Η «επανάσταση» στην τεχνολογία της ενέργειας ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη

Η «επανάσταση» στην τεχνολογία της ενέργειας ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη

«Εκτυπωμένη ενέργεια» θα παράγεται σύντομα σε πιλοτική μονάδα νανοτεχνολογίας στην πόλη.

Επανάσταση στην τεχνολογία της ενέργειας ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, όπως δήλωσε ο Ραβί Σίλβα (Ravi Silva), διευθυντής του Ινστιτούτου Προηγμένης Τεχνολογίας (ATI) στο Πανεπιστήμιο Surrey του Ηνωμένου Βασιλείου, με αφορμή την τεχνολογία «εκτυπωμένης ενέργειας», που θα παράγεται σύντομα σε πιλοτική μονάδα νανοτεχνολογίας στην πόλη.

Την πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία δημιουργούν ερευνητές όπως ο Μιχάλης Μπελιάτης από το Πανεπιστήμιο του Surrey που εξειδικεύεται στη δημιουργία νανοδομών για τα νέου τύπου φωτοβολταϊκά, ο Λευτέρης Λιδωρίκης από το Τμήμα Υλικών Επιστήμης και Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και δεκάδες ακόμη επιστήμονες από ολόκληρη την Ευρώπη.

«Το όνειρο είναι η φθηνή ενέργεια. Δημιουργούμε νέα οργανικά υλικά με βάση τον άνθρακα και άπειρες εφαρμογές. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε την απόδοση», αναφέρει η ομάδα των ερευνητών, σύμφωνα τουλάχιστον με ανακοίνωση που εκδόθηκε ενόψει του διεθνούς επιστημονικού πολυγεγονότος NANOTEXNOLOGY 2014, που θα πραγματοποιηθεί από 5-12 Ιουλίου, στη Θεσσαλονίκη.

Τα οργανικά ηλεκτρονικά, που αποτελούν τα νέα ανταγωνιστικά υλικά, έχουν ως βάση τους τον άνθρακα και γι’ αυτό είναι πολύ φθηνά. «Με τη χρήση της νανοτεχνολογίας οι επιστήμονες έδωσαν στα υλικά νέες ποιότητες και ταυτόχρονα μοναδικές ιδιότητες, κάνοντάς τα λειτουργικά. Για παράδειγμα, στο τελικό προϊόν, κυκλώματα ενέργειας που παράγονται με βάση αυτή την καινοτομία μπορούν να φορεθούν, να γίνουν πανιά που θα φορτίζουν μπαταρίες ή να καλύψουν επιφάνειες κτιρίων μονώνοντάς τες παράλληλα», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, σε τέσσερα ή πέντε χρόνια από σήμερα, τα πρώτα προϊόντα που θα παραχθούν στη γραμμή της Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους στην αγορά.

Συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τα παραπάνω θέματα αναμένεται να γίνουν στη διάρκεια του πολυγεγονότος NANOTEXNOLOGY, στο οποίο θα συμμετάσχουν φέτος 700 άτομα από 53 διαφορετικές χώρες. Οι εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν συνολικά 140 ερευνητικά ινστιτούτα και 280 πανεπιστήμια, περιλαμβάνουν:

-Το 11ο διεθνές συνέδριο νανοεπιστημών και νανοτεχνολογίας, στις 8-11 Ιουλίου, που μεταξύ άλλων θα στραφεί γύρω από τα νανοηλεκτρονικά, τα νανοηλικά, τις νανοκατασκευές, τη νανοϊατρική, τα βιοηλεκτρονικά και το γραφένιο

-Το 7ο διεθνές συμπόσιο για τα εύκαμπτα οργανικά ηλεκτρονικά (ISFOE 2014) στις 7-10 Ιουλίου

-Τρία θερινά σχολεία για τη νανοτεχνολογία, τα οργανικά ηλεκτρονικά και τη νανοϊατρική (ISSON 2014), στις 5-12 Ιουλίου

-Την τέταρτη έκθεση για τις νανοτεχνολογίες και τα οργανικά ηλεκτρονικά, στις 7-11 Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμη:

Η υγεία στην «καρδιά» της νανοτεχνολογίας ως το 2020

«Έξυπνο νάνο-τσιμέντο» από τρία ελληνικά πανεπιστήμια

Glonatech: Νανοτεχνολογία made in Greece