ενός ισχυρού διεθνούς δικτύου επενδυτών και στρατηγική καθοδήγηση για θέματα οικονομικής διαχείρισης, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, Branding και Επικοινωνίας.

 

Τι βλέπει η Endeavor για την ελληνική οικονομία

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Endeavor Greece, Χάρης Μακρυνιώτης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 4 χρόνων, σε ειδική εκδήλωση αναφέρθηκε και στις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας το 2017.

«H δική μας θέση για το 2017 είναι ότι η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα θα παραμείνει εξαιρετικά προβληματική, οδηγώντας τις υγιείς εταιρείες σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, αλλά και αυξημένη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών. Το brain drain θα συνεχιστεί με έντονους ρυθμούς. Ωστόσο, παρά τη δύσκολή συγκυρία – θα υπάρξουν σημαντικές ευκαιρίες για ορισμένες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε διαφορετικούς κλάδους. Πρόκειται για εταιρείες που ήδη καταλαμβάνουν το χώρο που αφήνουν ελεύθερο οι πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες κατά κανόνα από-επενδύουν, αλλά και οι μέχρι πρότινος ισχυροί εγχώριοι παίκτες, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό πιέζονται λόγω δανεισμού και δομών».

Όσον αφορά στα επόμενα σχέδια της Endeavor, ανέφερε ότι θα συνεχίσει να εντάσσει νέες εταιρείες (περίπου 6 τον χρόνο), ενώ θα εντείνει τη στήριξη της σε θέματα πρόσβασης σε αγορές, χρηματοδότησης και στρατηγικής καθοδήγησης με στόχο τις 15.000 θέσεις εργασίας στα τέλη του 2017.

«Παραμένουμε εξαιρετικά αισιόδοξοι για την μέσο/μακροπρόθεσμη προοπτική της χώρας, και κρίνουμε εξαιρετικά θετική την αυξανόμενη υποστήριξη και του μέσου Έλληνα στην υγιή επιχειρηματικότητα. Η επιχειρηματικότητα από συνώνυμο της διαφθοράς και της διαπλοκής, εξελίχθηκε σταδιακά σε βασική επιλογή καριέρας για τη νέα γενιά και σιγά σιγά αναγνωρίζεται από όλους ως ο κυρίαρχος μοχλός για την περιβόητη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το επόμενο βήμα είναι αυτή η συνειδητοποίηση να μετουσιωθεί σε ουσιαστικές πολιτικής στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Βλέπουμε σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες σε πολλούς κλάδους, και πιστεύουμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για ανάληψη επιχειρηματικής δράσης, η οποία θα αρχίσει να αποφέρει καρπούς σε διάστημα 2-5 ετών και θα επιταχύνει την αποκλιμάκωση της ανεργίας σε περίπου 5 χρόνια από σήμερα».