Εντείνεται η διεθνής προσπάθεια αντιμετώπισης του Έμπολα

Εντείνεται η διεθνής προσπάθεια αντιμετώπισης του Έμπολα

Ως «την πλέον σοβαρή υγειονομική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης των τελευταίων ετών» χαρακτήρισαν οι ηγέτες ΕΕ και ΗΠΑ την εξάπλωση της επιδημίας.

Την αποτελεσματικότητα των ελέγχων για πιθανά νέα κρούσματα του ιού Έμπολα τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή στα αεροδρόμια των τριών αφρικανικών χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, πρόκειται να επαληθεύσει άμεσα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές για το αν οι έλεγχοι αυτοί είναι αποτελεσματικοί ή όχι. Γίνονται, αλλά το πρόβλημα είναι αν είναι αποτελεσματικοί», δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Τόνιο Μποργκ έπειτα από μια υπουργική σύνοδο στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι ο έλεγχος αυτός θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί στα αεροδρόμια της Λιβερίας, της Σιέρα Λεόνε και της Γουινέας, στις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του θανατηφόρου ιού.

Σήμερα ένας επιβάτης της Air France που είχε ρίγη υπεβλήθη σε ιατρικό έλεγχο μόλις το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο της Μαδρίτης, βάσει του πρωτοκόλλου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπισης της επιδημίας του ιού Έμπολα. Το αεροπλάνο, που προερχόταν από το Παρίσι, κατευθύνθηκε σε μια ειδική περιοχή του αεροδρομίου Μπαράχας, και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων ανέβηκε στο αεροσκάφος για να εξετάσει τον επιβάτη, επεσήμανε η εταιρεία διαχείρισης των ισπανικών αεροδρομίων AENA.

«Η Air France επιβεβαίωσε ότι ένας επιβάτης της πτήσης AF1300 που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Παρίσι (Σαρλ ντε Γκολ)-Μαδρίτη (Μπαράχας), στις 16 Οκτωβρίου 2014, παρουσίασε συμπτώματα στη διάρκεια της πτήσης», ανέφερε η αεροπορική εταιρεία σε ανακοίνωσή της. «Πρόκειται για το πρωτόκολλο για τον ιό Έμπολα», πρόσθεσε.

Ένα από τα πρόσωπα που έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση στην Ισπανία, αφού ήρθαν σε επαφή με την Ισπανίδα νοσοκόμα που έχει προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό, παρουσίασε πυρετό σήμερα και θα διακομιστεί σε νοσοκομείο της Μαδρίτης για να υποβληθεί σε εξετάσεις, ανακοίνωσαν οι αρχές. «Μεταξύ των 68 επαφών χαμηλού κινδύνου (της νοσοκόμας) υπάρχει μια εξέλιξη: ένας εξ αυτών παρουσίασε σήμερα το πρωί πυρετό», δήλωσε ο Φερνάντο Σιμόν ένας αξιωματούχος της επιτροπής που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης της επιδημίας του ιού Έμπολα. Οι γιατροί αναμένουν τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων «ίσως σήμερα το απόγευμα ή το βράδυ», πρόσθεσε.

Η 44χρονη νοσοκόμα Τερέσα Ρομένο, που παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας στις 29 Νοεμβρίου, εξακολουθεί να βρίσκεται σήμερα σε «σταθερή» κατάσταση, διευκρίνισε ο Σιμόν.

Στο μεταξύ ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγείας στη Δανία υποβάλλεται σε εξετάσεις καθώς ενδέχεται να έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα. Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) Δανίας ανακοίνωσαν ότι ένας από τους εργαζόμενούς της υποβάλλεται σε εξετάσεις, αφού επέστρεψε από τη δυτική Αφρική και ένιωσε μια «μικρή αύξηση» στη θερμοκρασία του.

Σήμερα έγινε επίσης γνωστό πως η δεύτερη νοσοκόμα στο Ντάλας των ΗΠΑ, η οποία προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα, είχε ενημερώσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ότι είχε ανεβάσει λίγο πυρετό πριν επιβιβαστεί στην πτήση της εταιρείας Frontier Airline με διαδρομή από το Οχάιο στο Ντάλας, ωστόσο δεν της απαγορεύτηκε να ταξιδέψει.

Χθες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταβάλουν μια «σημαντικότερη» προσπάθεια προκειμένου να συμβάλουν στη μάχη εναντίον της επιδημίας του ιού Έμπολα. «Ο πρόεδρος ζήτησε από αυτούς τους ηγέτες να καταβάλουν μια σημαντικότερη προσπάθεια» δήλωσε ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, σχετικά με την τηλεδιάσκεψη που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Ιταλίας Ντέιβιντ Κάμερον και Ματέο Ρέντσι, αντίστοιχα.

Από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είπε σήμερα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, της Γαλλίας, η καγκελάριος της Γερμανίας και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και της Βρετανίας χαρακτήρισαν σήμερα τον ιό Έμπολα «την πλέον σοβαρή υγειονομική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης των τελευταίων ετών».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα από τα κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «να επιταχύνουν και να εντείνουν με θεαματικό τρόπο την οικονομική και υλική τους βοήθεια» προς τις χώρες που πλήττονται από τον Έμπολα. Σε μια διακήρυξη που ενέκριναν ομόφωνα σήμερα έπειτα από τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου, τα 15 κράτη μέλη «υπογραμμίζουν ότι η απάντηση της διεθνούς κοινότητας υπήρξε μέχρι στιγμής ανεπαρκής απέναντι στο εύρος και της επιδημίας και τις επιπτώσεις της».

Μεταξύ των μέσων που ζητά, το Συμβούλιο αναφέρει κινητές εργαστηριακές μονάδες, υπαίθρια νοσοκομεία, έμπειρο ιατρικό προσωπικό, εμβόλια και διαγνωστικά τεστ όπως και προστατευτικό εξοπλισμό. Η διακήρυξη αυτή υπογραμμίζει για μία ακόμη φορά ότι η «άνευ προηγουμένου εξάπλωση της επιδημίας Έμπολα στη Δυτική Αφρική αντιπροσωπεύει μία απειλή για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια».

Ήδη οι ΗΠΑ ζήτησαν από την κυβέρνηση της Μαδρίτης την άδεια να χρησιμοποιήσουν τις αμερικανικές αεροπορικές βάσεις στην Ισπανία, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την αντιμετώπιση της κρίσης του Έμπολα στην Αφρική.

«Κανένα από τα αεροπλάνα δεν θα μεταφέρει ασθενείς ούτε πρόσωπα ύποπτα ότι έχουν προσβληθεί από Έμπολα ή που είχαν έρθει σε επαφή με μολυσμένους ανθρώπους», δήλωσε εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Άμυνας. «Η Ισπανία θα έχει δικαίωμα να επιθεωρεί τα αεροπλάνα και τους επιβάτες».

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν μέχρι 4.000 στρατιώτες στη Δυτική Αφρική για να βοηθήσουν στον περιορισμό της επιδημίας. Η απόφαση θα ανακοινωθεί αύριο, Παρασκευή, όταν ο Ισπανός υπουργός Άμυνας Πέδρο Μορένες συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ στην Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ έχουν τέσσερις βάσεις στην Ισπανία, στο Μορόν ντε λα Φροντέρα κοντά στη Σεβίλλη και στη Ρότα, κοντά στο Κάδιξ, στη νότια Ισπανία, στο Τορεχόν ντε Αρντός κοντά στη Μαδρίτη και στη Σαραγόσα στο βορρά.

Η Αφρική έχει ανάγκη περισσότερους πόρους
Η Αφρική πρέπει να κινητοποιήσει περισσότερους ανθρώπινους πόρους για να αντιμετωπίσει την επιδημία του ιού Έμπολα, που πλήττει κυρίως τρεις χώρες στα δυτικά, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Ενκοσαζάνα Ντλαμίνι-Ζούμα.

«Όταν η διεθνής κοινότητα υποσχέθηκε να παράσχει (βοήθεια), λίγες χώρες δεσμεύθηκαν να προσφέρουν ανθρώπινους πόρους», κατήγγειλε η Ντλαμίνι- Ζούμα. «Και παρόλα αυτά αν δημιουργηθούν οι υποδομές, θα χρειαστούν άνδρες, εργαζόμενοι στο τομέα της υγείας, για να εργαστούν στα νοσοκομεία αυτά και τις κλινικές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα ως ήπειρος για να κινητοποιήσουμε ανθρώπινους πόρους».

Πριν από δέκα ημέρες από το Παρίσι η Ντλαμίνι-Ζούμα είχε ζητήσει την αποστολή περισσότερου προσωπικού υγείας για «να σπάσει ο κύκλος (εξάπλωσης) του Έμπολα».

Στο μεταξύ η υπουργός Μεταφορών της Λιβερίας Άντζελα Κάσελ-Μπους ανακοίνωσε σήμερα ότι τέθηκε εθελοντικά σε καραντίνα μετά τον θάνατο του οδηγού της από τον Έμπολα. Την ίδια ώρα η πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχος του τομέα της Υγείας της χώρας, η Μπέρνις Νταν, που είχε τεθεί σε καραντίνα για 21 ημέρες μετά τον θάνατο του αναπληρωτή της από τον ιό, δήλωσε ότι επέστρεψε στην εργασία της.

Παράλληλα η προεδρία της Λιβερίας ανακοίνωσε ότι η Γερμανία δεσμεύθηκε να αναλάβει τη διαχείριση ενός κέντρου θεραπείας για τον ιό Έμπολα που ανεγείρεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σε μια συνοικία της Μονρόβια.