Επενδύοντας στα high-tech κορίτσια…

Επενδύοντας στα high-tech κορίτσια…

Το νέο επενδυτικό κεφάλαιο της AOL με επικεφαλής την Σούζαν Λάιν «ποντάρει» στη γυναικεία επιχειρηματικότητα στον τεχνολογικό τομέα

Στα 64 της, η Σούζαν Λάιν σκέφτεται επαγγελματικά περισσότερο σαν 30ρα, παρά ως υποψήφια… συνταξιούχος. Κι έτσι, το μότο στην πολυδιάστατη καριέρα της είναι: «όσο βαθιά κι εάν είναι τα νερά, πέσε και κολύμπα»! Πριν γίνει διευθύνουσα σύμβουλος εμπορικού σήματος της AOL, ήταν επικεφαλής της Village Voice, έφτιξε το περιοδικό Premiere, ήταν επιτελικό στέλεχος στο ABC Entertainment, ήταν στο «τιμόνι» της Martha Stewart Living Omnimedia και οδήγησε την Gilt Groupe σε «πρωταθλητισμό» στο διαδικτυακό λιανεμπόριο.

Τώρα, τα «βαθιά νερά» που έχει επιλέξει να «κολυμπήσει» είναι η γυναικεία επιχειρηματικότητα, που -όπως επισημάνει στο Fortune και στην Πάτι Σέλερς- προσελκύει μόλις το 7% των επενδυτικών κεφαλαίων, παρά το γεγονός ότι η απόδοση αγγίζει το 34% για όσους επενδυτές το έχουν ήδη αποτολμήσει.

Χωρίς δεύτερη σκέψη λοιπόν η Σούζαν Λάιν παραιτήθηκε προ μηνός από το ανώτατο πόστο της στην AOL για να ηγηθεί ενός νέου επενδυτικού κεφαλαίου, «ποντάροντας» σε αυτό που η ίδια και η πολυεθνική εταιρία MME και multimedia θεωρούν ότι πως είναι το μέλλον: τεχνολογικές startups με επικεφαλής γυναίκες.

Όχι τυχαία, το ονόμασαν «BBG Fund», από το αγγλικό «Built By Girls» (ελληνιστί “Φτιαγμένο Από Κορίτσια”). Και με αρχικό κεφάλαιο 10 εκατ. δολάρια, αναζητούν τώρα τις start-ups με «άρωμα γυναίκας» που έχουν προοπτική επιτυχίας και θα ευεργετηθούν από το το νέο επενδυτικό κεφάλαιο με 100.000-200.000 δολάρια εκάστη.

Η ιδέα για το «BBG Fund», εξιστορεί η Σούζαν, της μπήκε όταν ως CEO στην AOL συνεργάστηκε με μία ομάδα πέντε κοριστόπουλων, ηλικίας 17 ετών η καθεμία, που είχαν μόλις ολοκληρώσει το πρόγραμμα «Girls Who Code» (“Τα κορίτσια που γράφουν κώδικες”) και ανέλαβαν με μεγάλη επιτυχία τον επανασχεδιασμό της “θυγατρικής” ιστοσελίδας Cambio.

Η εμπειρία αυτή λέει πως ταρακούνησε ακόμη και την ίδια ως προς την επαγγελματική κατεύθυνσή της. «Μία γενιά πριν, τα περισσότερα έξυπνα κορίτσια σκέφτονταν “θα δουλέψω σε μία μεγάλη επιχείρηση και θα ανελιχθώ» ή «θα σπουδάσω νομικά” ή “θα γίνω με κάποιο τρόπο επαγγελματίας», παρατηρεί η Σούζαν Λάιν.

Τώρα υπάρχει μία εντελώς διαφορετική νοοτροπία στα νέα κορίτσια, που τελειώνοντας το σχολείο λένε: «θα κάνω από που θέλω. Μπορώ να δημιουργήσω κάτι». Σε αυτήν την αλλαγή νοοτροπίας θεωρεί πως διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο η εξάπλωση της τεχνολογίας και η αφομίωσή της στον καθημερινό τρόπο ζωής, αλλάζοντας τις νόρμες.

Τόσο, ώστε μέχρι και η Σούζαν αποφάσισε να τροποποιήσει κατά τι το μότο της σε: “έχε τα μάτια σου ανοιχτά για ό,τι νέο προκύψει”. Ήδη το BBG Fund έχει εντοπίσει τις δύο πρώτες startup στις οποίες θα επενδύσει…