Το κλειδί για έναν ευτυχισμένο γάμο μεταξύ επιχειρηματιών

Το κλειδί για έναν ευτυχισμένο γάμο μεταξύ επιχειρηματιών

Είναι απαιτητικό να έχεις έναν επιχειρηματία στην οικογένεια. Δύο; Ακόμα πιο δύσκολο. Πώς τα καταφέρνετε;

των Ταρίκ Σανσαλ και Ρέσελ Μπαλανζάτ

Είμαστε παντρεμένοι εδώ και εφτά χρόνια, και παράλληλα «τρέχουμε» ο καθένας τη δική του εταιρεία στη Νέα Υόρκη. Ο Τάρικ είναι επικεφαλής της Romio, μιας πλατφόρμας που παρέχει συστάσεις για τοπικές υπηρεσίες από φίλους και γείτονες, ενώ η Ρέσελ διοικεί την Juliette, μια εφαρμογή για κινητά που προσφέρει υπηρεσίες καθαρισμού ρούχων αυθημερόν.

Ιδού τέσσερις τρόποι που βρήκαμε για να διατηρούμε υγιή τη σχέση μας στο σπίτι, όντας σε ισορροπία με την προσπάθεια ανάπτυξης της εταιρείας του καθενός μας.

Χρόνος
Το μεγαλύτερο όφελος του να είσαι παντρεμένος με επιχειρηματία είναι η ικανότητα ελέγχου των προγραμμάτων μας. Είναι δύσκολο να εργάζεσαι συνεχώς και να προχωράς μια startup, και έτσι φροντίζουμε να πηγαίνουμε τακτικά σύντομες διακοπές για να φορτίζουμε τις μπαταρίες μας. Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες μικρών εταιρειών δουλεύουν πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνες – αριθμός που σίγουρα βρίσκει εφαρμογή και στις δικές μας ζωές. Κι αν δεν έχουμε χρόνο για ταξίδι έξω από την πόλη, φροντίζουμε να χαλαρώνουμε μαζί, είτε μένοντας στο σπίτι, είτε πηγαίνοντας μια βόλτα έξω.

Μοίρασμα
Εφόσον είμαστε στον ίδιο κλάδο, βλέπουμε πολλές συνέργειες ανάμεσα στις δύο εταιρείες, παρόλο που τα στάδια ανάπτυξης της καθεμιάς είναι διαφορετικά. Συχνά προωθούμε αμοιβαία συμβόλαια και μοιραζόμαστε επαφές, από επενδυτές μέχρι τεχνικούς ιστοσελίδων. Και ποτέ δεν διστάζουμε να χρησιμοποιήσουμε τον έναν ως ακροατή για τις ιδέες του άλλου, προτού αυτές οι ιδέες καταλήξουν στους επενδυτές ή στην ομάδα διοίκησης της κάθε εταιρείας.

Επίγνωση
Το ενδιαφέρον – και κάποιες φορές δύσκολο – σκέλος του να έχεις δύο διαφορετικές startup σε δύο διαφορετικά στάδια ανάπτυξης – είναι η διαχείριση της διαπροσωπικής δυναμικής, όταν μια επιχείρηση απογειώνεται ενώ μια άλλη συναντά προβλήματα. Τα στάδια ανάπτυξης της εταιρείας του καθενός δεν συγχρονίζονται πάντα, και παρόλο που οι επιχειρηματικές διαδρομές μας είναι παράλληλες, τα ταξίδια μας μπορεί να διαφέρουν εντελώς.

Τα συναισθηματικά χάσματα που νοιώσαμε -με τον έναν εκνευρισμένο λόγω των προβλημάτων και τον άλλον χαρούμενο λόγω της επιτυχίας- κατέστησαν δύσκολο τον εορτασμό των θετικών εξελίξεων για τη μία από τις δύο εταιρείες. Νοιώθαμε και οι δύο ενοχές. Ο τρόπος που λύσαμε αυτό το πρόβλημα ήταν μιλώντας ο ένας στον άλλον για τις δυσκολίες και τις θυσίες του καθενός, προσπαθώντας να μην αφήσουμε τις ενοχές ή τη ζήλια να μπει ανάμεσά μας.

Πάθος
Ως επιχειρηματίες, έχουμε μια εσωτερική ώθηση που μας πάει συνεχώς μπροστά. Αν και είναι δύσκολο να διατηρήσεις αυτή την ώθηση, το να είσαι παντρεμένος με έναν άλλο επιχειρηματία διατηρεί το επιχειρηματικό πάθος ζωντανό. Και είναι πάντα ενδιαφέρον να συζητάμε πόσο διαφορετικές, αλλά εν τέλει και πόσο όμοιες, υπήρξαν οι εμπειρίες μας από την ανάπτυξη των εταιρειών μας. Αυτές οι συζητήσεις είναι αρκετές για να ανάψουν τη φλόγα που κρατάει ζωντανά τα πάθη και τα ενδιαφέροντά μας.

Είναι δύσκολο να διατηρήσεις μια ισορροπία ανάμεσα στη ζωή και στην εργασία όταν διοικείς μια startup. Όταν είσαι παντρεμένος με έναν άλλον επιχειρηματία, το χάος μπορεί να είναι ευχάριστο, αλλά συνιστά και πρόκληση. Προσπαθούμε να μοιραζόμαστε πόρους, να κάνουμε πνευματικά διαλείμματα, και να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον. Έτσι, ισχυροποιούμε τις επιχειρήσεις μας, διατηρώντας παράλληλα μια υγιή σχέση στο σπίτι.