Εντυπωσιακή άνοδος του «Podemos» στην Ισπανία

Εντυπωσιακή άνοδος του «Podemos» στην Ισπανία

Το αριστερό κόμμα που βλέπει τα ποσοστά του να αυξάνονται διαρκώς, αποτελεί βάσει δημοσκοπήσεων την τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας.

Τα σκάνδαλα διαφθοράς και τα μέτρα λιτότητας εν μέσω της οικονομικής ύφεσης είχαν επιπτώσεις στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας, η οποία, όπως καταγράφηκε και στις Ευρωεκλογές, βλέπει δυναμικούς νέους παίκτες να εισέρχονται στο πολιτικό «παιχνίδι».

Συγκεκριμένα, εντυπωσιακή είναι η άνοδος του μέχρι πρότινος μικρού αριστερού κόμματος Podemos («Μπορούμε»), το οποίο έχει καθιερωθεί πλέον ως η τρίτη ισχυρότερη πολιτική δύναμη της Ισπανίας.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, σε περίπτωση που γίνονταν βουλευτικές εκλογές το Podemos θα συγκέντρωνε το 15,8% των ψήφων.

Εκμεταλλευόμενο τη δυσαρέσκεια των πολιτών έναντι των δύο παραδοσιακών μεγάλων κομμάτων το Podemos βλέπει τα ποσοστά του να αυξάνονται από το 8% των ψήφων που κατάφερε να συγκεντρώσει στις ευρωεκλογές του Μαΐου, ποσοστό το οποίο χαρακτηρίστηκε η έκπληξη της αναμέτρησης και του εξασφάλισε πέντε έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP), το οποίο επωφελείται από τις ενδείξεις ανάκαμψης της ισπανικής οικονομίας, θα εξασφάλιζε το 30% των ψήφων, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ισπανία, θα εξασφάλιζε το 21,2% των ψήφων.

Αυτό το στοιχείο φέρνει το Podemos, του οποίου ηγείται ο λέκτορας πολιτικής επιστήμης Πάμπλο Ιγκλέσιας, μπροστά από την Ενωμένη Αριστερά (IU), η οποία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του CIS, θα συγκέντρωνε το 8,2% των ψήφων, και από το κεντροαριστερό κόμμα UPD, το οποίο κατά την έρευνα αυτή θα εξασφάλιζε το 5,9%.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στα τέλη του 2015.

Διαβάστε ακόμη:

Τώρα αρχίζουν τα… ευρω-«όργανα»!

 Σε επίπεδα – ρεκόρ η φτώχεια στην Ισπανία το 2013