Επενδυτική βαθμίδα το 2023 «βλέπει» για την ελληνική οικονομία η Goldman Sachs

Επενδυτική βαθμίδα το 2023 «βλέπει» για την ελληνική οικονομία η Goldman Sachs
Photo:
H ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα το δημόσιο χρέος της να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, αναφέρει η Goldman Sachs

Πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα και πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα το 2023 εκτιμά για την ελληνική οικονομία η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs.

Με τη θέσπιση του RRF, η ΕΕ πέρασε σε μια εποχή «διαφοροποιημένης» χρηματοδότησης, πυροδοτώντας την ανάπτυξη μιας νέας και μεγαλύτερης αγοράς για το ευρωπαϊκό χρέος.

Ωστόσο, η ανάπτυξη της αγοράς ήταν πιο αργή από το αναμενόμενο, με λιγότερο από 140 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους της ΕΕ, που έχουν εκδόθηκαν μεταξύ 2021 και 2022, να σχετίζονται με RRF.

Παράλληλα, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα το δημόσιο χρέος της να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και να επανέλθει πλήρως στις κρατικές αγορές έως τις αρχές του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει καλύτερη απόδοση μεταξύ των χωρών στη ζώνη του ευρώ το 2023, με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ να προβλέπουν μέση αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 1,3% σε σύγκριση με την πρόβλεψη της αμερικανικής τράπεζας για ύφεση -0,1% για τη ζώνη του ευρώ.

Χάρη σε σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα που σχετίζονται με την ενέργεια (5,7% του ΑΕΠ το 2021-22) που είναι πιθανό να επεκταθούν το 2023, ο μετρικός πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης στην Ελλάδα, ενώ ο βασικός πληθωρισμός πάνω από το μέσο ευρώ συνάδει με μια επίμονη ώθηση σε ονομαστική ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι το σχετικά ισχυρότερο μακροοικονομικό υπόβαθρο και η μακρά διάρκεια της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας θα περιορίσουν τον αντίκτυπο της αύξησης των αποδόσεων στις πληρωμές ελληνικών τόκων κάτω από το 3% του ΑΕΠ και θα στηρίξουν τη φθίνουσα πορεία του χρέους προς το ΑΕΠ, που πρόκειται να φτάσει στο 150% του ΑΕΠ έως το 2025.