Εννιά πράγματα που δεν πρέπει να δουν οι συνεργάτες μας

Εννιά πράγματα που δεν πρέπει να δουν οι συνεργάτες μας
Photo:

Η κοινωνική δικτύωση κρύβει πολλές ευκαιρίες, αλλά ακόμη περισσότερες παγίδες.

Αν θέλετε να καταφέρετε πράγματα στη ζωή η κοινωνική δικτύωση είναι απαραίτητη. Ενώ η δικτύωση μπορεί σας ανοίξει πόρτες, μπορεί επίσης να κλείσει αν δεν γίνει σωστά.

Ιδού μερικά πράγματα που πρέπει να αποφύγετε:

1. Υπερβολική κατανάλωση ποτών. Σε κάθε εταιρικό γεγονός υπάρχει κάποιος που πίνει. Σε κατάσταση μέθης, φωνάζοντας και γενικά όχι όπως αρμόζει σε ένα εταιρικό περιβάλλον. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αφήσει μια κακή εντύπωση και, ακόμη χειρότερα, να σας κάνει ανίκανο να πετύχετε αυτές τις συμφωνίες που απαιτούν συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο. Αφήστε την υπερβολική κατανάλωση για ώρες εκτός εργασίας.

2. Καρχαρίας επαγγελματικών καρτών. Μην είστε εκείνος που πηγαίνει σε όλους στη συνάντηση διατρανώνοντας πόσο μεγάλη είναι η επιχείρησή του και ταυτόχρονα ζητά τις επαγγελματικές τους κάρτες. Μην αμαυρώσετε το όνομά σας κάνοντας τους άλλους να αισθάνονται άσχημα παίρνοντας μια κάρτα που δεν έχετε καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσετε. Όταν παίρνετε μια επαγγελματική κάρτα πρέπει να κρατάτε επαφή. Πάντα.

3. Ψυχρή γλώσσα του σώματος. Η κοινωνική δικτύωση ευδοκιμεί από τον τόνο της φωνής και τη γλώσσα του σώματος. Οι εκφράσεις του προσώπου και των ματιών είναι υψίστης σημασίας, αλλά η κίνηση των χεριών και η στάση είναι εξίσου σημαντικές. Μην έχετε στάση η οποία εμποδίζει τους άλλους από την συνομιλία. Αν έχετε τα χέρια σταυρωμένα σημαίνει ότι βαριέστε, και το να αλλάζετε σταυροπόδι κάνει τους άλλους να νομίζουν ότι είστε νευρικός (ή ότι θέλετε να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα).

4. Να διακόπτετε. Να είστε υπομονετικοί όταν θέλετε να μιλήσετε σε μια ομάδα ανθρώπων. Μια ομάδα τριών ή περισσοτέρων ατόμων μπορεί να λειτουργεί αποτρεπτικά για να τους πλησιάσετε, οπότε είναι καλή ιδέα να σταθείτε λίγο παράμερα. Αφού υπάρξει διακοπή στη συνομιλία της ομάδας, θα σας δουν και μπορείτε να μιλήσετε.

5. Να μην ακούτε. Καμία υγιής σχέση δεν είναι μονόπλευρη. Μην κυριαρχείτε στη συνομιλία. Να είστε παρών στη συνομιλία, όχι πρωταγωνιστής. Μην παρασύρεστε και μονοπωλείτε τη συζήτηση. Οι καλύτεροι πωλητές γνωρίζουν ότι η πώληση συμβαίνει όταν σταματούν να μιλούν.

6. Να είστε φορτικός. Η δικτύωση είναι ένας τρόπος για να συναντήσετε νέους συναδέλφους, όχι απαραίτητα νέους πελάτες. Μην τη χρησιμοποιείτε πάντα ως τρόπο για να πουλήσετε. Η δικτύωση ίσως να σας αποφέρει μερικούς πελάτες στην πορεία. Αλλά να θυμάστε, ότι δεν είναι ο κύριος στόχος της.

7. Να μιλάτε συνεχώς για την επιχείρησή σας ή τον εαυτό σας. Κανείς δεν θέλει να μιλήσει μόνο για σας. Κρατήστε τις επαγγελματικές κάρτες στην άκρη μέχρι να υπάρξει ενδιαφέρον. Δεν θέλουν όλοι την επαγγελματική σας κάρτα. (Λίγη κουβέντα για δουλειά δεν πειράζει.) Το να κάνετε ερωτήσεις ή να παρουσιάσετε ένα ανώνυμο θέμα πάνω στο οποίο εργάζεστε είναι καλός τρόπος για να μιλήσετε για δουλειά δίχως να απομακρύνετε τους άλλους.

8. Να είστε τεμπέλης. Ακριβώς όπως οι υποψήφιοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κρατήσουν επαφή μετά από μια συνέντευξη, έτσι και η επαφή μετά από μια κοινωνική δικτύωση είναι εξίσου σημαντική. Παρόλο που μπορεί να γυρίσετε σπίτι εξαντλημένος μετά το συνέδριο, αυτό δεν είναι δικαιολογία για να μην κρατήσετε επαφή. Ένα απλό μήνυμα στο LinkedIn ή ένα σύντομο e-mail είναι εύκολοι τρόποι για να ξεκινήσετε μια συζήτηση μετά από ένα συνέδριο, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση της επαφής.

9. Να είστε απροετοίμαστοι. Ποτέ μην αφήνετε τη δικτύωση σαν ύστερη σκέψη. Να προετοιμάζεστε για συνέδρια και εκδηλώσεις δικτύωσης. Σκεφτείτε μια στρατηγική δικτύωσης που περιλαμβάνει μια γρήγορη εισαγωγή, ένα κυρίως θέμα και τρεις καλές ερωτήσεις που μπορούν να προσαρμοστούν σε κάθε κλάδο ή συνομιλία. Για παράδειγμα, «Πώς σχεδιάζει η εταιρεία σας να αντιμετωπίσει τις αλλαγές στη μηχανή αναζήτησης της Google;» ή «Ποιο είναι το αγαπημένο σας εργαλείο για την παραγωγικότητα;»

Η κοινωνική δικτύωση είναι πολύ σημαντική για την καριέρα σας, αλλά θα σας ανταμείψει μόνο αν επενδύσετε σοβαρά σ’ αυτήν.

Διαβάστε ακόμη:

Οι πέντε μύθοι της αγοράς εργασίας

Εννιά περιπτώσεις που δεν χρειάζεται να πείτε τίποτα

Πέντε τύποι προσωπικότητας που παίρνουν προαγωγή στη δουλειά