Ενίσχυση της εγχώριας επιχειρηματικότητας από την Vivartia

Ενίσχυση της εγχώριας επιχειρηματικότητας από την Vivartia

Νέο πρόγραμμα «Free Entry» για τον κλάδο της εστίασης παρουσίασε η εταιρεία, που στοχεύει παράλληλα στην ενίσχυση της παρουσίας της στο εξωτερικό.

Ο Όμιλος Vivartia βλέπει με αισιοδοξία τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ενισχύει γι’ αυτόν τον λόγο έμπρακτα την ελληνική επιχειρηματικότητα. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που μετέφερε σήμερα στους δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος του κλάδου εστίασης Θανάσης Παπανικολάου, τονίζοντας πως ο όμιλος στοχεύει παράλληλα και στην επέκταση του δικτύου καταστημάτων του στο εξωτερικό

Ο κ. Παπανικολάου παρουσίασε το πρόγραμμα «Free Entry» για τον κλάδο της εστίασης και συγκεκριμένα για τις αλυσίδες εστίασης Goody’s, Flocafe, Everest και La Pasteria, το οποίο ο όμιλος θέτει σε εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ειδικών προνομίων για όσους επαγγελματίες ή νέους επιχειρηματίες σε όλη την Ελλάδα ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον χώρο της εστίασης στις συγκεκριμένες αλυσίδες. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν για πρώτη φορά να αποκτήσουν το δικό τους κατάστημα με μηδενικό δικαίωμα εισόδου (entry free) και προνομιακά δικαιώματα χρήσης ονόματος (royalties), που ισοδυναμούν με 2% τον πρώτο χρόνο και 4% τον δεύτερο.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, το νέο πρόγραμμα αναμένεται να ενισχύσει τη πορεία του ομίλου και να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας δημιουργώντας κλίμα αισιοδοξίας στο εγχώριο ελληνικό επιχειρείν. «Στοχεύουμε στη δημιουργία 300 μέχρι 500 νέων θέσεων εργασίας σε όλη την Ελλάδα για το 2014», ανέφερε ο κ. Παπανικολάου.

Διαβάστε ακόμη: Τα δύο «Δέλτα» που κάνουν τη διαφορά

Σημειώνεται ότι ο κλάδος εστίασης της Vivartia, εκπροσωπείται από εννέα brands (Goody’s, everest, Flocafé, La Pasteria, Olympus Plaza Food Parks, Kuzina, Papagallino, Olympic Catering, Hellenic Catering) που καλύπτουν όλο το φάσμα της εστίασης (από τη γρήγορη εστίαση, την αγορά του καφέ και το βιομηχανικό catering, μέχρι το casual dinning και την υψηλή γαστρονομία).

Ο όμιλος εστίασης της Vivartia το 2012 πέτυχε πωλήσεις 275 εκατ. ευρώ και 245 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ κατέχει 22% μερίδιο στην αγορά της εστίασης και 23% μερίδιο στην αγορά του καφέ. Απασχολεί 5.000 άμεσα εργαζόμενους, διαθέτει τέσσερις μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, 550 εστιατόρια και καφέ. Εξυπηρετεί 500.000 καταναλωτές ημερησίως.

Όπως αναφέρθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Vivartia και αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου MIG, Γιάννη Αρτινό, σε 60 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φόροι και οι εισφορές στο κράτος ετησίως, ενώ την τελευταία τριετία (2010-2011-2012) οι επενδύσεις του ομίλου εστίασης της Vivartia ανήλθαν σε 25 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: ΔΕΛΤΑ: Χαιρετίζει τις προσπάθειες για ελληνικό σήμα στο γάλα

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, η Vivartia επενδύει στην εξωστρέφεια και ανάπτυξη σε αγορές του εξωτερικού με στόχο την προώθηση των ελληνικών σημάτων σε αναπτυσσόμενες αγορές μέσω στρατηγικών συμφωνιών με επενδυτές του εξωτερικού. «Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε οικονομίες κλίμακας με στόχο να είμαστε ανταγωνιστικότεροι και στην ελληνική αγορά», είπε ο κ. Αρτινός.

Μέχρι το τέλος του 2013 θα λειτουργούν 22 καταστήματα στο εξωτερικό, σε Κύπρο, Αλβανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Λευκορωσία και ΠΓΔΜ, ενώ σχεδιάζεται η άμεση επέκταση των σημάτων σε νέες αγορές, όπου η εταιρεία έχει ήδη συνάψει συμφωνία συνεργασίας (Μαυροβούνιο, Κόσσοβο, Λιβύη, Ουκρανία, Καζακστάν).

Επιπλέον, η σύναψη συμφωνίας της Vivartia με την Exeed Industries δίνει πρόσβαση στα σήματα της Vivartia για παρουσία στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (Ιράκ, Ιράν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Μαρόκο, Αλγερία), μία αγορά που αφορά πάνω από 330 εκατ. καταναλωτές. Όπως αναφέρθηκε, η διοίκηση βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις και με τις μεγάλες αγορές της Ρωσίας, της Κίνας και της Αφρικής για άνοιγμα νέων καταστημάτων.

Σε ό,τι αφορά στην τιμολογιακή πολιτική, όπως αναφέρθηκε, στις αλυσίδες του Ομίλου everest, Goody’s, La Pasteria εφαρμόζεται υπεύθυνη τιμολογιακή πολιτική. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η πρωτοβουλία της everest για μείωση τιμών σε είδη καθημερινής ανάγκης, όπως ο καφές και η τυρόπιτα, αλλά και της Goody’s και La Pasteria όπου έχουν προχωρήσει σε μειώσεις τιμών που αγγίζουν το 60% σε προϊόντα και μενού.

Ο κ. Θ. Παπανικολάου, ως πρόεδρος του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ), αναφερόμενος στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13%, επισήμανε ότι η επώνυμη εστίαση μείωσε το 75% των προϊόντων της κατά 5%. Παράλληλα τόνισε ότι το μέτρο πρέπει να πάρει παράταση καθώς η εφαρμογή του μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας στις επιχειρήσεις και έχει ικανοποιήσει τον τελικό πελάτη-καταναλωτή.

Ο ΣΕΠΟΑ, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, παροτρύνει τα μέλη του να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών. αλλά και τους καταναλωτές να επιλέγουν τα καταστήματα που έχουν το ειδικό σήμα και να ζητούν πάντα απόδειξη για κάθε συναλλαγή τους.

Διαβάστε ακόμη: Σε 139,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν το α’ εξάμηνο του 2013 οι ενοποιημένες ζημιές της MIG