Πέντε τύποι προσωπικότητας που παίρνουν προαγωγή στη δουλειά

Πέντε τύποι προσωπικότητας που παίρνουν προαγωγή στη δουλειά

Όταν η σταδιοδρομία δεν εξαρτάται μόνο από τα τυπικά προσόντα.

Όταν πρόκειται να αποφασιστεί ποιος θα πάρει προαγωγή ή ποιος θα προσληφθεί σε μια εταιρεία, οι δεξιότητες και η εργασιακή εμπειρία είναι ένα μέρος μόνο της εξίσωσης. Όπως γνωρίζουν πολλοί εργοδότες και όπως επισημαίνει και το BusinessNewsDaily, η προσωπικότητα ενός υποψηφίου παίζει τεράστιο ρόλο στο πόσο καλά μπορεί να αποδώσει αυτός στο χώρο εργασίας.

«Ένα ολοένα και αυξανόμενο σώμα δεδομένων συνηγορεί υπέρ της ιδέας ότι η προσωπικότητα ενός ανθρώπου αποτελεί δείκτη πρόβλεψης της απόδοσής του στη δουλειά, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη γνωστή μέθοδο αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένων των συνεντεύξεων και των τεστ IQ», λέει ο Ρόμπερτ Χόγκαν, ψυχολόγος και πρόεδρος της εταιρείας διεξαγωγής τεστ προσωπικότητας Hogan Assessments. «Η προσωπικότητα πρέπει να είναι ένας βασικός παράγοντας κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το προσωπικό».

Βάσει αυτού του ευρήματος, μπορούμε να ξεχωρίσουμε πέντε τύπους προσωπικότητας που συγκεντρώνουν τις υψηλότερες πιθανότητες να πάρουν προαγωγή:

Ο «κοινωνικός»
Όλοι -πελάτες, συνάδερφοι και αφεντικά- θέλουν το συγκεκριμένο τύπο ανθρώπου. Έχει μια ευχάριστη προσωπικότητα, τα πηγαίνει καλά με άλλους, και οι άλλοι περνούν καλά μ’ αυτόν. Με αυτές τις ιδιότητες, ένας «κοινωνικός» εργαζόμενος έχει υψηλές πιθανότητες να γίνει καλός μάνατζερ ή επικεφαλής ομάδας.

Ο «μεταβιβαστής»
Όταν οι εργαζόμενοι στα κατώτατα κλιμάκια μιας επιχείρησης εμπλακούν σε ένα ομαδικό έργο, πάντα θα υπάρχει ένας τουλάχιστον που θα αναλάβει τη θέση του ηγέτη. Αυτό το άτομο γνωρίζει πώς να δίνει γόνιμη ανατροφοδότηση και να μεταβιβάζει καθήκοντα σε κάθε μέλος της ομάδας βάσει των ισχυρών του σημείων.

Ο «προσαρμόσιμος»
Αυτός ο τύπος προσωπικότητας μαθαίνει πολύ γρήγορα και είναι σε θέαση να προσαρμόζεται σε κάθε εργασιακό καθήκον ή περιβάλλον. Η ευφυΐα και η διαίσθησή του βοηθά τον ίδιο στην κατανόηση κάθε νέου ρόλου που του ανατίθεται στο χώρο εργασίας.

Ο «αποφασιστικός»
Κάποιος που είναι αποφασιστικός και άνετος με τις αποφάσεις του ταιριάζει ιδανικά με μια ηγετική θέση. Η ικανότητα επιλογής μιας κατεύθυνσης γρήγορα και αποτελεσματικά είναι αναγκαία για ένα ρόλο που βασίζεται στην επεξεργασία στρατηγικής.

Ο «δεοντολόγος»
Οι πράξεις του κατευθύνονται από μια αίσθηση δεοντολογίας και ακεραιότητας, ανεξάρτητα από το ρόλο του στην εταιρεία. Το συγκεκριμένο άτομο δεν θα θυσιάσει τις αξίες και τα ιδανικά του για να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των συναδέλφων του.

Τέλος, ο Χόγκαν επισημαίνει ότι καλό είναι ο εργοδότης που επιλέγει να πραγματοποιήσει αξιολογήσεις προσωπικότητας των υποψηφίων να χρησιμοποιήσει τεστ που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο και διακρίνονται για την αξιοπιστία τους.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς να πείτε στον προϊστάμενό σας ότι θέλετε προαγωγή…

Έξυπνη επαγγελματική κίνηση ή εργασιακό αδιέξοδο;

Δώστε κίνητρα στους νεοπροσληφθέντες με μια αύξηση