Η επέλαση των super foods

Η επέλαση των super foods

Ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μάριος Αθανασόπουλος μας απαντάει σε βασικά ερωτήματα.

Νέα μόδα αποτελούν τα super foods καθώς τα βλέπουμε παντού, στα super markets, στις διαφημίσεις της τηλεόρασης, στα νέα cocktail bars του κέντρου της Αθήνας και όχι μόνο.

Το FortuneGreece.com μίλησε με τον κ. Αθανασόπουλο Μάριο, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, και σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Μαίρη Ιτσέγκο απάντησε σε κάποια βασικά ερωτήματα.

Κατά την άποψή σας, οι «υπερτροφές» είναι η νέα τάση της εποχής; Αν ναι, αυτό μπορεί να σημαίνει πως ο άνθρωπος περνά σταδιακά από την εποχή των junk foods στην εποχή των super foods και γιατί;
Οι υπερτροφές μπορούν να θεωρηθούν η νέα τάση της εποχής. Ουσιαστικά μιλάμε για τρόφιμα με πέραν του ενός οφέλη για την υγεία. Ο λόγος που ο κόσμος στρέφεται εκεί πλέον είναι το πόσο εμφανή είναι πλέον τα καταστροφικά αποτελέσματα του fast food και οπτικά αλλά και με την εκδήλωση ασθενειών, όπως ο ζαχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση.

Ποια είναι τα κύρια οφέλη των «υπερτροφών»;
Τα κύρια οφέλη τους αφορούν στην αντιοξειδωτική τους δράση. Δηλαδή την καταπολέμηση των βλαβερών ελεύθερων ριζών που προκαλούν το γήρας, την πτώση του ανοσοποιητικού και πολλές φορές ευθύνονται για νεοπλασίες. Πέρα από αυτό οι υπερτροφές (ανάλογα το είδος) καταπολεμούν διάφορες παθήσεις και δίνουν ενέργεια και ευεξία στον οργανισμό.

Έχουν ανοίξει αρκετά cocktail bars που χρησιμοποιούν τις «υπερτροφές» αναμειγνύοντάς τες με αλκοόλ. Υπάρχει συμβατότητα ανάμεσα σε αυτά τα δύο;
Το αλκοόλ δημιουργεί ελεύθερες ρίζες, προκαλεί αφυδάτωση και κυρίως επιβαρύνει το ήπαρ και τα νεφρά κατά τον μεταβολισμό του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι το αλκοόλ περιέχει πολλές «κενές» θερμίδες που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση του βάρους. Η προσθήκη υπερτροφών σε cocktails ναι μεν ενισχύει λίγο την αντιοξειδωτική ικανότητα του ροφήματος αλλά κυρίως στοχεύει στην πώληση του προϊόντος, λόγω της μόδα της εποχής.

Ποιες «υπερτροφές» θα ήταν καλό να εντάξει κανείς στο καθημερινό του διατροφολόγιο;
Υπάρχουν πολλά είδη υπερτροφών που μπορούν να ενταχθούν σε ένα καθημερινό ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Το σημαντικό είναι η διερεύνηση του εκάστοτε ατόμου από τον κατάλληλο επιστήμονα υγείας, έτσι ώστε να προτείνει την κατάλληλη τροφή για το εκάστοτε άτομο.

Ο καταναλωτής έχει λόγο να ανησυχεί για τη νοθεία των «υπερτροφών»;
Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά με νοθεία υπερτροφών στην αγνή φυσική τους μορφή. Γίνεται όμως εύκολα αντιληπτό ότι όταν πρόκειται για κάποιο σκεύασμα κάποια νοθεία είναι πιο πιθανό να συμβεί. Γι αυτό το λόγο πρέπει να εμπιστευόμαστε σκευάσματα που έχουν ελεγχθεί από τον ΕΟΦ αν δεν καταφεύγουμε στην φυσική μορφή του εκάστοτε προϊόντος

Για την λήψη των «υπερτροφών» παίζουν ρόλο η ηλικία, το φύλο και η κατάσταση της υγείας ενός ατόμου;
Το μόνο που παίζει ρόλο είναι ο προσδιορισμός των αναγκών του κάθε ατόμου. Τα άτομα με μη παθογόνες καταστάσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πλειοψηφία των υπερτροφών στη φυσική τους μορφή. Για κάτι πιο εξειδικευμένο θα πρέπει να συμβουλευτούν κάποιον επιστήμονα υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Ήρθε η Airbnb του φαγητού!