Έντονες αντιδράσεις για τη φορολόγηση ανείσπρακτων ενοικίων

ΠΟΜΙΔΑ: Οφείλει να δώσει άμεσα λύση η πολιτική ηγεσία.

«Βαθύτατα αντικοινωνικό είναι το μήνυμα που εκπέμπει το υπουργείο Οικονομικών, αρνούμενο πεισματικά να αλλάξει νομοθετικά τη ρύθμιση της αναγκαστικής φορολόγησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων, και συνεπώς δείχνοντας ως μόνη διέξοδο για τους παγιδευμένους ιδιοκτήτες, τον δρόμο των δικαστηρίων και των εξώσεων των ενοικιαστών τους που αδυνατούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους» ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς.

Παράλληλα, προσέθεσε: «Με τη ρύθμιση αυτή «τιμωρούνται» βαρύτατα, και δικαίως θα θεωρήσουν εαυτούς ως «κορόιδα», όσοι ιδιοκτήτες επιδεικνύοντας έμπρακτα την κοινωνική αλληλεγγύη τους, κάνουν υπομονή και ανέχονται την καθυστέρηση καταβολής μεγάλου αριθμού μισθωμάτων από τους ενοικιαστές τους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και εξακολουθούν να παραμένουν στα μίσθια ακίνητα.

Πέραν αυτού, με τη ρύθμιση αυτή περνάμε από το στάδιο όπου με φόρους τύπου ΕΝΦΙΑ φορολογούμαστε δημευτικά για ανύπαρκτης πλέον αξίας περιουσιακά στοιχεία, στο στάδιο να φορολογούμαστε και για ανύπαρκτα εισοδήματα από ενοίκια, εν πλήρη γνώσει των φορολογούντων ότι η είσπραξή τους είναι κατά ποσοστό σχεδόν 100% αδύνατη» προσθέτει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.

Ο κ. Παραδιάς επισημαίνει: «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου οφείλει άμεσα να δώσει την πρέπουσα λύση στο πρόβλημα. Εφόσον δεν επιθυμεί να επαναφέρει την προισχύσασα δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων, θα πρέπει να καθιερώσει δυνατότητα δήλωσής τους ως ανείσπρακτων, κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης εισοδημάτων Ε2».

Τι προβλέπει η ρύθμιση
Φορολόγηση των ενοικίων που δεν έχουν εισπραχθεί με συντελεστές έως 33% περιλαμβάνει η εφαρμογή του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Ειδικότερα, με συντελεστές φόρου 11% από το πρώτο ευρώ ή 33% εφόσον το εισόδημα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ αναμένεται να φορολογηθούν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν εισέπραξαν είτε μέρος, είτε το σύνολο των ενοικίων για το 2014.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφαρμοστική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καταργείται το δικαίωμα εκχώρησης στο Δημόσιο, βάσει του οποίου οι φορολογούμενοι είχαν μέχρι και το 2013 τη δυνατότητα να αποφεύγουν το φόρο για ανείσπρακτα ενοίκια μέσω εκχώρησής τους στο Δημόσιο.

Σχετικά άρθρα