Έπεσαν οι υπογραφές για την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΘ

Έπεσαν οι υπογραφές για την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΘ
Ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος (2ος Α), ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής Terminal Link SAS Boris Wenzel (2ος Δ) και ο Σωτήρης Θεοφάνης (Δ) (εκπρόσωπος της κοινοπραξίας DEUTSCHE INVEST EQUITY PARTNERS GmbH, BELTERRA INVESTMENTS LIMITED και TERMINAL LINK SAS, υπογραφούν την συμφωνία για την πώληση του 67% του ΟΛΘ, μετά τη σχετική έγκριση που δόθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή (Α), στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ.

 

Υπεγράφη το απόγευμα της Πέμπτης στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, η σύμβαση πώλησης του 67% του ΟΛΘ στη South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) Limited,την εταιρεία που σύστησε η ένωση του προτιμητέου επενδυτή «Deutsche Invest Equity Partners GmbH», «Belterra Investments Ltd.» και «Terminal Link SAS» έναντι συνολικού τιμήματος 231,926 εκατ. ευρώ.

Η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπεγράφη μετά από την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ εκκρεμεί η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η σύμβαση παραχώρησης θα επικυρωθεί από τη Βουλή και εκτιμάται ότι εντός του α’ τριμήνου του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Όπως ανέφεραν από το ΤΑΙΠΕΔ, με την εξέλιξη αυτή επιτυγχάνεται, με απόλυτη επιτυχία, ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο του προγράμματος διαχείρισης και αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων ευθύνης του Ταμείου, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας συνολικά.

Σημειώνεται ότι, η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προσφορά των 231,926 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ την επόμενη επταετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου από τη σύμβαση παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΘ), αναμενόμενου συνολικού ύψους πλέον των 170 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,22%, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις έως τη λήξη της παραχώρησης το 2051.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος, «η αξιοποίηση του λιμένα Θεσσαλονίκης που έρχεται σε συνέχεια της αποτελεσματικής αξιοποίησης του λιμένα του Πειραιά, διαμορφώνει ένα αναπτυξιακό άξονα που διατρέχει κάθετα το σύνολο της χώρας μας, ενισχύοντας περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας ως ευρωπαϊκή πύλη εισόδου διεθνών εταιρειών για το εμπόριο και την κρουαζιέρα».

Τη συμφωνία αγοραπωλησίας (SPA) υπέγραψε από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ ο Άρης Ξενόφος, ενώ εκ μέρους των επενδυτών, ο Σωτήρης Θεοφάνης, συντονιστής της κοινοπραξίας DIEP GmbH – Terminal Link SAS- BELTERRA Investments Ltd και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της South East Gateway Thessaloniki (SEGT) Ltd και ο Μπόρις Βενζέλ , διευθύνων σύμβουλος της Terminal Link SAS.

Παρόντες ήταν ο πρέσβης της Γαλλίας, Κριστόφ Σαντεπί, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός. Την πρεσβεία της Γερμανίας στην Ελλάδα εκπροσώπησε ο Δρ. Μάρτιν Σούριγκ , επικεφαλής της Οικονομικής Διεύθυνσης της πρεσβείας.