Επενδυτική ώθηση για την Ελλάδα στο συνέδριο «Capital Link» στη Νέα Υόρκη

Επενδυτική ώθηση για την Ελλάδα στο συνέδριο «Capital Link» στη Νέα Υόρκη
Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ και τα τετ-α-τετ στο πλαίσιο του συνεδρίου Capital Link.

Με κεντρικό θέμα «Greece is Back» άνοιξε τις πόρτες του για 21η συνεχόμενη χρονιά το Ετήσιο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο «Capital Link Invest in Greece Forum», το οποίο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 στη Νέα Υόρκη, με μεγάλη επιτυχία προσελκύοντας για ακόμη μία φορά περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες.

Το φετινό «Capital Link» πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία, κατά την οποία η χώρα μας μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και οι επενδύσεις αποτελούν το βασικό πυλώνα και μοχλό επανεκκίνησης της εθνικής οικονομίας. Το Συνέδριο στη Νέα Υόρκη παρουσίασε στο διεθνές κοινό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και λειτούργησε ξανά ως αρωγός στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Η φετινή διοργάνωση του Συνεδρίου αποτελεί ορόσημο στην πορεία της «Capital Link» και της συστηματικής προσπάθειας προβολής της Ελλάδος στο διεθνές επενδυτικό και επιχειρηματικό κοινό.

Ειδικότερα, οι διεθνείς επενδυτές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και τις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική Οικονομία, καθώς και για το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που στοχεύει στην παροχή κινήτρων και στη δομική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Επιπλέον, οι επενδυτές ενημερώθηκαν για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην κεφαλαιαγορά, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε επιμέρους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που αφορούν θέματα όπως η μακροοικονομική εικόνα στην μετα-Brexit εποχή, η διαχείριση του δημοσίου χρέους, η ενέργεια, η ανάπτυξη των υποδομών, η αγορά των ακινήτων, ο τουρισμός, ο τραπεζικός τομέας, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η παγκόσμια ναυτιλία.

Η ελληνική αντιπροσωπεία απαρτίστηκε από υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, καθώς και από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους επιχειρηματίες της αγοράς, οι οποίοι παρουσίασαν στους αμερικάνους επενδυτές τις εξελίξεις και τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην ελληνική Οικονομία. Στο Συνέδριο επίσης συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες οι οποίες υποστηρίζουν το Συνέδριο, όπως και άλλοι εμπειρογνώμονες της αγοράς.

Παράλληλα με τις κύριες ενότητες, πραγματοποιήθηκε μια σειρά από κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ των επενδυτών, των διοικήσεων των εταιρειών που συμμετείχαν στο Συνέδριο και των κυβερνητικών εκπροσώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, σημαντικοί Αμερικανοί επενδυτές με ενεργό παρουσία στην Ελλάδα, πέντε διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες και υψηλόβαθμη κυβερνητική αντιπροσωπεία.

  • Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (μέσω τηλεοπτικού μηνύματος)
  • Ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών
  • Ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων
  • Ο Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού
  • Ο Ιωάννης Πλακιωτάκης, υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
  • Ο Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός Οικονομικών
  • Ο Γιάννης Τσακίρης, υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων
  • Ο Γεράσιμος Θωμάς, υφυπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Ο Γεώργιος Πιτσιλής, διοικητής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
  • Ο Χάρης Λαλάκος, πρέσβης της Ελλάδος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
  • Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη
  • Οι εκπρόσωποι των Θεσμών Francesco Drudi και Paul Kutos
  • Ο Δρ. Martin Czurda, διευθύνων σύμβουλος – Hellenic Financial Stability Fund
  • Ο Ριχάρδος Λαμπίρης, διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου
  • Ο Δημήτρης Τσάκωνας, αναπληρωτής γενικός διευθυντής – Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ)

O υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία, στην ενότητα: «Tourism – Investment & Business Opportunities», επισημαίνοντας πως ο τουρισμός αποτελεί στρατηγικός τομέας για την Ελλάδα.

Στην παρούσα φάση, υπάρχουν 14 «πράσινα» έργα που εκτελούνται από τον ιδιωτικό τομέα, τα οποία στοχεύουν σε κύριους προορισμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη 12 τουριστικά έργα έχουν συμπεριληφθεί στη διαδικασία Fast-Track, ενώ οι συνολικές επενδυτικές ανάγκες για ξενοδοχεία εκτιμώνται σε περίπου 6,2 δισ. ευρώ για μια πενταετία και κατανέμονται σε 1 δισ. ευρώ για την κατασκευή πρόσθετων κλινών, 4,8 δισ. ευρώ για αναβάθμιση της χωρητικότητας και 0,3 δισ. ευρώ για συντήρηση.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Ελλάδα αναδύεται από τη δεκαετή οικονομική και κοινωνική κρίση ακόμη πιο δυνατή οικονομικά και πιο ώριμη. Η ελληνική οικονομία αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς το αναπτυξιακό της μοντέλο και από ένα αμυντικό και εσωστρεφές περνάει σε ένα δυναμικό, παραγωγικό και εξωστρεφές. Το μήνυμα της χώρας στις παγκόσμιες αγορές είναι απόλυτα ξεκάθαρο και ηχηρό: βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου αναπτυξιακού κύκλου και η Ελλάδα καθίσταται σίγουρα ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, τόσο για τα ξένα όσο και για τα εγχώρια κεφάλαια. Είμαι πεπεισμένος πως το 2020 θα είναι μία πραγματικά καινούργια χρονιά για τη χώρα, ενώ και τα χρόνια που έρχονται θα είναι πολύ διαφορετικά από όσα ζήσαμε έως σήμερα.

Τις προοπτικές και τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει η ναυτιλιακήπαραναυτιλιακή και λιμενική βιομηχανία της Ελλάδος, υπό το πρίσμα της συνεχούς βελτίωσης των οικονομικών δεικτών της εθνικής οικονομίας που έχει επιτύχει η κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσίασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας – ως κεντρικός ομιλητής – στο 21ο ετήσιο φόρουμ της Capital Link “Invest in Greece”, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 9 Δεκεμβρίου 2019.

Ο κ. Πλακιωτάκης στην διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε διεξοδικά στη δυναμική της ναυτιλίας των Ελλήνων, της ισχυρότερης ναυτιλίας του πλανήτη, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, αλλά και στην πολυεπίπεδη προσφορά της στο παγκόσμιο εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία. Επίσης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έδωσε αναλυτικά στοιχεία για το προφίλ της (cluster, εταιρίες, πλοία, απασχόληση), καθώς και για την συνεισφορά της στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδος. Ταυτόχρονα, κατέγραψε τις βασικές αρχές που διέπουν την λειτουργία της, σε διεθνές επίπεδο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ύπαρξης παγκόσμιων και όχι περιφερειακών λύσεων στα μείζονα ζητήματα που την απασχολούν, όπως η κλιματική αλλαγή, η κυβερνοασφάλεια, η προστασία της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα, η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, κ.ά.

Οne-to-one meetings

Επιπλέον, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, πραγματοποίησαν μια σειρά από one-to-one meetings με επενδυτές και  υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς.

Ενδεικτικά: Athanor Capital, Bienville Capital, BlackRock, BlueCrest Capital, Brookfield Asset management, Consilience Capital, Eaton Vance, Fir Tree Partners, Goldman Sachs Asset Management, Helm, Morgan Stanley, MSK Capital Partners, Nomura, Third Point, Pimco, Evermore, Psaros KPS, Monarch, Knighthead, Stonehill, Olympus Peak, Citi, Aberdeen, Helm, East Rock, Centerbridge, Beachpoint, Weterwheel

Στο επίσημο δείπνο με το οποίο έκλεισε τις εργασίες του το Συνέδριο, Kεντρικός Oμιλητής ήταν ο Wilbur Ross, υπουργός Εμπορίου της κυβέρνησης Τραμπ, που προλόγισε τον  John Paulson, President and Portfolio Manager of Paulson & Co. Inc., που τιμήθηκε με το «2019 Capital Link Hellenic Leadership Award», για την εξαιρετική συμβολή του στην Ελλάδα και έκανε μια σύντομη ομιλία.

Επίσης σύντομες ομιλίες απεύθυναν ο Νίκος Μπορνόζης, πρόεδρος της Capital Link, o Πάνος Παπάζογλου, Regional Accounts Leader, Central Eastern, Southeastern Europe and Central Asia, Country Manager Greece – EY, ο Δημήτριος Αθανασόπουλος, Group Managing Director – Axia Ventures Group και ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Το δείπνο χορήγησαν η ΕΥ και η  AΧΙΑ Ventures Group.

«Ημέρα Ελλάδος – Αμερικής  στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης» 

Στο πλαίσιο του «21ου Ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum», το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την Capital Link διοργάνωσαν ειδική εκδήλωση με τίτλο, «Ημέρα Ελλάδος – Αμερικής στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης», την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, 2019.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Δρ. Νίκος Τσάκος, πρόεδρος & CEO, Tsakos Energy Navigation (NYSE: TNP); Chairman, INTERTANKO 2014-2018, χτύπησαν το «Closing Bell», το καμπανάκι της λήξης των εργασιών της Τρίτης 10 Δεκεμβρίου 2019 του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης πλαισιωμένοι από τους Άδωνι Γεωργιάδη, υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χάρη Θεοχάρη, υπουργό Τουρισμού, Ιωάννη Πλακιωτάκη, υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και εκπροσώπους από το ανώτατο management σημαντικών εταιρειών.

Η τελετή αναμεταδόθηκε ζωντανά από όλα τα μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα των Ηνωμένων Πολιτειών και του εξωτερικού καθώς αποτελεί ένα γεγονός με μέγιστη ακροαματικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ στο συνέδριο Capital Link

Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ, που αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα ως το τέλος του χρόνου, περιέγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, κατά τις επαφές που είχε χθες στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο του ετήσιου επενδυτικού συνεδρίου της Capital Link, με τίτλο «21st Annual Capital Link Invest in Greece Forum».

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ αναφέρθηκε στην απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που θα ολοκληρωθεί σταδιακά έως το 2028, προκειμένου η χώρα να καλύψει τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αλλά και να μειωθεί το κόστος της ενέργειας δεδομένου ότι η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη επιβαρύνεται με το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Το μήνυμα του Προέδρου της ΔΕΗ κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο της Capital link ήταν ότι «η ΔΕΗ έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο το οποίο θα ανακοινώσει σύντομα και, εκτός από την απολιγνιτοποίηση έχει άλλους τρεις βασικούς άξονες:

-τη μετεξέλιξή της από ουραγό σε πρωταγωνιστή στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ

-την ψηφιοποίηση των δικτύων και

-την εμπορική πολιτική με επίκεντρο τον πελάτη».

Σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές το πλάνο περιλαμβάνει αυτόνομη ανάπτυξη αλλά και συνεργασίες με τρίτους για την επέκταση της παρουσίας της ΔΕΗ στο χώρο της «πράσινης» ενέργειας που σήμερα είναι πρακτικά μηδενική.

Η ψηφιοποίηση των δικτύων συνδέεται και με την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και αποσκοπεί στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των καταναλωτών, την παροχή νέων υπηρεσιών και την υποστήριξη της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η νέα εμπορική πολιτική θα περιλαμβάνει εξάλλου την παροχή νέων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές (π.χ. για επισκευές – συντήρηση οικιακών συσκευών και εξοπλισμού) αλλά και εκπτωτικά πακέτα για τους καταναλωτές που θα δεσμευτούν με συμβόλαιο ορισμένου χρόνου ως προς την παραμονή τους στην επιχείρηση.