Ενέχυρο την κρατική περιουσία θέλουν οι γερμανοί βιομήχανοι

Ενέχυρο την κρατική περιουσία θέλουν οι γερμανοί βιομήχανοι

«Μεταβίβαση στον ESM των ελληνικών κρατικών εταιρειών για να διασφαλίσουν οι πιστωτές τα χρήματα τους». 

Να βάλουν στο χέρι την κρατική περιουσία της Ελλάδας επιδιώκουν οι Γερμανοί Βιομήχανοι. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους προτείνει τη μεταβίβαση ελληνικών κρατικών εταιρειών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), ώστε σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τα χρέη της, οι πιστωτές να διασφαλίσουν τα χρήματά τους.

«Στην Ελλάδα υπάρχει κρατική περιουσία αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για παράδειγμα επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας, λιμάνια, αεροδρόμια ή άλλα ακίνητα» σημειώνει ο Ούλριχ Γκρίλο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Westdeutsche Allgemeine» και προσθέτει ότι «όταν μια επιχείρηση κηρύσσει πτώχευση, αυτό δεν σημαίνει ότι οι πιστωτές παραιτούνται από τις αξιώσεις τους, τουλάχιστον έως ότου ο διαχειριστής της πτώχευσης εξετάσει τα περιουσιακά στοιχεία της και αποφανθεί σχετικώς».

Τονίζει μάλιστα ότι η πώληση κρατικής περιουσίας θα ήταν μια «καλή συνταγή» για όλες τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση. Παράλληλα, ο επικεφαλής του BDI επικρίνει τις καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και υποστηρίζει ότι η πώληση κρατικής περιουσίας θα ήταν μία καλή «συνταγή» για την εξυγίανση του προϋπολογισμού σε όλες τις χώρες της κρίσης.

Διαβάστε ακόμη:  Σόιμπλε: «Τέρμα το ελληνικό μοντέλο διάσωσης»