Live Εικόνα: Βίαιες συγκρούσεις ξανά στην Ουκρανία (upd.)

Live Εικόνα: Βίαιες συγκρούσεις ξανά στην Ουκρανία (upd.)

Ξεπερνούν τους 60 οι νεκροί στο Κίεβο - Ολοήμερες οδομαχίες αφού «έσπασε» η προσωρινή εκεχειρία  - Δείτε βίντεο και εικόνες.

Τελευταία Ενημέρωση: 19:08

Τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σήμερα στο κέντρο του Κιέβου μετά τη νέα έκρηξη βίας, την οποία η ουκρανική αντιπολίτευση καταγγέλλει ως «προβοκάτσια» της κυβέρνησης κατά ειρηνικών διαδηλωτών. «Η επανάληψη των συγκρούσεων στο Μαϊντάν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας αποτελεί εσκεμμένη προβοκάτσια της εξουσίας»,  τη στιγμή που οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας βρίσκονται στο Κίεβο, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 67 Ουκρανοί αστυνομικοί αιχμαλωτίστηκαν από τους διαδηλωτές, τονίζοντας ότι ενδέχεται να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει βία για να τους απελευθερώσει.

Ένας φωτογράφος του Reuters, αλλά και δημοσιογράφος του Guardian είδε 21 πτώματα πολιτών στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν), μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο όπου ο πρόεδρος συναντιόταν με την αντιπροσωπεία της Ε.Ε., αφού οι διαδηλωτές που εδώ και σχεδόν τρεις μήνες έχουν καταλάβει την περιοχή εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες από τα λιθόστρωτα για να διώξουν από την πλατεία τις αστυνομικές μονάδες καταστολής.

Διαβάστε ακόμη: Ακήρυχτος «Ψυχρός Πόλεμος» με «έπαθλο» την Ουκρανία

Η τηλεόραση έδειξε ακτιβιστές που φορούσαν στολές μάχης να απομακρύνουν από την πλατεία μερικούς συλληφθέντες αστυνομικούς με στολές. Δημοσιογράφοι λένε πως στους τοίχους και τα παράθυρα του ξενοδοχείου που δεσπόζει στην πλατεία υπάρχουν τρύπες από σφαίρες. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για χρήση πραγματικών σφαιρών.

 

Live streaming video by Ustream

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε σήμερα τους κατοίκους του Κιέβου να μην βγουν από τα σπίτια τους και να μην μεταβούν στο κέντρο της πόλης. Στο μεταξύ, ο δήμαρχος του Κιέβου ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το κόμμα του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς για να διαμαρτυρηθεί κατά «του λουτρού αίματος και της αδελφοκτόνας σύγκρουσης».

«Είμαι έτοιμος να κάνω τα πάντα για να σταματήσω την αδελφοκτόνα σύγκρουση και το λουτρό αίματος στην καρδιά της Ουκρανίας, στην πλατεία της Ανεξαρτησίας. Η ανθρώπινη ζωή πρέπει να είναι η ανώτερη αξία στη χώρα μας και τίποτε δεν πρέπει να αντιφάσκει μ’ αυτή την αρχή», δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Βολόντιμιρ Μακαϊένκο, προσθέτοντας ότι εγκαταλείπει το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών.

Χθες, σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει την κατάσταση στο Κίεβο, λίγο πριν την άφιξη τριών κορυφαίων Eυρωπαίων διπλωματών, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε  «ανακωχή» με την αντιπολίτευση.

Η ουκρανική πρωτεύουσα θα είναι σήμερα κεντρική σκηνή έντονης διπλωματικής δραστηριότητας, με την ταυτόχρονη άφιξη των ηγετών της γερμανικής, της γαλλικής και της πολωνικής διπλωματίας, καθώς επίσης και ενός ανώτερου Ρώσου αξιωματούχου. Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθούν με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, πριν από την αναχώρηση τους για τις Βρυξέλλες όπου θα μεταφέρουν τις θέσεις του Ουκρανού προέδρου στους υπόλοιπους Eυρωπαίους ομολόγους τους, σε μια έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Τη ρωσική πλευρά στις επαφές του Κιέβου θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν μέσω του οποίου η Μόσχα αναμένεται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πείσει την ουκρανική αντιπολίτευση να «συνεργαστεί με τις αρχές».

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον η μισή Ολυμπιακή ομάδα της Ουκρανίας αποφάσισε να αποχωρήσει από το Σότσι της Ρωσίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Κίεβο. 

Τα επεισόδια συνεχίζονται
Παρά την ανακωχή με την αντιπολίτευση, τα επεισόδια δεν έχουν σταματήσει.  Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκρούονται εκ νέου με αστυνομικούς στην ουκρανική πρωτεύουσα, ενώ τηλεοπτικές εικόνες δείχνουν τραυματίες να μεταφέρονται με αυτοσχέδια φορεία.  Σύμφωνα με το BBC, οι διαδηλωτές πετούν βόμβες μολότοφ και η αστυνομία απαντά κάνοντας χρήση αντλίων νερού.

Εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν έφοδο κατά του αστυνομικού κλοιού γύρω από την Πλατεία της Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου, ανακαταλαμβάνοντας τον χώρο, σύμβολο του κινήματος διαμαρτυρίας.

1/10

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών βρίσκονται στο προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο και ότι η συνάντηση με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεν αναβλήθηκε.

(Ουκρανία – βίντεο σοκ: Νεκρή διαδηλώτρια από τυφλά πυρά (Προσοχή ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

 

 

Κυρώσεις από τη Δύση
Ήδη, οι πρώτες κυρώσεις στο Κίεβο επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον προχώρησε σε απαγόρευση εισόδου σε βάρος 20 Oυκρανών αξιωματούχων που «θεωρείται ότι έδωσαν διαταγές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Δεν έχει γνωστοποιηθεί για ποιους πρόκειται, αλλά η Ουάσινγκτον ανέφερε ότι οι κυρώσεις είναι εύκολα αναστρέψιμες εάν κινηθεί η πολιτική διαδικασία στο Κίεβο. Ο Μπάρακ Ομπάμα καλωσόρισε τη συμφωνία εκεχειρίας, αν και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την τήρησή της και επέμεινε ότι την ευθύνη για ειρήνευση την έχει η ουκρανική κυβέρνηση.

Οι φωνές για επιβολή κυρώσεων είχαν δυναμώσει μετά την ανάφλεξη της νύχτας προς Τετάρτη. Ο πρόεδρος της ΕΕ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο Γάλλος πρόεδρος και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μίλησαν για ανάγκη «άμεσων και στοχευμένων μέτρων» με στόχο την επαναφορά του Κιέβου σε πολιτική διαδικασία.

Τα μέτρα που εξετάζονται φαίνεται ότι αφορούν, σε πρώτη φάση, το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ουκρανών αξιωματούχων και η απαγόρευση εισόδου τους στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Δεν αποκλείεται να συζητηθεί επίσης το πάγωμα πώλησης αστυνομικών εξαρτύσεων ή και μέτρων που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα.