Η επιτάχυνση των ΑΠΕ και οι προκλήσεις τους, στο τραπέζι του CEO Initiative Forum 2022

Round Table με τη συμμετοχή Κ. Σκρέκα (ΥΠΕΝ), Κ.Μαύρου (ΔΕΗ Ανανεώσιμες), Σπ. Ράπτη (Schneider Electric), Η. Τσακίρη (Hellenic Hull Management) και Αρ. Χαντάβα (Enel Green Power, SolarPower Europe).

Οι προκλήσεις σε όλο το φάσμα της ενεργειακής αγοράς αναδείχθηκαν στο πλαίσιο του CEO Initiative Forum 2022 σε πάνελ συζήτησης που συντόνισε ο Αλέξανδρος Λαγάκος, Founder Greek Energy Forum, με τον Κώστα Σκρέκα, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δίνει το πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής ενόψει της αναθεώρησης του ΕΣΕΚ και κορυφαία στελέχη της αγοράς να αναδεικνύουν τα ανοιχτά ζητήματα και τις επενδυτικές ευκαιρίες.

Ειδικότερα, στη συζήτηση που συντόνισε ο Αλέξανδρος Λαγάκος, COO, Blue Grid, Founder, Greek Energy Forum, συμμετείχαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Σπύρος Ράπτης, General Manager Schneider Electric Greece & Cyprus, Ηλίας Τσακίρης, Διευθύνων Σύμβουλος, Hellenic Hull Management και Αριστοτέλης Χαντάβας, Επικεφαλής Ευρώπης, Enel Green Power, Πρόεδρος, SolarPower Europe.

Η Ελλάδα είναι η 8η χώρα στον πλανήτη ως προς τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, με 46% να προέρχεται από ΑΠΕ, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, που ανέφερε στο «The Energy Round Table» ότι σε τέσσερα χρόνια έχουν προωθηθεί έργα ΑΠΕ 5.000 MW ενώ το 2030 το 80% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από CEO Initiative Forum 2022. Απαντώντας στα σχόλια του κ. Περιστέρη νωρίτερα, ανέφερε μεταξύ άλλων ενδεικτικά ότι για παράδειγμα η Πίνδος έχει βουνά όπου δεν θα μπουν αιολικά, όπως δεν θα μπουν αιολικά σε κάθε βουνοκορφή. Υπάρχουν όμως πολλά άλλα μέρη, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, που έχουν μετατραπεί σε go-to areas, και εκεί θα επιταχυνθεί η εγκατάσταση νέων ΑΠΕ. 

Απαντώντας σε ερώτημα για τις προσδοκίες αναφορικά με την COP 27 σημείωσε ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί αλλά ο κόσμος δεν ακολουθεί. Σχετικά με το φυσικό αέριο, σημείωσε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε βασικό κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου. “Σήμερα η ExxonMobil άπλωσε καλώδια για να ξεκινήσει τις έρευνες, οι οποίες όταν ολοκληρωθούν ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα είναι και χώρα παραγωγής φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η εξορυκτική CEO Initiative Forum 2022 έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες ΝΔ της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Θεωρούν ότι είναι ένα από τα μεγάλα κοιτάσματα που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα στην περιοχή της Μεσογείου. Σε 1 ½ χρόνο καταφέραμε και υλοποιούμε έρευνες σε πέντε περιοχές, Ιόνιο, Γιάννενα, και τώρα ΝΔ της Κρήτης”, πρόσθεσε. 

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση όπως με την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, της αποθήκευσης άνθρακα (Πρίνος), της διευκόλυνσης των καταναλωτών να αποσύρουν ενεργοβόρες συσκευές κ.ά.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις στο ενεργειακό περιβάλλον ο κ. Μαύρος, τόνισε ότι οι ΑΠΕ λύνουν το θέμα της ανταγωνιστικότητας σημειώνοντας πάντως ότι οι ΗΠΑ παράγουν πολύ φθηνότερα από την Ευρώπη. Εκτίμησε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο αλλά πρέπει να κινηθούμε προς τους στόχους που έχει θέσει, με επενδύσεις στην αποκεντρωμένη παραγωγή, την απανθρακοποίηση, με ταυτόχρονη προώθηση της CEO Initiative Forum 2022. Τόνισε ότι χρειάζεται ισορροπία: μπαταρίες, πλωτά έργα ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά και όλα αυτά με την αναγκαία ψηφιοποίηση.

Ο κ. Ράπτης, εξέφρασε την ανησυχία ότι δίνουμε λιγότερη προσοχή στο τι γίνεται με την κατανάλωση. “Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η κατανάλωση”, ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι τα κτίρια είναι ο μεγαλύτερος και χειρότερος καταναλωτής. Εξήγησε δε ότι υπάρχουν οι κατάλληλες τεχνολογίες και εξελίσσονται και επομένως το θέμα είναι πόσο γρήγορα θα τις ενσωματώνουμε και θα τις αξιοποιούμε. Πρόσθεσε ότι η Schneider Electric έχει συνεργαστεί με πάνω από 35 εταιρείες και έχει βοηθήσει στην CEO Initiative Forum 2022 εκατοντάδων εγκαταστάσεων. Η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα και εύκολα και σε υπάρχοντα κτίρια, όπως εξήγησε αναφέροντας ως παράδειγμα το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο που έχει εξοικονομήσει 18% της ενέργειάς του. “Για ένα παλιό κτίριο πετυχαίνουμε return on investment σε 2-3 χρόνια”, πρόσθεσε.

Μιλώντας για τις επερχόμενες πολιτικές στη ναυτιλία για το net zero ο κ. Τσακίρης. Εκτίμησε ότι η COP 27 απομακρύνεται από το στόχο ενώ ο ΙΜΟ έχει ως στόχο το 2030 να μειωθούν οι εκπομπές κατά 40% και το 2050 κατά 70%. Πλέον τα πλοία πρέπει να καταγράφουν τις ανάγκες τους και το ενεργειακό τους αποτύπωμα και όπως εξήγησε ο κ. Τσακίρης, θα υπάρχουν κατηγορίες, και αυτό δίνει το έναυσμα σε πλοία να αναβαθμιστούν ενεργειακά ή να πάνε προς καταστροφή. Μάλιστα η ΕΕ ορίζει ακόμα πιο αυστηρούς όρους ως προς τη μείωση των ρύπων αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα το ανταλλακτήριο των ρύπων. Η ναυτιλία, όπως τόνισε, είναι ενεργοβόρος κλάδος κι έχει γίνει αποδεκτό ότι πρέπει να υπάρξει ένα κόστος για τη ρύπανση που προκαλεί.

Από την πλευρά του ο κ. Χαντάβας, σημείωσε ότι εγκαίρως η Enel έκανε τη στροφή προς τις ΑΠΕ, από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Πλέον η αποθήκευση μπορεί να υποστηρίξει το σύστημα σε δύσκολες ώρες, όπως εξήγησε μιλώντας για τα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα. “Η αποθήκευση είναι εύκολος τρόπος για να αυξήσουμε τη διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα, είτε με μπαταρίες είτε με αντλησιοταμίευση. Ωραία τα μεγάλα σχέδια και έργα, αλλά βλέπουμε ότι κάθε νέο μεγαβάτ θέλει περισσότερο κόπο. Οι καλύτερες περιοχές καταλήφθηκαν ήδη. Άρα πρέπει να βελτιώσουμε την απόδοση των ήδη υπαρχόντων έργων”, πρόσθεσε ο κ. Χαντάβας.