Envolve Live Webinar: Η Apifon και το απαραίτητο εργαλείο του business messaging για τις επιχειρήσεις

Envolve Live Webinar: Η Apifon και το απαραίτητο εργαλείο του business messaging για τις επιχειρήσεις

Το «παρών» στο 7ο Live Webinar που διοργάνωσε η ομάδα του Envolve με θέμα «Business Messaging Is the New Normal» έδωσε η Apifon, την οποία εκπροσώπησαν οι Κωνσταντίνος Στρουμπάκης, Founder & CEO, Νικολέτα Γωνιανάκη, Head of SMEs και Χρήστος Στεργιόπουλος, Marketing Coordinator, αναλύοντας και εξηγώντας τη σημαντικότητα και τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει το business messaging ως εργαλείο επικοινωνίας στις επιχειρήσεις.

Η διαδικτυακή πρωτοβουλία «Εnvolve Live Webinars» του παγκόσμιου οργανισμού υποστήριξης επιχειρηματικότητας Envolve Entrepreneurship έχει στόχο να υποστηριχθούν άτομα και ομάδες με επίκεντρο την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση και την καινοτομία.

Η Apifon είναι μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας, με συνεργασίες με εταιρείες όπως η Google, η IBM, η Viber κ.α που παρέχει προηγμένες υπηρεσίες business messaging. Μέσω της πλατφόρμας της εταιρείας, οι επιχειρήσεις μπορούν να διευρύνουν την πελατειακή τους βάση, να δημιουργήσουν στοχευμένες καμπάνιες μηνυμάτων μέσω πολλαπλών καναλιών (SMS, RSC, Email, Viber), να χρησιμοποιήσουν αυτοματισμούς για να αυξήσουν τα έσοδα τους, αλλά και για να βελτιώσουν της εμπειρία των πελατών τους.

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη και παρουσία σε Αθήνα και Μαδρίτη, η Apifon διαθέτει μία διευρυμένη πελατειακή βάση, καθώς τις υπηρεσίες της χρησιμοποιούν πάνω από 1.000 επιχειρήσεις από τον ασφαλιστικό κλάδο, τον τραπεζικό κλάδο, την ενέργεια, το λιανεμπόριο κ.α., ενώ το 2020 εστάλησαν μέσω της πλατφόρμας περισσότερα από 1 δισ. μηνύματα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Κωνσταντίνος Στρουμπάκης ανέφερε πως τα επόμενα δέκα χρόνια θα δούμε πολλές αλλαγές στον τομέα της ανταλλαγής μηνυμάτων, καθώς ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε αλλάζει συνεχώς.

«Ξεκινήσαμε την Apifon θέλοντας να βοηθήσουμε τις εταιρείες να στέλνουν μηνύματα, αντιλαμβανόμενες την ανάγκη τους να επικοινωνούν απευθείας με τους πελάτες τους. Για να ακολουθήσουμε την εξέλιξη των πραγμάτων δημιουργήσαμε μία πλατφόρμα με πολλά κανάλια επικοινωνίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάποιον που διαθέτει βάση να βρίσκει τον πελάτη του εκεί που αυτός επιλέγει να ξοδεύει περισσότερο χρόνο».

Το business messaging αποτελεί ένα δυνατό εργαλείο για τις επιχειρήσεις, καθώς επιτρέπει την ύπαρξη λειτουργιών και υπηρεσιών που δεν συναντά κανείς στην παραδοσιακή ανταλλαγή μηνυμάτων, όπως QR codes, συνδέσμους και πολλά άλλα, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Στρουμπάκη. Όπως ανέφερε ο ίδιος, το business messaging διευκολύνει τη ζωή επιχειρήσεων και καταναλωτών, βελτιώνοντας την εμπειρία των πελατών, αλλά και την αυτοματοποίηση.

«Θα έλεγα ότι τα Business Messages είναι το ιδανικό εργαλείο για να επικοινωνείτε απευθείας με τους πελάτες σας. Φανταστείτε μηνύματα SMS στα οποία έχετε την δυνατότητα να προσθέσετε εργαλεία που είναι πλέον απαραίτητα στη σύγχρονη ψηφιακή επικοινωνία – Λογότυπα, Εικονίδια, Κωδικούς QR, Υπερσυνδέσμους και πολλά άλλα. Αυτές τις δυνατότητες προσφέρουν τα Business Messages π.χ στο Viber» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για τις νέες τάσεις στη διεθνή αγορά, ο ιδρυτής της εταιρείας επισήμανε: «Διεθνώς το momentum είναι θετικό για το business messaging, γεγονός που επιβεβαιώνει η επενδυτική κινητικότητα από τους μεγάλους παίκτες. Σε αυτήν την αγορά, όπου το 2021 η παγκόσμια βάση χρηστών messaging apps εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 2,48 δισ., η Apifon διεκδικεί μερίδιο και εξελίσσει γι’ αυτόν τον σκοπό την πολυκαναλική πλατφόρμα της, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια των πληροφοριών».

Στη συνέχεια, η Νικολέτα Γωνιανάκη παρουσίασε ένα demo σχετικά με το πώς μπορεί μια εταιρεία να χρησιμοποιήσει  τις υπηρεσίες της Apifon, καλώντας τους θεατές να δηλώσουν συμμετοχή και να λάβουν τα αποτελέσματα της καμπάνιας στο κινητό τους.

Ο Χρήστος Στεργιόπουλος τόνισε από τη μεριά του, πως το business messaging μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο μάρκετινγκ, δεδομένου ότι έχει αλλάξει δραματικά ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αναζητούν υπηρεσίες και αγαθά στο διαδίκτυο. «Πλέον, όλο σχεδόν το καταναλωτικό ταξίδι πραγματοποιείται στο κινητό και οι επιχειρήσεις παρακολουθώντας τη στροφή των χρηστών στα mobile κανάλια, υιοθετούν ενεργά business messaging υπηρεσίες και μοντέρνες καμπάνιες μάρκετινγκ».

Σχετικά με το SMS, ανέφερε ότι αποτελεί και το κυριότερο mobile marketing κανάλι σημειώνοντας εδώ και τόσα χρόνια εξαιρετικά αποτελέσματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το SMS παρέχει μία σχεδόν αδιαμφισβήτητη ως προς την παραδοσιμότητα επικοινωνία παγκόσμιας εμβέλειας. Επίσης εντυπωσιακά αποτελούν και τα μέσα στατιστικά του, όπως το open rate της τάξης του 98% που έχει ένα SMS και ότι κατά μέσο όρο ένα μήνυμα διαβάζεται σε λιγότερο από 90 δεύτερα . Αυτό καθιστά το μέσο σχεδόν απροσπέραστο.

Όσον αφορά στο Viber επισήμανε τη μεγάλη διείσδυσή του στην ελληνική αγορά: «Τα τελευταία χρόνια η άνοδος των chat apps όπως το Viber, το Facebook Messenger και το WhatsApp, και οι προηγμένες λειτουργίες που φέρουν κατέκτησαν με γεωμετρικούς ρυθμούς τις προτιμήσεις των χρηστών αλλά και των επιχειρήσεων για επικοινωνία αναδιαμορφώνοντας το περιβάλλον και τις δυνατότητες του business messaging. Σήμερα περισσότεροι από 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων. Και όσον αφορά την ελληνική πραγματικότητα, το Viber αποτελεί το αγαπημένο chat app των Ελλήνων χρηστών. Περίπου 1 στους 2 Έλληνες χρησιμοποιεί την εφαρμογή της Viber καθημερινά, καθώς η χώρα μας παρουσιάζει ένα από τα πιο υψηλά penetrations της εφαρμογής παγκοσμίως. Η πληθώρα των δυνατοτήτων που προσφέρει το Viber για τις επιχειρήσεις καθιστούν την εφαρμογή ως must-have option για κάθε επιχείρηση. Μέσα από το viber, οι συνδρομητές έχουν την δυνατότητα να αλληλοεπιδράσουν με μία επιχείρηση, μέσα από ένα ζωντανό και πλούσιο σε περιεχόμενο περιβάλλον» τόνισε ο Χρήστος Στεργιόπουλος. 

Κλείνοντας, ο Κωνσταντίνος Στρουμπάκης τόνισε πως η αυτοματοποίηση της διαδικασίας αποστολής μηνυμάτων είναι μία σημαντική διαδικασία για τις επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να δίνουν βάση στις πληροφορίες που τους παρέχουν τα δεδομένα, ώστε να μπορούν να βελτιώσουν τις διαδικασίες, παρακολουθώντας παράλληλα τις τάσεις της αγοράς, τον ανταγωνισμό, αλλά και ποια κανάλια χρησιμοποιεί περισσότερο ο κόσμος.

Αναφερόμενος στον θεσμό του Envolve Awards, o oποίος δέχεται αιτήσεις για τον 8ο κύκλο αυτή την περίοδο, ο CEO της Apifon περιέγραψε τη δική του εμπειρία, που οδήγησε την εταιρεία στην νίκη στον αντίστοιχο 6ο κύκλο.

«Περισσότερο και από τη χρηματοδότηση, το πιο σημαντικό μέσω του προγράμματος βράβευσης που υποστηρίζεται από δεκάδες οργανισμούς, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις ΗΠΑ, είναι η δικτύωση, οι επαφές με τους επενδυτές και το mentoring που δέχεται η κάθε εταιρεία. Θα έλεγα σε όποιον θέλει να συμμετέχει, να το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη».

Δείτε το βίντεο από το Webinar: