Οι 10 χρησμοί της Goldman Sachs για οικονομίες και αγορές το 2023

Οι 10 χρησμοί της Goldman Sachs για οικονομίες και αγορές το 2023
Τι εκτιμά για αγορές και οικονομία για το 2023 η Goldman Sachs

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Goldman Sachs δημοσίευσε τις δέκα υποθέσεις – τάσεις σε σχέση με τις αγορές και το μακροοικονομικό περιβάλλον.

Αυτές είναι…

1 Στενό μονοπάτι: Στις ΗΠΑ, το βασικό σενάριο είναι η ήπια προσγείωση… και η αργή αλλά σταδιακή πτώση του πληθωρισμού, με αποφυγή της ύφεσης.

Μετά από νομισματική σύσφιξη στις οικονομικές συνθήκες κατά 400 μονάδες βάσης, οι οικονομίες της Δύσης έχουν δείξει ανθεκτικότητα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής και ο επίμονος πληθωρισμός. Από την άλλη, ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιπέδων επιτοκίων εγκυμονεί κινδύνους και μέσω άλλων διαύλων. Οι επενδυτές ενδέχεται να υποτιμούν την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας, ενώ η άνοδος στις κυκλικές εταιρείες περιορίζεται από το σφιχτό ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης.

2 Αξία έναντι κυκλικών μετοχών: Η Goldman Man βλέπει βελτίωση των αποτιμήσεων, όταν ο «πάτος» είναι ξεκάθαρος. Σε κάθε περίπτωση, η άνοδος των μετοχών περιορίζεται από τα υψηλά επιτόκια, ενώ η πτώση περιορίζεται από την ανθεκτικότητα της οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

3 Ύφεση: Η Goldman Sachs, αν και πιστεύει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αποφύγει την ύφεση, οι κίνδυνοι είναι σαφώς πολύ υψηλότεροι από το κανονικό. Η εκτίμηση για πιθανότητα ύφεσης περίπου 35% τους επόμενους 12 μήνες είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο.

4 Πορεία προς την «εξομάλυνση»: Η μεταβλητότητα των επιτοκίων και ένας παρατεταμένος κύκλος αυξήσεων μπορεί να φέρουν μέτριες αποδόσεις. Μετά από μια σειρά έκτακτων αυξήσεων, οι περισσότερες από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες επιθυμούν να μετριάσουν το hiking. «Αναμένουμε ότι η μείωση του ρυθμού των αυξήσεων θα μας οδηγήσει σε μια περίοδο αυτού που ο πρόεδρος της Fed Bullard αποκάλεσε “συνηθισμένη” νομισματική σύσφιξη» αναφέρει η Goldman Sachs.

5 Κυριαρχία δολαρίου: Σε πορεία για αντιστροφής. «Βλέπουμε ακόμα κάποιο περιθώριο ενίσχυσης του δολαρίου». Η ανοδική κίνηση, όμως, είναι πιθανό να έχει περισσότερο ρίσκο – αν και οι συνθήκες για μια βιώσιμη αντιστροφή δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί.

6 Δύσκολο να προχωρήσουμε πέρα από τους ενεργειακούς περιορισμούς. Παρά το γεγονός ότι η Κίνα είναι η πρώτη οικονομία που αντιμετώπισε το σοκ της πανδημίας της Covid το 2020, μπορεί να είναι η τελευταία που θα εξέλθει από αυτήν το 2023. Η Χώρα του Δράκου μπορεί να επαναφέρει τους περιορισμούς στα εμπορεύματα, κάτι το οποίο θα περιπλέξει το μακροοικονομικό τοπίο για τις ανεπτυγμένες αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

7 Τακτικά δυνατή η αγορά της Κίνας, με διαρθρωτικά όμως προβλήματα…  Η αισιοδοξία για την επαναλειτουργία και τα υποτιμημένα περιουσιακά στοιχεία αποτελούν ισχυρό συνδυασμό, όμως μεσοπρόθεσμα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι αγορές μετοχών και οι ομολόγων της χώρας αντιμετωπίζουν σκληρότερο παγκόσμιο ανταγωνισμό.

8 Περιορισμένη ανοδική πορεία των αναδυόμενων αγορών: χρειάζεται «ξεκαθάρισμα» για τους επενδυτές. Το Μεξικό και η Ινδία αποτελούν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για όσους κυνηγούν αποδόσεις, αλλά και για διαρθρωτικούς λόγους.

9 Μικρότερος κίνδυνος πολιτικής, μεγαλύτερη πιθανότητας ανάπτυξης: οι κίνδυνοι ύφεσης συν τον μετριασμό του πληθωρισμού ευνοούν τα ομόλογα και τα μετρητά προς το παρόν. Τα αμερικανικά ομόλογα είναι πιο ελκυστικά από τις μετοχές λόγω των καλύτερων αποτιμήσεων και της υπεραπόδοσης σε ένα σενάριο ύφεσης. Τα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας και τα ενυπόθηκα δάνεια φαίνονται ελκυστικά.

10 Η επιστροφή της (πραγματικής) απόδοσης: Ανώτατο όριο χωρίς μεγάλο discount ή μεγάλο κενό παραγωγής. Οι bearish εκτιμήσεις για οικονομία και αγορές μπορεί να μην επιβεβαιωθούν, όμως το περιθώριο ανόδου περιορίζεται.