Ενισχύεται η τεχνολογική συνεργασία ΕΕ-Ινδίας: Υπεγράφη μνημόνιο συνεννόησης για τους ημιαγωγούς

Ενισχύεται η τεχνολογική συνεργασία ΕΕ-Ινδίας: Υπεγράφη μνημόνιο συνεννόησης για τους ημιαγωγούς
Photo: AFP
Καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα συνεργαστούν για την «οικοδόμηση ισχυρών αλυσίδων εφοδιασμού ημιαγωγών και υπέρ της καινοτομίας».

Συνομιλίες με τους Ινδούς ομολόγους τους είχαν την Παρασκευή υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο τον απολογισμό του έργου που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας (ΣΕΤ) ΕΕΙνδίας, αλλά και για να προετοιμάσουν το έδαφος για την επόμενη υπουργική σύνοδο.

Στις συνομιλίες συμμετείχαν οι συμπρόεδροι του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ – Ινδίας (ΣΕΤ), ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις και η αντιπρόεδρος Βιέρα Γιούροβα και από την πλευρά της Ινδίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Subrahmanyam Jaishankar, ο υπουργός Σιδηροδρόμων, Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Τεχνολογίας των Πληροφοριών, Ashwini Vaishnaw και ο υπουργός Εμπορίου, Piyush Goyal.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία για τους ημιαγωγούς η οποία καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. και η Ινδία θα συνεργαστούν για την οικοδόμηση ισχυρών αλυσίδων εφοδιασμού ημιαγωγών και υπέρ της καινοτομίας, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Το μνημόνιο υπεγράφη από τον Τιερί Μπρετόν, επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, και τον Ashwini Vaishnaw, υπουργό Σιδηροδρόμων, Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Τεχνολογίας των Πληροφοριών της κυβέρνησης της Ινδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πλαίσιο του εν λόγω μνημονίου, η Επιτροπή και η Ινδία προτίθενται:

-να ανταλλάσσουν εμπειρίες, βέλτιστες πρακτικές και πληροφορίες σχετικά με τα οικοσυστήματα ημιαγωγών τους·

-να προσδιορίσουν τομείς συνεργασίας στον τομέα της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών οργανισμών και επιχειρήσεων·

-να προωθήσουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων, ταλέντων και εργατικού δυναμικού για τη βιομηχανία ημιαγωγών και να διευκολύνουν τη συνεργασία μέσω διοργάνωσης εργαστηρίων, συμπράξεων και προώθησης των άμεσων επενδύσεων·

-να διασφαλίσουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού στον κλάδο, μεταξύ άλλων μέσω ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις χορηγηθείσες δημόσιες επιδοτήσεις.

Επόμενα βήματα

Και οι δύο εταίροι θα συνεχίσουν να συνεδριάζουν τακτικά και να υποβάλλουν εκθέσεις στο πλαίσιο του ΣΕΤ. Η επόμενη υπουργική σύνοδος του ΣΕΤ έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2024 στην Ινδία.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: