«Επαγγελματικά ζευγαρώματα» όσων αναζητούν εργασία

«Επαγγελματικά ζευγαρώματα» όσων αναζητούν εργασία

Το Job-Pairs είναι μια γέφυρα ανάμεσα σε έμπειρους επαγγελματίες και σε όσους ετοιμάζονται να κάνουν τα πρώτα τους βήματα.

«Τόσες γνώσεις, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες, και ελάχιστες προοπτικές για το μέλλον».

H συνειδητοποίηση αυτή έκανε την Μαρία Βακόλα και τον Γιάννη Νικολάου να ξεκινήσουν τα… «επαγγελματικά ζευγαρώματα».

Το job pairing δίνει ένα βήμα σε επαγγελματίες να μοιραστούν τη γνώση και την εμπειρία που έχουν αποκομίσει όλα τα χρόνια μέσα από τη δουλειά τους και αντίστοιχα ένα βήμα στους νέους ανθρώπους που επιδιώκουν την είσοδο ή την επανείσοδο τους στην αγορά εργασίας.

Μία οργανωμένη προσπάθεια ανθρώπων από διαφορετικούς χώρους και με διαφορετικό background που προσπαθούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες στο σύγχρονο και απαιτητικό επαγγελματικό περιβάλλον, φέρνοντας σε επαφή άτομα που αναζητούν εργασία με τον επαγγελματικό χώρο της επιλογής τους.

Η κυρία Βασκόλα, εξηγεί στο Fortunegreece την ιδέα του «ζεγαρώματος» αυτούΤο Job-Pairs είναι αποτέλεσμα διάφορων ερεθισμάτων που είχε η ομάδα, ειδικά λόγω κρίσης. Ένα ήταν οι ίδιοι οι φοιτητές που, ενώ είχαν τίτλους σπουδών, δεν είχαν ευκαιρίες. H δεύτερη αφορμή είναι το δίκτυο των γνωστών και συνεργατών τους που είχαν αναπτύξει και ξαφνικά άρχισε να χάνει τις δουλειές του.

Άνθρωποι στην ηλικία των 45-50 ετών που είχαν στην «πλάτη» τους μια μεγάλη εμπειρία και εξαιρετική πορεία, έμειναν χωρίς δουλειές με τις υποχρεώσεις όμως να τρέχουν. Ταυτόχρονα είχαν να αντιμετωπίσουν και όλο το «ψυχολογικό» φορτίο του να μένεις ξαφνικά εκτός αγοράς και ταυτόχρονα να αμφιβάλλουν αν θα τους προσλάβει κάποιος ξανά.

Ο τρίτος παράγοντας που οδήγησε στη δημιουργία του Job Pairs ήταν όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που ήθελαν να μεταδώσουν τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους και να συμβουλέψουν άλλους ανθρώπους.

Όλα αυτά τα «μέτωπα» αποφάσισαν να τα ενώσουν και να δημιουργήσουν μια γέφυρα ανάμεσα τους. Και το κυριότερο: εθελοντικά.

«Αυτό έχουν ανάγκη οι άνθρωποι και ειδικά οι άνεργοι. Να νιώθουν πως κάποιος νοιάζεται», μας αναφέρει η Μαρία Βακόλα.

Σε μια εποχή, όμως, που η ανεργία έχει φτάσει το 27% αρκεί ένα mentoring και συμβουλευτικές συνεδρίες, τη στιγμή που τα άτομα θέλουν πραγματικές ευκαιρίες εργασίας;

Η κ. Βακόλα ξεκαθαρίζει πως στόχος της ομάδας δεν είναι να βρει δουλειά στους mentees.

Το πρώτο «ψυχολογικό συμβόλαιο» που υπογράφουν και τα δύο μέρη είναι πως κανείς δεν υπόσχεται την επαγγελματική αποκατάσταση. Σκοπός είναι μέσω του mentoring να δει κανείς ποια είναι τα δυνατά του σημεία και ποιες οι αδυναμίες του.

«Υπάρχουν πολλά άτομα με ‘’δυνατά’’ βιογραφικά που όμως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στη συνέντευξη. Σε όλους αυτούς έπρεπε να δείξουμε πώς να αποδίδουν στον μέγιστο βαθμό. Εμείς δίνουμε όλα τα εφόδια για να διεκδικήσει κάποιος τη δουλειά που θέλει».

Δεν υπάρχει κριτήριο επιλογής των mentees, καθώς ο οποιοσδήποτε μπορεί να αναζητήσει τον μέντορα του. Έχει τύχει να απορριφθούν άτομα επειδή δεν είχαν ξεκάθαρους τους χώρους στο μυαλό τους ή επειδή δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Η λειτουργία εύκολη και χωρίς καμία χρέωση. Ο ενδιαφερόμενος mentee επιλέγει τον τομέα που τον ενδιαφέρει να εργαστεί και πάνω στον οποίο θέλει να κάνει job pairing. Αντίστοιχα συμπληρώνουν και οι μέντορες μια φόρμα με ερωτήσεις. Στη συνέχεια χειροκίνητα οι υπεύθυνοι «ταιριάζουν» τα ζευγάρια βάσει ειδικότητας, κλάδου και ηλικίας.

Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται μέχρι να γίνει το «επαγγελματικό ζευγάρωμα» ποικίλει ανάλογα με το πόσο δημοφιλής είναι ο κλάδος ή εξειδικευμένος – σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Από αυτό το σημείο ξεκινάει μια σειρά συναντήσεων με τον υποψήφιο για εύρεση εργασίας (Job Mentee), προκειμένου να γίνει ανταλλαγή εμπειριών και να προσφέρει καθοδήγηση για την επιτυχημένη μετάβαση του δεύτερου στην αγορά εργασίας.

«Η αναμονή είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα του Job Pairs, κυρίως επειδή είναι εθελοντική κίνηση, αλλά είναι κάτι που προσπαθούμε να βελτιώσουμε. Δεν θέλουμε να αφήσουμε κανένα επάγγελμα εκτός, αλλά κάποιοι εξειδικευμένοι τομείς απαιτούν περισσότερο χρόνο».

Αξίζει να σημειωθεί πως για πιο μεγάλους mentees το mentoring αναλαμβάνει το Hellenic Coaching Association.

Επί ένα χρόνο η ομάδα που αποτελείται από 35 άτομα έψαχνε να βρει με ποιον τρόπο θα υλοποιήσει το όνειρο αυτό. «Στην αρχή πίστεψα πως θα ήμασταν μια παρέα, πως θα βοηθήσουμε τον περίγυρό μας. Όταν φτιάχτηκε, όμως, η ομάδα των εθελοντών κατάλαβα πως υπάρχουν άτομα που θα το στηρίξουν. Η συμβουλευτική επιτροπή μας έλεγε πως η ιδέα στηρίζεται σε έναν απλό μηχανισμό που θα πετύχει σίγουρα ακόμα και χωρίς χρήματα. Η ιδέα αυτή πήρε σάρκα και οστά όχι μόνο από την υποστήριξη των mentees, αλλά των ίδιων των μεντόρων που ήθελαν στα αλήθεια να βοηθήσουν και επικοινώνησαν με τη σειρά τους τη διαδικασία. Ο καθένας έβαζε ένα μικρό λιθαράκι. Από τους μέντορες, μέχρι την ομάδα που έκανε τα φυλλάδια μας. Είναι όλα δωρεάν.», τονίζει.

Υπάρχουν, μάλιστα, άτομα που μέσα από τις συνεδρίες αυτές έχουν αλλάξει επαγγελματικό χώρο γιατί κατάλαβαν πως δεν είναι αυτό που τους ταιριάζει αφού μπόρεσαν να ξεκαθαρίσουν τους στόχους καριέρας.

Μυστικό επιτυχίας δεν υπάρχει λέει η ίδια, αφού η επαγγελματική αποκατάσταση και ευτυχία στον εργασιακό χώρο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτό που τονίζει, όμως, η ομάδα του Job Pairs είναι να «αδράξουν κάθε ευκαιρία», να ψάχνουν και να κυνηγούν. Έτσι κι αλλιώς «σημασία δεν έχει πόσες φορές πέσαμε, αλλά τι μάθαμε από την πτώση αυτή».

«Όλοι μαζί θα λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας, ο καθένας προσφέροντας ότι έχει», είναι το μήνυμα το οποίο στέλνουν.

Όπως σε όλες τις σχέσεις, έτσι και σε αυτή. Τα οφέλη δεν είναι μόνο για τη μια πλευρά. Εκτός από τους νέους που «μαθαίνουν» δίπλα σε έμπειρους επαγγελματίες, τόσο εκείνοι όσο και οι εταιρείες επωφελούνται αντίστοιχα, αφού συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας το οποίο μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και βελτιώνουν την «δημόσια εικόνα τους» κάνοντας το κοινό να θέλει να δουλέψει σε εταιρείες που πραγματικά νοιάζονται για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Κάπως έτσι, στην ομάδα των ομάδα των μεντόρων συναντά κανείς γνωστά ονόματα του επιχειρείν, CEOs και διευθυντές, οι οποίοι δίνουν το παράδειγμα και στους επόμενους.

Το Job-Pairs δεν έχει λάβει μόνο την επικρότηση και επιβράβευση των στελεχών και των εταιρειών, αλλά και της ίδιας της HR κοινότητας, αφού βραβεύτηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΜΑΔ) της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων στα φετινά HR Excellence Awards, αποσπώντας το αργυρό βραβείο στην κατηγορία Innovation in HR.

Μια αναγνώριση που γέμισε μεγάλη χαρά όλη την ομάδα, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια μιας ολόκληρης χρονιάς. «Αναγνώρισαν την προσπάθεια μας να ενώσουμε αυτές τις δύο πλευρές και μας ξεχώρισαν ανάμεσα στους εκπροσώπους της Διοίκησης των επιχειρήσεων» σχολιάζει η κυρία Βακόλα.

Η ομάδα δε σταματά εκεί, καθώς βασικός στόχος είναι η αύξηση τόσο των μεντόρων όσο και των mentees, ενώ στα επόμενα σχέδια είναι τα ομαδικά mentorinhs, interview stimulation series, η συνεργασία με το Kariera.gr για την παροχή δωρεάν σεμιναρίων σε ανέργους και η «μεταφορά» του Job-Pairs στη Κύπρο με τη βοήθεια του Cyprus Human Resource Management Association – η οποία επιβεβαιώθηκε πριν μερικές ημέρες.