Έντονες κινεζικές πιέσεις για παγκόσμια διάσπαση της HSBC

Έντονες κινεζικές πιέσεις για παγκόσμια διάσπαση της HSBC
United Kingdom, London, 2023-02-19. HSBC bank skyscraper in the Canary Wharf business district. Photograph by Frederic Petry / Hans Lucas. Royaume-Uni, Londres, 2023-02-19. Gratte-ciel de la banque HSBC dans le quartier d’affaire de Canary Wharf. Photographie de Frederic Petry / Hans Lucas. (Photo by Frederic Petry / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Ο κινεζικός κολοσσός Ping An ζητά επίμονα εδώ και μήνες να δημιουργηθούν δύο νέες τράπεζες Δύσης και Ανατολής.

Η HSBC έχει «αποτύχει πλήρως στην αντιμετώπιση καίριων επιχειρηματικών προκλήσεων» δήλωσε την Τρίτη ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, προσθέτοντας ένα ακόμη λιθαράκι στην εσωτερική διαμάχη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας και του ασφαλιστικού και χρηματοπιστωτικού κινεζικού κολοσσού της Ping An.

Η ασφαλιστική εταιρεία από την Κίνα ζήτησε ανοιχτά από την HSBC να διαχωρίσει τις επιχειρηματικές της οντότητες στην Ασία, δημιουργώντας στο Χονγκ Κονγκ τη νέα της έδρα. Μια πρόταση η οποία ήρθε έπειτα από τις αναφορές της Ping An για διαφοροποίηση του επιχειρηματικού μοντέλου της τράπεζας από τον περασμένο Νοέμβριο.

Η άποψη του ισχυρότερου μετόχου της HSBC έρχεται έπειτα από την προτροπή της συμβουλευτικής εταιρείας Group Lewis προς τους επενδυτές να καταψηφίσουν προτάσεις που ζητούν στρατηγική αναθεώρηση και ανανέωση της μερισματικής πολιτικής, αναδεικνύοντας με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι υπάρχει τεράστιο χάσμα μεταξύ των επενδυτών της τράπεζας ενόψει της ετήσιας συνάντησης των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαΐου.

Σε ανακοίνωσή της η HSBC αναφέρει ότι οποιαδήποτε επιλογή δομικών αλλαγών δεν πρόκειται να προσδώσει μεγαλύτερη αξία στους μετόχους.

Μια πιθανή διάσπαση της τράπεζας σε ανατολική και δυτική επιχειρηματική οντότητα θα προκαλούσε έντονες ανησυχίες και σε γεωπολιτικό επίπεδο, έπειτα από την αναθέρμανση των εντάσεων μεταξύ της Κίνας και της Δύσης.

Όπως αναφέρει το Reuters, με την Ping An να πιέζει από τον Νοέμβριο για δομικές αλλαγές στο εσωτερικό της HSBC, η τράπεζα έχει μπει στη διαδικασία να εκκινήσει ένα σχέδιο εξόδου από τον χώρο της λιανικής τραπεζικής σε δυτικές οικονομίες χαμηλής δυναμικής -όπως η Γαλλία και ο Καναδάς- αναζητώντας πιο επικερδείς αγορές της Ασίας.

Η κινεζική εταιρεία που κατέχει το 8% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, δεν μπορεί να την εξαναγκάσει σε διάσπαση από μόνη της και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι έχει καταφέρει να πείσει και άλλους στρατηγικούς επενδυτές να υιοθετήσουν αυτήν την άποψη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: