Επετεύχθη η πρώτη συμφωνία για το Παγκόσμιο Εμπόριο

Επετεύχθη η πρώτη συμφωνία για το Παγκόσμιο Εμπόριο

Η υπογραφή της από τα 159 μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου χαρακτηρίζεται ως τόνωση για την παγκόσμια οικονομία.

Σχεδόν δυο δεκαετίες από την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι υπουργοί των 159 χωρών-μελών του ενέκριναν μια συμφωνία για τη «διευκόλυνση του εμπορίου», προκειμένου να τεθούν κοινά… στα τελωνεία και να χαλαρώσει η διακίνηση των αγαθών μέσω των παγκόσμιων συνόρων. Πήραν επίσης αποφάσεις για μια σειρά θεμάτων, από το πως ο ΠΟΕ πρέπει να αντιδρά στα διάφορα κυβερνητικά προγράμματα ασφάλειας των αποθεμάτων τροφίμων, μέχρι τη διασφάλιση της πρόσβασης στις αγορές των πλούσιων χωρών για τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες.

Οι επιχειρηματίες έσπευσαν να χαιρετίσουν τη συμφωνία ως απαραίτητο τονωτικό για την παγκόσμια οικονομία, με το Διεθνές Επιμελητήριο Εμπορίου να εκτιμά ότι έτσι θα μειωθεί το κόστος των εμπορικών συναλλαγών από 10% έως 15%, θα δημιουργηθούν περίπου 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας -οι περισσότερες στον αναπτυσσόμενο κόσμο- και  θα προστεθεί περίπου 1 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια παραγωγή.

Ρεαλιστικά, ωστόσο, ακόμα κι αν αυτές οι προβλέψεις αποδειχθούν σωστές, θα περάσουν χρόνια μέχρι να υλοποιηθούν. Έτσι το πιο άμεσο αποτέλεσμα ήταν μάλλον η απολύτως απαραίτητη ώθηση στην αξιοπιστία του ΠΟΕ. Τα επί σειρά ετών αδιέξοδα στις διαπραγματεύσεις είχαν προκαλέσει έντονες αμφιβολίες για το εάν θα μπορούσε ποτέ ο διεθνής οργανισμός να υλοποιήσει κάποιες από τις διακηρύξεις του.

Διαβάστε ακόμη: Στο χείλος μιας… αναπτυσσόμενης κρίσης

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΠΟΕ έχει να παρουσιάσει αποτελέσματα», είπε φανερά ανακουφισμένος ο Γενικός Γραμματέας του, Ρομπέρτο Αζεβέδο, προσθέτοντας «και τώρα πιάνουμε δουλειά». Ο Βραζιλιάνος διπλωμάτης που διαδέχθηκε στην κορυφή του ΠΟΕ τον Πασκάλ Λαμί, είχε εμπλακεί σε εντατικές διαπραγματεύσεις τους τελευταίους τρεις μήνες και τα μέλη του Οργανισμού του απέδωσαν τα εύσημα για τις προσπάθειές του με παρατεταμμένο χειροκρότημα, επαινώντας την δουλειά του, που όπως είπαν, αποκατέστησε την εμπιστοσύνη που είχε μειωθεί μετά την αποχώρηση τον περασμένο Αύγουστο, του Λαμί που έμεινε οκτώ χρόνια στην ηγεσία του.

Η έγκριση της συμφωνίας επετεύχθη αφού με τη μεσολάβηση του Αζεβέδο δόθηκε λύση στην αντιπαράθεση μεταξύ Ινδίας και ΗΠΑ για τον τρόπο αντιμετώπισης από τον ΠΟΕ των κρατικών προγραμμάτων ασφάλειας τροφίμων για τους φτωχούς και τη μέθοδο αγοράς σιτηρών από τους αγρότες. Σε αγαστή συνεργασία δε με την Ινδονησία, ο Βραζιλιάνος Γ.Γ. του ΠΟΕ απέτρεψε την απόπειρα της Κούβας και τριών συμμάχων της να μπλοκάρουν τη συμφωνία, θέτοντας ως όρο την άρση του 53χρονου αμερικανικού εμπάργκο στο νησί.

Διαβάστε ακόμη: Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε.-Καναδά

Η μεγαλύτερη δοκιμασία του τώρα θα είναι να καταφέρει να κτίσει πάνω σε αυτήν την επιτυχία της συνάντησης του Μπαλί -στην οποία όλοι παρατήρησαν ότι δεν διοργανώθηκε ούτε μια διαδήλωση κατά της παγκοσμιοποίησης- και να δώσει νέα πνοή στις διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν μετά τις συναντήσεις στην Ντόχα του Κατάρ το 2001 και αποδείχθηκαν υπερβολικά φιλόδοξες για να πετύχουν. Έτσι, με τις συνομιλίες όλα αυτά τα χρόνια να έχουν στην ουσία παγώσει, η δυναμική απομακρύνθηκε από το παγκόσμιο εμπόριο προς όφελος των περιφερειακών συμφωνιών, όπως αυτή που διαπραγματεύεται η Ουάσιγκτον με άλλες 11 χώρες και μια παρόμοια που επιδιώκει να πετύχει, διμερώς, με την Ευρωπαïκή Ενωση.

Στο Μπαλί, οι υπουργοί των χωρών-μελών κάλεσαν τους διαπραγματευτές του ΠΟΕ να εκμεταλλευτούν το διάστημα των επόμενων 12 μηνών για να καταστρώσουν ένα σχέδιο δράσης για το μέλλον, όπως πως να προχωρήσουν τα θέματα που έχουν παγώσει από τις συνομιλίες της Ντόχα, να συμπεριληφθούν στις συζητήσεις  το θέμα των επενδύσεων και του ανταγωνισμού ή ακόμα η διαχείριση των όγκων των δεδομένων που κυκλοφορούν μέσω του διαδικτύου σε όλο τον πλανήτη.

Διαβάστε ακόμη: Προς σύναψη νέας συνθήκης ελευθέρου εμπορίου βαδίζουν ΗΠΑ-Ε.Ε.

Ικανοποίηση για την ελληνική αποστολή στη διάσκεψη του ΠΟΕ
Η ελληνική αποστολή πέτυχε και τους τρεις στόχους που είχε θέσει για τις εργασίες της 9ης Υπουργικής Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότη Μηταράκη.

«Μετά από μαραθώνιες συνεδριάσεις, επιτεύχθηκε μία συμφωνία μείζονος σημασίας, η οποία μετά από 12 περίπου χρόνια συνομιλιών χωρίς αποτέλεσμα αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την ολοκλήρωση της Αναπτυξιακής Ατζέντας της Ντόχα. Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή και θερμά μου συγχαρητήρια στον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΕ κ. Ρομπέρτο Αζεβέντο για τους εξαιρετικούς χειρισμούς που έκανε, για να επιτευχθεί η συγκεκριμένη συμφωνία. Κύριο πλεονέκτημα της συμφωνίας αποτελεί η διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου, η οποία στηρίζει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιτρέπει την μείωση του γραφειοκρατικού κόστους για τις εξαγωγές και άρει περιττά εμπόδια», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Μηταράκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του, για την επίτευξη και των τριών στόχων της ελληνικής αποστολής:

– Ως προς τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης: Τέθηκε το θέμα της αναγνώρισης των ΠΟΠ και των ΠΓΕ τόσο με την ομιλία μου στην Ολομέλεια της Συνόδου, όσο και με σειρά επαφών σε διμερές επίπεδο. Ως γνωστόν τα προϊόντα ΠΟΠ & ΠΓΕ είναι αναγνωρισμένα εντός Ε.Ε. αλλά δεν γίνονται αποδεκτά σε διεθνές επίπεδο, εκτός όπου επιβάλλονται με εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες.

– Ως προς το ζήτημα των αδειών διέλευσης για τις οδικές μεταφορές (transit): Εξασφαλίστηκε η ισχύς των διμερών συμφωνιών, η οποία ήταν η θέση της Ελλάδος. Σχετικά υπήρξε, πέρα από το κείμενο του ΠΟΕ και ειδική αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διασφαλίζουν τις Ελληνικές θέσεις.

– Τέλος, ως προς τα ζητήματα που είχαν θέσει οι αναπτυσσόμενες και οι ελάχιστα ανεπτυγμένες χώρες και ειδικότερα ως προς το θέμα της δημιουργίας από μέρους τους αποθεμάτων τροφίμων, στο πλαίσιο προγραμμάτων επισιτιστικής ασφάλειας: Οι παραχωρήσεις στις οποίες προέβησαν οι αναπτυγμένες χώρες συνοδεύτηκαν από ισχυρές δικλείδες ασφαλείας ότι τα εν λόγω αποθέματα δεν θα οδηγήσουν σε υπερπροσφορά και στρεβλώσεις της αγοράς. Πρόκειται για ρύθμιση που όλες οι πλευρές χαρακτήρισαν ισορροπημένη και δίκαιη.