ΕΟΔΥ: Αυτά τα μέτρα απέτρεψαν την έξαρση της διασποράς του κορωνοϊού στα παιδιά

ΕΟΔΥ: Αυτά τα μέτρα απέτρεψαν την έξαρση της διασποράς του κορωνοϊού στα παιδιά
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας στα σχολεία υποδεικνύουν τα στοιχεία για τα κρούσματα λοίμωξης covid-19 σε παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών τη χρονική περίοδο από 3 Ιανουαρίου έως 15 Φεβρουαρίου, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι από την έναρξη της νέας χρονιάς και λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του στελέχους Όμικρον υπήρξε σημαντικός προβληματισμός αναφορικά με την πιθανολογούμενη επικείμενη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού μετά το άνοιγμα των σχολείων τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Παράλληλα υπήρξε προβληματισμός αναφορικά με τα μέτρα που θα έπρεπε να εφαρμοσθούν για την αποφυγή της εξάπλωσης της νόσου COVID-19 στα παιδιά. Για τον σκοπό αυτό, στις 9 Ιανουαρίου 2022 εφαρμόστηκε οριζόντιος διαγνωστικός έλεγχος τρεις φορές την εβδομάδα στους εκπαιδευτικούς και σε ολόκληρη την πληθυσμιακή ομάδα των παιδιών 4-18 ετών. Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν περίπου 4.200.000 τεστ για την πρώτη εβδομάδα της επαναφοράς στις σχολικές αίθουσες. Η πληθυσμιακή ομάδα των παιδιών 4-18 ετών είναι η μοναδική που ελέγχεται εξ ολοκλήρου, τονίζει ο ΕΟΔΥ. Παράλληλα το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων προβλέπει εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους σε περίπτωση κρούσματος σε μια τάξη, καθώς και εφαρμογή επιπλέον προληπτικών μέτρων.

Βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτήρηση του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι μετά το άνοιγμα των σχολείων λόγω των μέτρων που εφαρμόσθηκαν, παρατηρήθηκε σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών 4-18 ετών.

Συγκεκριμένα, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου (03/01-09/01/22) στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών 4-18 ετών δηλώθηκαν συνολικά 43.816 κρούσματα λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, ενώ ο αριθμός αυτός παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα (με εύρος κρουσμάτων από 36.444 έως 43.349 ανά εβδομάδα) μέχρι και τις 15/02/2022, οπότε και εμφανίστηκε μείωση των κρουσμάτων στα 11.831 ανά εβδομάδα.

«Τα δεδομένα της επιτήρησης υποδεικνύουν ότι η εβδομαδιαία επίπτωση των κρουσμάτων COVID-19 παρέμεινε σταθερή στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών 4-18 ετών, γεγονός που υποδεικνύει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν μετά το άνοιγμα των σχολείων απέτρεψαν την έξαρση της διασποράς του ιού στα παιδιά, παρά τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα 4-11 ετών» αναφέρει ο ΕΟΔΥ και σημειώνει:

«Αν τα μέτρα δεν ήταν αποτελεσματικά και λόγω της μεγάλης μολυσματικότητας του στελέχους Όμικρον εκτιμάται ότι θα συνέβαινε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, ανάλογη με την εκθετική αύξηση που συνέβη την περίοδο των εορτών στην ηλικιακή ομάδα των νεαρών ενηλίκων.

Τα μέτρα πρόληψης στα σχολεία αποτελούν ένα θετικό παράδειγμα αποτελεσματικής πρόληψης της διασποράς με παράλληλη διασφάλιση της ομαλής εκπαιδευτικής δραστηριότητας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ