«Έπεσε» η ρωσική Wikipedia

«Έπεσε» η ρωσική Wikipedia

Κόντρα της Wikipedia με την κρατική υπηρεσία επικοινωνιών.

Η Wikipedia έχει μπει στο στόχαστρο της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας επικοινωνιών, η οποία αποφάσισε να «μπλοκάρει» τμήμα της εξαιτίας της θεματολογίας της.

Η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια αρνήθηκε να αποσύρει άρθρο που δίνει οδηγίες παρασκευής ενός ναρκωτικού με βάση την κάνναβη και φαίνεται πως ετοιμάζεται να ξεσπάσει «πόλεμος».

Με εντολή της Roskomnadzor, της ρωσικής υπηρεσίας επικοινωνιών, οι αρχές μπλόκαραν την ιστοσελίδα με αφορμή την άρνηση των υπευθύνων να «κατεβάζουν» συγκεκριμένο λήμμα αφήνοντας τους χρήστες χωρίς πρόσβαση στη ρωσική Wikipedia από χθες το βράδυ.

Η «κόντρα» των ρωσικών αρχών επιβολής του νόμου με την ρωσική Wikipedia ξεκίνησε μετά από καταγγελία χρήστη που κατέφυγε στο Περιφερειακό Δικαστήριο Τσερνογιάρσκ, της περιφέρειας Αστραχάν. Η απόφαση του δικαστηρίου υποχρέωνε την Wikipedia να αποσύρει το συγκεκριμένο άρθρο καθώς έρχεται σε αντίθεση με τη ρωσική νομοθεσία.

Κάτι που αρνήθηκαν να κάνουν οι υπεύθυνοι -εθελοντές- της ρωσικής Wikipedia, εξηγώντας ότι οι πληροφορίες προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η Roskomnadzor έστειλε ειδικό σύνδεσμο στους παρόχους για να «κλειδώσουν» το άρθρο, όμως, λόγω του κρυπτογραφημένου πρωτοκόλλου που χρησιμοποιούν δεν μπορούσαν να απομονώσουν μόνο μία σελίδα με αποτέλεσμα να «πέσει» όλη η ρωσική Wikipedia.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρσι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε πει ότι η Ρωσία θα καταργήσει σταδιακά ιστότοπους που προωθούν εξτρεμισμό και βία, τη διάδοση των οποίων απαγορεύει το σύνταγμα της χώρας.