Οι Energean-Trajan Oil-Schlumberger ανάδοχοι των ερευνών στο Κατάκολο

Οι τρεις εταιρείες προτείνονται από το ΥΠΕΚΑ για τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Η κοινοπραξία Energean Oil & Gas/ Trajan Oil & Gas Limited/ Schlumberger προτείνεται από την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΚΑ ως ανάδοχος για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο δυτικό Κατάκολο.

Η επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών ολοκλήρωσε το έργο της και υπέβαλε τη σχετική εισήγηση στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ιωάννη Μανιάτη.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η επιτροπή προέβη σε διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους παραχωρησιούχους, με βασική επιδίωξη τη βελτίωση του αρχικά προτεινόμενου προγράμματος εργασιών και στόχο την ολοκληρωμένη έρευνα της περιοχής, την πρόσκτηση νέων αναβαθμισμένων δεδομένων, τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση όλων των δυνατών στόχων ενδιαφέροντος, καθώς και τη βελτίωση όλων των οικονομικών μεγεθών (μίσθωμα ελληνικού δημοσίου, ανταλλάγματα υπογραφής σύμβασης και παραγωγής, ετήσιο καταβαλλόμενο ποσό για εκπαίδευση προσωπικού), πέραν της φορολογίας, που συντελούν στην αύξηση του δημόσιου οφέλους.

Διαβάστε ακόμη: Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων: Καθυστερούν οι συμβάσεις των ερευνών

Σημειώνεται ότι ύστερα από αίτημα του ΥΠΕΚΑ είχε υποβληθεί κοινή προσφορά από τους δύο συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, δηλαδή την Κοινοπραξία που προτείνεται ως ανάδοχος και την GREKOIL ENERGY VENTURES LIMITED, όμως η προσπάθεια δεν καρποφόρησε.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η υπογραφή των συμβάσεων και για τις δύο άλλες περιοχές που είχαν προκηρυχθεί, μαζί με το Κατάκολο, δηλαδή τα Ιωάννινα (ανάδοχος η Κοινοπραξία ENERGEAN OIL AND GAS/ PETRA) και τον Πατραϊκό Κόλπο (ΕΛΠΕ/ EDISON/ PETROCELTIC).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα στον Πατραϊκό Κόλπο είναι 200 εκατ. βαρέλια, στα Ιωάννινα 50- 80 εκατ. βαρέλια και στο Κατάκολο 3 εκατ. βαρέλια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ