EOS Capital Partners: Προσεχώς επενδύσεις 100-120 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

EOS Capital Partners: Προσεχώς επενδύσεις 100-120 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Photo:

Για τις επενδύσεις, τις επιχειρήσεις, τα κόκκινα δάνεια και τον ανταγωνισμό μίλησε ο Απόστολος Ταμβακάκης στο Thessaloniki Summit 2018.

Σε επενδυτικό προορισμό που δίνει ώθηση στην αναπτυξιακή προοπτική αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο η Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν από τους ομιλητές σε σχετική ενότητα του Thessaloniki Summit 2018.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επιχειρηματικών συμμετοχών EOS Capital Partners Απόστολος Ταμβακάκης τόνισε ότι η EOS Capital συγκέντρωσε 100 εκατ. ευρώ που σύντομα – όπως είπε – θα είναι 120 εκατ. ευρώ και υπογράμμισε πως η εταιρεία στοχεύει να επενδύει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το 99,5% των ελληνικών επιχειρήσεων. Στην ανάλυση που κάναμε, αναλύσαμε περίπου 3.000 επιχειρήσεις, καταλήξαμε σε περίπου 450 (επιχειρήσεις). Αν δείτε τον πλούτο των αποτελεσμάτων των 450 επιχειρήσεων είναι εντυπωσιακός. Η μέση αύξηση τζίρου σε αυτές τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις μέσα στην κρίση ήταν 15% το έτος και το μέσο EBITDA ήταν 40% το χρόνο. Αυτό υποκρύπτει ότι υπάρχει πολύ μεγάλος πλούτος σε ΜμΕ σε αυτή τη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε, ότι «η μέση επένδυση (του EOS Capital) ανέρχεται σε 10 με 12 εκατ. ευρώ. «Πάμε να κάνουμε εννέα – δέκα επενδύσεις. Έχουμε καταλήξει ότι το 50%(των κεφαλαίων) θα κατευθυνθεί στους κλάδους των τροφίμων-ποτών και το υπόλοιπο 50% σε όλους τους υπόλοιπους τομείς».

Από τις 450 εταιρείες, το 70% είναι εκτός λεκανοπεδίου Αττικής και απ΄αυτό το ποσοστό, πάνω από 60% είναι από τη Λάρισα και προς τον Βορρά, στη Βόρεια Ελλάδα. Σ’ αυτή την περιοχή θα κατευθυνθεί γύρω στο 50% των χρημάτων, επισήμανε.

Ευκαιρίες για να καταστεί περισσότερο υγιής ο ανταγωνισμός

Η διαχείριση των «κόκκινων δανείων» από τις τράπεζες η οποία πια είναι εξαιρετικά πιεστική, θα δημιουργήσει δύο ειδών ευκαιρίες, είπε ο κ. Ταμβακάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μία είναι ότι «αρκετές εταιρείες θα κλείσουν οπότε θα αλλάξει – ξέρετε όταν αναπνέει μια εταιρεία με το “καλαμάκι” δεν είναι καλό για τον ανταγωνισμό – θα βελτιωθεί, θα γίνει πιο υγιής ο ανταγωνισμός».

Το δεύτερο – συνέχισε ο κ. Ταμβακάκης – είναι ότι «από την προσπάθεια των τραπεζών να “ισιώσουν” προβληματικές επιχειρήσεις, χρειάζονται κάποιον να έρθει να βάλει λεφτά, να γίνει δηλαδή ο “λευκός ιππότης” και με τα λεφτά που θα βάλει στην εταιρεία , να μεγαλώσει τις πιθανότητες της τράπεζας να πάρουν ένα κομμάτι από τα κεφάλαια τα οποία είχαν δανειοδοτήσει στην εταιρεία».

Αυτό, είπε ο κ. Ταμβακάκης, θα δώσει ευκαιρία, ένα deal-flow το οποίο δεν υπήρχε πριν από δύο-τρία χρόνια, θα δημιουργήσει μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά και πιστεύω ότι αυτή είναι μια ευκαιρία να βελτιωθεί και το επιχειρείν στη χώρα.

Τάκης Αθανασόπουλος: Επιτακτική η ανάγκη βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης

«Υπάρχει πρόβλημα με τη διάκριση των εξουσιών στην Ελλάδα, δεν είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Τάκης Αθανασόπουλος, μιλώντας για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και επισήμανε την ανάγκη να γίνουν τα απαραίτητα και άμεσα βήματα για να «διορθώσουμε τη δημόσια διοίκηση».

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε το παράδειγμα «προηγμένων χωρών» -όπως η Νέα Ζηλανδία- στις οποίες, όπως είπε, είναι καθιερωμένη διαδικασία: «Να κάνουμε ό,τι κάνουν στη Ν.Ζηλανδία όπου έχουν επιβάλλει στους πολιτικούς τους τα νομοσχέδια τα οποία καταθέτουν, να έχουν υποστεί τη βάσανο της καλής πρακτικής, δηλαδή ότι έχουν εφαρμοστεί και αλλού και έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ