Επιχειρηματικά διδάγματα από την πρώτη δεκαετία του iPhone

Επιχειρηματικά διδάγματα από την πρώτη δεκαετία του iPhone

Πώς το το iPhone παραμένει μια ασύλληπτη μηχανή παραγωγής κερδών.

του Άαρον Πρέσμαν

Η περίφημη εισαγωγή του Στιβ Τζομπς κατά την παρουσίαση του iPhone – πριν από ακριβώς δέκα χρόνια – έχει μείνει στην ιστορία: «α, και κάτι τελευταίο…» είχε πει σαν να επρόκειτο για κάτι εντελώς ασήμαντο, εντυπωσιάζοντας το κοινό με την ανακοίνωση που ακολούθησε.

Και το iPhone είναι εκείνο το προϊόν που έφερε την Apple στη σημερινή θέση της, ως η εισηγμένη εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο.

Ελάχιστες πτυχές του σχεδιασμού του iPhone ή των μετέπειτα στρατηγικών του Τζομπς για να συντηρήσει τη δημοφιλία της συσκευής ακολουθούσαν τις τάσεις της εποχής. Τότε, η Nokia κυριαρχούσε στην αγορά κινητών τηλεφώνων. Και καθώς η αγορά έφτανε σε πωλήσεις τις 1 δισεκατομμύριο μονάδες ετησίως, ο Τζομπς είπε ότι η Apple στόχευε να κερδίσει μοναχά το 1% του συνόλου των πωλήσεων, δηλαδή μόλις 10 εκατομμύρια συσκευές.

Το προϊόν υπερκάλυψε τον στόχο στο δεύτερο μόλις έτος της κυκλοφορίας του και το 2015 σημείωσε πωλήσεις 231 εκατομμυρίων μονάδων. Πέρυσι, το μομέντουμ υποχώρησε, αλλά το iPhone παραμένει μια ασύλληπτη μηχανή παραγωγής κερδών.

«Συχνά, μικρής έκτασης εξελίξεις διαφημίζονται ως ‘κοσμοϊστορικές’ και ‘επαναστατικές’, αλλά αυτές οι φράσεις ούτε καν επαρκούν για να περιγράψουν την επίδραση του iPhone» αναφέρει στο Fortune ο διευθύνων σύμβουλος της Sprint, Μαρσέλο Κλάουρε.

«Ο Στιβ Τζομπς και η Apple δεν δημιούργησαν απλώς ένα προϊόν και μετά προώθησαν τα χαρακτηριστικά του. Ξεκίνησαν μια πραγματική τεχνολογική επανάσταση επειδή παρέμειναν εστιασμένοι στο να προσφέρουν σε δισεκατομμύρια ανθρώπους έναν καλύτερο τρόπο για να κάνουν τις καθημερινές ασχολίες τους».

Σύμφωνα με τον καθηγητή της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ, Ντέιβιντ Γιόφι, η Apple κατάφερε να επιτύχει μακροπρόθεσμα επειδή δεν είδε ποτέ το iPhone μεμονωμένα, ως το προϊόν που πουλούσε. Αντίθετα, το αντιμετώπισε ως ένα γενικό υπολογιστικό σύστημα που μπορούσε να προσφέρει μια σειρά εφαρμογών λογισμικού, ανοίγοντας ταχύτατα το σύστημα και σε τρίτους developers. Παράλληλα, εκτός από εφαρμογές, η συσκευή υπήρξε κι ένα όχημα για την πώληση διαδικτυακών υπηρεσιών και υπηρεσιών μέσων ενημέρωσης, για να μην αναφέρουμε τα προσοδοφόρα αξεσουάρ του.

«Το σημαντικότερο δίδαγμα από την επιτυχία του iPhone είναι ότι δεν ήταν ποτέ μόνο ένα προϊόν» είπε ο Γιόφι. «Η Apple έχτισε μια πλατφόρμα και ένα ολόκληρο οικοσύστημα γύρω από το iPhone, που της επέτρεψε να αντισταθεί στις πανίσχυρες δυνάμεις που έπληξαν κάθε άλλη εταιρεία του κλάδου παγκοσμίως».

Άλλοι πάροχοι hardware έχουν προσπαθήσει να ενσωματώσουν το δίδαγμα περί της ανάγκης ανάπτυξης μιας πλατφόρμας, αλλά δεν μπορεί κάθε προϊόν να γίνει το κέντρο του δικού του οικοσυστήματος. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν η Fitbit και η GoPro αντανακλούν ένα μέρος των προκλήσεων.

Διαβάστε ακόμη:

Η Apple «πλησιάζει» το ένα τρισ. δολάρια σε έσοδα στα προϊόντα iOS