Εντείνονται οι φόβοι για διαμελισμό του Ιράκ

Εντείνονται οι φόβοι για διαμελισμό του Ιράκ

Δημοψήφισμα ανεξαρτησίας προαναγγέλει η ηγεσία του ιρακινού Κουρδιστάν, ενώ σιίτες και σουνίτες μοιάζουν ανήμποροι να γεφυρώσουν το μεταξύ τους χάσμα.

«Το Ιράκ είναι ουσιαστικά διαιρεμένο. Πρέπει να μείνουμε σ’ αυτή την τραγική κατάσταση που ζει η χώρα;». Αυτό ήταν το ερώτημα που έθεσε ο πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, μιλώντας σήμερα στο BBC, προτού εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία να διοργανωθεί σε μερικούς μήνες ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής από το κράτος του Ιράκ.

Κι αυτά την ώρα που η επίθεση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» έχει αφυπνίσει τους φόβους για διαμελισμό του Ιράκ, κάτι που προς το παρόν μοιάζουν ανήμποροι να αποτρέψουν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, οι οποίες σήμερα δεν μπόρεσαν καν να συμφωνήσουν στην εκλογή προέδρου του κοινοβουλίου, καθυστερώντας σημαντικά την όποια απάντηση προς τους ένοπλους σουνίτες αντάρτες.

Οι τζιχαντιστές κήρυξαν προχθές τη δημιουργία ενός χαλιφάτου σε ορισμένα ιρακινά και συριακά εδάφη, ενώ με τις επιθέσεις τους επεκτείνουν καθημερινά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες τον έλεγχό τους σε εδάφη στο βόρειο και δυτικό Ιράκ.

«Θα οργανώσουμε ένα δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν, θα σεβαστούμε την απόφαση του λαού μας και δεσμευόμαστε απ’ αυτή. Ελπίζουμε ότι άλλοι θα ενεργήσουν με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ. Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα για τη διοργάνωση της ψηφοφορίας για την ανεξαρτησία, ο Μπαρζανί απάντησε ότι «δεν μπορεί να καθορίσει τώρα την ημερομηνία»,  είπε ωστόσο πως πρόκειται για «ζήτημα μηνών».

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από το κουρδικό κοινοβούλιο. Το Ιρακινό Κουρδιστάν θα πρέπει επίσης «να εφοδιαστεί με μια ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή», πρόσθεσε ο Μασούντ Μπαρζανί.

Οι περισσότεροι σύμμαχοι του Ιράκ φοβούνται ένα διαμελισμό της χώρας. Κυρίως η κυβέρνηση της Άγκυρας αντιτάχθηκε σθεναρά χθες στο ενδεχόμενο ενός διαμελισμού, υπογραμμίζοντας πως η χώρα πρέπει να παραμείνει «μια ενωμένη κοινωνία».

Την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν υποστηρίζει αντιθέτως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Μπροστά σε αυτή την άνοδο των ισλαμιστών, πρέπει να υποστηρίξουμε τις φιλοδοξίες των Κούρδων για ανεξαρτησία», είχε δηλώσει την Κυριακή.

Έτοιμο το Ιράν να βοηθήσει το Ιράκ εάν ζητηθεί βοήθεια
Η Τεχεράνη δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα από το Ιράκ να του προμηθεύσει όπλα, αλλά θα ήταν έτοιμη να το πράξει αν της το ζητούσε, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος ιρανός αξιωματούχος.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα ότι η Τεχεράνη δεν έχει σχέδια για αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ προκειμένου να υποστηρίξει τις κυβερνητικές δυνάμεις που μάχονται κατά των τζιχαντιστών.

«Δεν διαθέτουμε στρατεύματα ή τις ένοπλες δυνάμεις σε ιρακινό έδαφος. Δεν έχουμε σχέδια να στείλουμε στρατεύματα στο Ιράκς», είπε μέσω διερμηνέα σε συνέντευξη Τύπου. «Το Ιράκ δεν έχει υποβάλει κάποιο αίτημα για να λάβει όπλα από εμάς. Αλλά αν το πράξει, τότε, εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και των κανονισμών καθώς και των διμερών συμφωνιών, θα χορηγηθούν τα όπλα που απαιτούνται για τη διεξαγωγή μίας επιτυχημένης μάχης κατά της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.

Παρότι οι ΗΠΑ και το Ιράν αντιτίθενται στις αιματηρές επιχειρήσεις των τζιχαντιστών, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι φέρει ευθύνη για τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράκ.

«Αυτό που συνέβη στο Ιράκ πρόσφατα είναι σαφώς αποτέλεσμα ξένης ανάμιξης, ένα σχέδιο των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί επιχειρούν να δημιουργήσουν μία δεύτερη Ουκρανία στο Ιράκ», δήλωσε ο υφυπουργός αναφερόμενος στις εβδομάδες συγκρούσεων ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. «Είμαστε σφόδρα αντίθετοι στη διχοτόμηση του Ιράκ», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη:

Διασπασμένο το Ιράκ απέναντι στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους»

Το Χαλιφάτο, η Σάικς-Πικό και η επαναχάραξη του παγκόσμιου χάρτη

Τι σημαίνει η κρίση στο Ιράκ για την παγκόσμια οικονομία;

Η HRW επιβεβαιώνει τις μαζικές εκτελέσεις από το ΙΚΙΛ στο Ιράκ

Τρομοκρατία με… hashtag!

Κρίση στο Ιράκ: Τι συμβαίνει με το πετρέλαιο;