Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές εισηγμένες στο Roadshow του Λονδίνου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην ελληνική κεφαλαιαγορά ενημερώνονται οι εκπρόσωποι των ξένων οίκων.

Κάθε προηγούμενο ρεκόρ δείχνουν πως ξεπερνούν οι συναντήσεις των εκπροσώπων των 31 συνολικά ελληνικών εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών που συμμετέχουν στο 9ο ετήσιο Road Show του Λονδίνου με διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων. Χαρακτηριστικό είναι πως στην κεντρική εκδήλωση του τριήμερου συνεδρίου που διοργανώνεται για μια ακόμη χρονιά στις εγκαταστάσεις του Bloomberg στο Σίτι του Λονδίνου, για πρώτη φορά οι ακροατές των ομιλιών, επιλεγμένοι τραπεζίτες και παράγοντες της βρετανικής οικονομίας, κάθονταν ακόμη και στα σκαλιά της αίθουσας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «οι δηλώσεις συμμετοχής στο φετινό Road Show είναι εκπληκτικές και επιβεβαιώνει ότι η ρευστότητα στην παγκοσμιοποιημένη κεφαλαιαγορά είναι μεγάλη και γίνεται συνεχής αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών για να τοποθετηθούν οι διαχειριστές κεφαλαίων. Πάντα στόχος ενός τέτοιου Road Show είναι να μεταφερθεί η αίσθηση της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς στους Έλληνες επιχειρηματίες και από εκεί στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να δοθούν λεπτομέρειες και πληροφορίες στους διαχειριστές κεφαλαίων, για τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Το ενδιαφέρον είναι ότι στη φετινή χρονιά οι ερωτήσεις για τα μακροοικονομικά στοιχεία δεν υπάρχουν πια και -όπως είπε και ο κ. Ζανιάς στην ομιλία του- τα νούμερα πλέον κλείνουν αυτή τη συζήτηση. Οπότε οι διαχειριστές κεφαλαίων εστιάζουν σε συγκεκριμένα στοιχεία για κάθε μια εταιρεία και τις προοπτικές της».

«Σε σύγκριση με άλλες χρονιές, βλέπουμε ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών που έχουν έρθει εδώ στο Λονδίνο. Η αγορά αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές στην ελληνική οικονομία, τόσο διαθρωτικές όσο και δημοσιονομικές. Αλλαγές που έχουν επιτρέψει στη χώρα μας να επιστρέψει το 2014 σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», δήλωσε ο υφυπουργός ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

«Το βασικό μήνυμα που δώσαμε ως κυβέρνηση είναι ότι, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων ώστε να μπορέσουν οι θυσίες του ελληνικού λαού, που έπιασαν τόπο, να μας επιτρέψουν στα επόμενα χρόνια να πετύχουμε μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης. Το πιο σημαντικό από όλα, όμως, είναι να μειώσουμε την ανεργία που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή τη χώρα μας», επεσήμανε ακόμη ο κ. Μηταράκης.

Στις χθεσινές εκδηλώσεις ομιλίες απηύθυναν, εκτός από τον Έλληνα υφυπουργό, ο επικεφαλής Οικονομολόγος της Berenbenrg Bank Χόλγκερ Σμίντινγκ και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς.

«Ήδη η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ελλάδα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ζανιάς, ενώ επεσήμανε ότι «η δυναμική των ελληνικών τραπεζών έχει αποκατασταθεί και έχουν περιοριστεί σημαντικά οι κίνδυνοι για την οικονομία». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «οι ελληνικές τράπεζες θα ανταπεξέλθουν στις «δοκιμές αντοχής» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Επαφές είχε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος, ο οποίος ανέφερε: «Η φετινή χρονιά εδώ στο Λονδίνο έχει αρκετές ιδιαιτερότητες. Καταρχήν το ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον. Μιλάμε για ρεκόρ ενδιαφέροντος, συναντήσεων και γενικά συμμετοχής ξένων επενδυτών, πράγμα που είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας. Επίσης, ιδιαίτερη είναι και η στιγμή που πραγματοποιείται το Road Show. Τώρα πια κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Ελλάδα από πλευράς μακροοικονομικής ανάκαμψης βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, θα έλεγα σχεδόν σε τελειωτικό επίπεδο».

«Οι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν ποιες είναι οι προοπτικές της ανάπτυξης της χώρας. Αυτό που συζητάμε είναι πόσο γρήγορα μπορεί να έρθουν και ποια η σχέση τους με τις πολιτικές εξελίξεις. Άρα, η δουλειά μας, ως θεσμικών παραγόντων κυρίως αλλά και των εταιριών, είναι να δώσουμε αυτή την πραγματική εικόνα και να τους πούμε ότι κατά τη γνώμη μας οι πολιτικές εξελίξεις δεν επηρεάζουν ή επηρεάζουν έμμεσα -και όχι με καθοριστικό τρόπο- την πορεία της βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε ο κ. Μποτόπουλος.

«Σήμερα είναι η ευκαιρία για τους ξένους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα. Όταν μας ρωτάνε ποια είναι η κατάλληλη στιγμή, η απάντηση είναι τώρα. Τώρα ανοίγονται οι ευκαιρίες που στο μέλλον θα μπορέσουν να δρέψουν τους καρπούς. Το σημαντικό πολιτικό μήνυμα, με την ευρύτερη έννοια, είναι ότι σε όλη την Ευρώπη, άρα και στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε μια περίοδο εξισορρόπησης ανάμεσα στη τραπεζική χρηματοδότηση και τη χρηματοδότηση που θα έρθει μέσα από τις αγορές κεφαλαίου. Έτσι λοιπόν, ως θεσμικοί φορείς κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να υπάρχουν οι δομές, οι δυνατότητες, οι υποδοχές ώστε να είμαστε έτοιμοι, όταν θα έρθει η στιγμή, να γίνει αυτή η γενική εξισορρόπηση. Για να μπορέσουν οι επενδυτές να βρουν εκείνες τις δομές στο ελληνικό χρηματιστήριο και γενικά στις ελληνικές αγορές κεφαλαίου και έτσι να πετύχουμε και εμείς και αυτοί τους στόχους μας» επισήμανε ο κ. Μποτόπουλος.

Το Road Show ολοκληρώνεται σήμερα, ενώ το μεσημέρι θα μιλήσει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στους μετέχοντες της εκδήλωσης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.