Εντείνεται η κρίση Βρετανίας – Ιράν: Βρετανός διαμεσολαβητής αναλαμβάνει δράση για το κατειλημμένο δεξαμενόπλοιο

Εντείνεται η κρίση Βρετανίας – Ιράν: Βρετανός διαμεσολαβητής αναλαμβάνει δράση για το κατειλημμένο δεξαμενόπλοιο
epa07728538 A picture provided by Jan Verhoog via Marinetraffic.com shows the crude oil tanker Stena Impero in Rotterdam, The Netherlands, 03 April 2018 (issued 20 July 2019). According to reports on 19 July 2019, Iranian Revolutionary Guard Corps (IRGC) claims to have seized Stena Impero at the Strait of Hormuz with 23 crew on board. Stena Bulk has issued a statement that 'UK registered vessel Stena Impero was approached by unidentified small crafts and a helicopter during transit of the Strait of Hormuz while the vessel was in international waters. We are presently unable to contact the vessel which is now heading north towards Iran.' EPA/JAN VERHOOG / MARINETRAFFIC.COM MANDATORY CREDIT: JAN VERHOOG HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενω, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η πλοιοκτήτρια εταιρεία επικοινώνησε με το πλήρωμα του Stena Impero.

Η Βρετανία απέστειλε μεσολαβητή στο Ιράν για συνομιλίες για την απελευθέρωση του δεξαμενόπλοιου με βρετανική σημαία που συνελήφθη από το Ιράν την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του γραφείου του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Η ένταση μεταξύ του Ιράν και της Βρετανίας οξύνθηκε μετά τη σύλληψη την περασμένη Παρασκευή από την Τεχεράνη του δεξαμενόπλοιου Stena Impero στο Στενό του Χορμούζ, με την αιτιολογία ότι συγκρούστηκε με ένα αλιευτικό σκάφος.

Ο Μοχαμάντ Μοχαμαντί-Γκολπαγεγκανί δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με το ταξίδι αυτό του μεσολαβητή, αλλά έκανε μια ειρωνική αναφορά στην ανάμειξη της Βρετανίας στις ιρανικές υποθέσεις κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας.

“Μια χώρα που κάποτε διόριζε υπουργούς και δικηγόρους στο Ιράν έχει φτάσει στο σημείο να στέλνει έναν μεσολαβητή και να ικετεύει για την απελευθέρωση του πλοίου της”, δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το Tasnim, ο Μοχαμαντί-Γκολπαγεγκανί.

Διαψεύδει το Λονδίνο

Η Βρετανία δεν απέστειλε κάποιον εκπρόσωπό της ως μεσολαβητή στο Ιράν, δήλωσε βρετανική διπλωματική πηγή, μετά την μετάδοση από το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim της πληροφορίας ότι το Λονδίνο απέστειλε μεσολαβητή στο Ιράν για συνομιλίες για την απελευθέρωση του δεξαμενόπλοιου Stena Impero με βρετανική σημαία, που συνελήφθη από το Ιράν την περασμένη εβδομάδα.

“Δεν γνωρίζουμε να έχει σταλεί κάποιος εκπρόσωπος ως μεσολαβητής στο Ιράν”, δήλωσε βρετανική διπλωματική πηγή.

Νωρίτερα σήμερα το Tasnim μετέδωσε επικαλούμενο δήλωση του επικεφαλής του γραφείου του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, του Μοχαμάντ Μοχαμαντί-Γκολπαγεγκανί, ότι η Βρετανία απέστειλε μεσολαβητή στο Ιράν για συνομιλίες για την απελευθέρωση του δεξαμενόπλοιου που συνελήφθη από τις ιρανικές αρχές την περασμένη Παρασκευή στο Στενό του Χορμούζ.

Επικοινωνία της πλοιοκτήτριας με το πλήρωμα του Stena Impero

Την ίδια ώρα η σουηδική πλοιοκτήτρια εταιρεία Stena Bulk ανακοίνωσε σήμερα ότι επικοινώνησε με τα μέλη του πληρώματος του πλοίου Stena Impero και ότι είναι και τα 23 σώα και αβλαβή.

Το Ιράν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι συνέλαβε το δεξαμενόπλοιο επειδή συγκρούστηκε με ένα αλιευτικό. Η Stena Bulk ανακοίνωσε ότι δεν έχει λάβει στοιχεία για μια τέτοια σύγκρουση.

“Είχαμε απευθείας επικοινωνία με το πλήρωμα στο πλοίο χθες το βράδυ τηλεφωνικώς και είναι όλοι εντάξει και καλά στην υγεία τους και έχουν καλή συνεργασία με τους Ιρανούς στο πλοίο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Πατ Άνταμσον.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Έρικ Χάνελ εξέφρασε την ελπίδα ότι η χθεσινή επικοινωνία ήταν “μια πρώτη ένδειξη του ότι σύντομα θα δούμε περισσότερη θετική πρόοδο από τις ιρανικές αρχές”.

Η Βρετανία χαρακτήρισε “πειρατεία” την ενέργεια του Ιράν να προβεί στη σύλληψη του δεξαμενόπλοιου και ζήτησε μια ναυτική αποστολή υπό ευρωπαϊκή ηγεσία που θα εγγυάται την ασφαλή ναυσιπλοΐα στο Στενό του Χορμούζ, την στρατηγικής σημασίας αυτή θαλάσσια οδό για την μεταφορά πετρελαίου.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Άνταμσον προσέθεσε ότι το επόμενο βήμα για την εταιρεία είναι να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την επίσκεψη κάποιου στο πλοίο για να δει το πλήρωμα, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει στη διάθεσή του κάποιο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά το πότε θα μπορούσε να επαναπατριστεί το πλήρωμα.

“Δεν είχαμε κάποια άμεση απάντηση από τις ιρανικές αρχές για να επισκεφθούμε το πλοίο ακόμη, αλλά ελπίζουμε ότι θα την έχουμε σύντομα”, σημείωσε.

“Όλες οι αρμόδιες κυβερνήσεις και πρεσβείες μάς υποστηρίζουν και μας βοηθούν”, κατέληξε.