Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα αλλάζει

Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα αλλάζει

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε το συνέδριο στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, με την υποστήριξη του FortuneGreece.com.

Συνέδριο με σκοπό την ενημέρωση των Ελλήνων, και όχι μόνο, φοιτητών σχετικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας, διοργάνωσε το πανεπιστήμιο του Cambridge. Το συνέδριο έλαβε χώρα την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014 στο McGrath Centre, St. Catharine’s College, University of Cambridge.

Η συμβολή του Leventis Foundation και του Fortune Greece ως χορηγοί του συνεδρίου ήταν καθοριστική για την άρτια διοργάνωσή του. Στην προσπάθεια καλιέργειας μιας ευρύτερης κουλτούρας συνέργειας, οι διοργανωτές συνεργάστηκαν επίσης με την Ελληνική Κοινότητα του LSE αλλά και την Cambridge International Studies Association (CISA) – την μεγαλύτερη ομάδα διεθνολόγων του Πανεπιστημίου.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου, οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να συζητήσουν εκτενώς με τους ομιλητές και να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες γύρω από την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στον χώρο των startups. Οι συμμετέχοντες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα success stories, και υπογράμμισαν την ανάγκη αυτά να αναδεικνύονται και να μετατρέπονται σε οδηγό επιτυχίας. Το βασικό συμπέρασμα του φετινού συνεδρίου ήταν ότι παρόλη την οικονομική κρίση και την έλλειψη μεταρρυθμίσεων για την υποστήριξη των επενδύσεων, υπάρχει μια σταδιακή μεταστροφή του επιχειρηματικού κλίματος, όπως διαφαίνεται από τις έρευνες αλλά και τις εμπειρίες των ίδιων των επιχειρηματιών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι πλέον υπάρχει πολύπλευρη στήριξη νέων startups στην Ελλάδα.

Οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες του σήμερα
Το πρώτο μέρος, υπό τον συντονισμό του Διδακτορικού ερευνητή του Πανεπιστημίου κ. Παύλου Ευθυμίου, επικεντρώθηκε στις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες του σήμερα, καθώς και το επιχειρηματικό πλαίσιο της Ελλάδας. Στην πρώτη ομιλία, ο Καθηγητής Βασίλης Μοναστηριώτης αναφέρθηκε στην εξέλιξη βασικών οικονομικών δεικτών της οικονομίας, αλλά και τους εξωτερικούς και εσωτερικούς περιορισμούς της. Με ιδιαίτερα κριτική ματιά ο Καθηγητής του LSE και κεντρικός ερευνητής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE, υπέδειξε το ευρύτερο επιχειρηματικό πλαίσιο, με έμφαση στους μακροοικονομικούς δείκτες και αναφορές στο πολιτικό πλαίσιο στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Πιο χαρακτηριστική όλων ήταν η αισιόδοξη παρατήρηση πως ίσως υπάρχουν περιθώρια κοινής εθνικής πολιτικής – καθώς οι πρωτεραιότητες που θέτει ο το Υπουργείο Οικονομικών και ο κ. Στουρνάρας (αγρο-οικονομία, τουρισμός, ναυτιλία και ενέργεια) δεν είναι άλλες από αυτές που αυθόρμητα υπογράμμισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Τσίπρας, σε μια ερευνητική συνάντηση στο LSE.

O κ. Βασίλης Μοναστηριώτης
O κ. Βασίλης Μοναστηριώτης
O κ. Βασίλης Μοναστηριώτης

Επιπροσθέτως, ο κ. Μοναστηριώτης υπογράμμισε την ανάγκη για δυναμικές εγχώριες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση της παραγωγικής οικονομίας, δεδομένης της αβασιμότητας των σεναρίων εξωτερικής Κεϋνσιανής ενίσχυσης, τύπου Marshall plan, και την εκτιμώμενη συνέχισης των πολιτικών λιτότητας.

Εν συνεχεία, ο κ. Αντώνης Τσιφλής, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας των φοιτητών του Cambridge, παρουσίασε την έρευνα του ΙΟΒΕ για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα το 2012, στις οποίας την εκπόνηση είχε συμβάλει. Τόνισε την κυριαρχία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην οικονομία και αναφέρθηκε σε ορισμένες σηματικές ενδείξεις για αντιστροφή του επιχειρηματικού κλίματος, όπως η αύξηση των ατόμων που εντοπίζουν επιχειρηματικές ευκαιρίες γύρω τους. Ταυτοχρόνως όμως, υπογράμμισε την έλλειψη εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας και ειδικότερα τον φόβο, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην επιχειρηματική κοινότητα.

Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με την ομιλία του πρ. Υπουργού και έγκριτου νομικού, Καθηγητή Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου κ. Σπύρου Φλογαΐτη σχετικά με το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα, τη δομή του κράτους και τις επιπτώσεις της στην επιχειρηματικότητα. Με την ιδιότητα του Επισκέπτη Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cambridge και αυτή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO), ο κ. Φλογαΐτης εστίασε στα βαθύτερα αίτια της κρίσης, την αδυναμία του Ελληνικού κράτους (διαχρονικά) να μεταρρυθμίζει, τη ριζική διαφορά του τελευταίου από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη (πως δηλαδή έχει συγκριτικά πολύ νέους θεσμούς) και τους τομείς εκείνους όπου οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να έχουν το πλέον πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Στην τοποθέτησή του, ο κ. Φλογαΐτης στάθηκε ιδιαιτέρως στο κρίσιμο θέμα της κουλτούρας και της νοοτροπίας του πολίτη, του πολιτικού και του επιχειρηματία στην Ελλάδα και τα εμπόδια που αυτή προβάλλει. Τέλος, υπογραμίστηκε η ανάγκη να προχωρήσει το κράτος σε μεταρυθμίσεις που θα ακολουθούν τα επιτυχή παραδείγματα (best practices) άλλων χωρών.

Ο Κ. Σπύρος Φλογαΐτης
Ο Κ. Σπύρος Φλογαΐτης
Ο Κ. Σπύρος Φλογαΐτης

Τα success stories των ελλήνων επιχειρηματιών και τα startups
Το δεύτερο μέρος εστιάστηκε στα success stories νέων Ελλήνων επιχειρηματιών και συγκεκριμένα τις ευκαιρίες και προκλήσεις τις οποίες συνάντησαν στην δημιουργία ενός start-up. Ο κ. Μιχάλης Στάγκος, μέσω videoconference, παρουσίασε τις προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα για την υποστήριξη των νέων startups, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι δημιουργείται σταδιακά το κατάλληλο πλαίσιο για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Ο CEO της MSCOMM σκιαγράφισε τον χάρτη των startups στην Ελλάδα, όπως αυτός διαμορφώνεται και πλαισιώνεται από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα, ο κ. Στάγκος εξήγησε πόσο καθοριστική είναι η συμβολή των Ελλήνων επενδυτών της Ελλάδας και του εξωτερικού, των πρωτοβουλιών της τοπικής αυτοδιοίκησης (με χαρατηριστικότερη όλων αυτή του Δήμου Αθηναίων) και των ξένων επενδυτών.

??????????
Ο Μιχάλης Στάγκος

Ο κ. Θωμάς Δούζης, συνιδρυτής της ERGON, αναφέρθηκε στην αλματώδη εξέλιξη της εταιρίας του, από το πρώτο μαγαζί στην Θεσσαλονίκη ως το άνοιγμα στην αγγλική αγορά. To success story της ERGON, εξήγησε ο καινοτόμος επιχειρηματίας, είναι προϊόν σκληρής δουλειάς και συνδυασμού γερών θεμελίων στην πραγματική οικονομία με πρωτοποριακές τεχνικές και ιδέες. Οι δύο ομιλητές συμφώνησαν ότι ο χώρος των startups είναι συνυφασμένος με trial and error, εξηγώντας πως μόνο ένα μικρό ποσοστό πετυχαίνει βιώσιμα αποτελέσματα.

Ο κ. Δούζης, αγωνιστής ο ίδιος στον στίβο της πραγματικής οικονομίας, υπογράμμισε την ανάγκη για πλήρη και τεσταρισμένα επιχειρηματικά πλάνα, με ρεαλιστική και βιώσιμη προοπτική ώστε να αυξηθούν οι ‘επιτυχίες’ που θα ευδοκιμήσουν μεσο-μακροπρόθεσμα στον χώρο.