Επίδομα γέννησης: Σε ποιούς αφορά και πότε υποβάλλεται η αίτηση – Αναλυτικά οι προϋποθέσεις

Επίδομα γέννησης: Σε ποιούς αφορά και πότε υποβάλλεται η αίτηση – Αναλυτικά οι προϋποθέσεις
Photo: pixabay.com
Όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Τα μέτρα πρόσθετης στήριξης για τους νέους γονείς, που αντιμετωπίζουν τα υπέρμετρα έξοδα της ακρίβειας, παρουσίασαν τη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Η κ. Ζαχαράκη ανακοίνωσε την αύξηση του επιδόματος γέννησης, από 2.000 σε 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί, ενώ θα υπάρξει κλιμάκωση έως τα 3.500 ευρώ. Ειδικότερα, το επίδομα για το δεύτερο παιδί διαμορφώνεται στα 2.700 ευρώ, για το τρίτο παιδί στα 3.000 ευρώ και για τις πολύτεκνες οικογένειες στα 3.500 ευρώ.

Οι γονείς μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση της πρώτης δόσης του αυξημένου επιδόματος γέννησης στο μαιευτήριο, μαζί με την ληξιαρχική πράξη γέννησης. Εναλλακτικά μπορούν να υποβάλουν την αίτηση στην πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη γέννηση του παιδιού.

Το αυξημένο επίδομα γέννησης 2.400- 3.500 ευρώ χορηγείται σε 2 ισόποσες δόσεις. Η 1η δόση χορηγείται τον επόμενο ,ήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον ,ήνα της γέννησης του παιδιού. Η 2η δόση θα καταβληθεί μετά από 5 μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού.

Έτσι αν το παιδί γεννηθεί εντός Φεβρουαρίου και η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον Φεβρουάριο τότε η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Μάρτιο και η δεύτερη δόση το Ιούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου, το επίδομα γέννησης αυξάνεται από 2000 € για κάθε παιδί σε 2.400 έως 3.500 € (αύξηση 400 -1.500 €). Δηλαδή όσοι έχουν ήδη καταθέσει αίτηση εντός του 2024 θα λάβουν από τον Απρίλιο και μετά τα νέα αυξημένα ποσά:

– 2.400 για το πρώτο παιδί

– 2.700 για το δεύτερο παιδί

– 3.000 ευρώ για το τρίτο παιδί

– 3 500 ευρώ για τους πολύτεκνους από 4 παιδιά και πάνω.

Οι αυξήσεις θα δοθούν αναδρομικά και στους γονείς που απέκτησαν παιδιά το 2023.

Συγκεκριμένα:

– όσοι το 2023 απέκτησαν ένα παιδί θα λάβουν 400 ευρώ

– όσοι το 2023 απέκτησαν δεύτερο παιδί θα λάβουν 700 ευρώ

– όσοι το 2023 απέκτησαν τρίτο παιδί θα λάβουν 1.000 ευρώ

-όσοι το 2023 απέκτησαν τέταρτο παιδί θα λάβουν 1.500 ευρώ.

Η οικονομική ενίσχυση αφορά ετησίως σε 35.000 οικογένειες με ένα παιδί, 32.000 οικογένειες με 2 παιδιά, 6.600 οικογένειες τρίτεκνων και 1.400 οικογένειες πολύτεκνων.

Έτσι αν μία οικογένεια απέκτησε το πρώτο παιδί το 2023 και το δεύτερο το 2024. Θα λάβει αναδρομικά ποσά για το πρώτο παιδί 400 ευρώ και θα λάβει για το δεύτερο παιδί 2.700 ευρώ. Δηλαδή συνολικά θα λάβει από τον Απρίλιο και μετά 3.100 ευρώ τα οποία θα χορηγηθούν σε δύο ισόποσες δόσεις.

Προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος είναι το οικογενειακό επίδομα να μην υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ ετησίως.

Δικαιούχος του επιδόματος γέννησης είναι η μητέρα η οποία υποβάλλει και την αίτηση.

Οι μοναδικές περιπτώσεις που μπορεί να υποβάλλει άλλο πρόσωπο αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος είναι να έχει αποβιώσει η μητέρα ή να έχει εγκαταλείψει το παιδί της. Στις περιπτώσεις αυτές, δικαιούχος είναι ο πατέρας για εγγάμους ή άλλο πρόσωπο που προσκομίζει επιμέλεια, όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις της ΚΥΑ και πληροί όλες τις λοιπές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

Όπως διευκρίνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, τα ποσά ύψους περίπου 90 εκατ. ευρώ προέρχονται από την εξοικονόμηση που προέκυψε από τα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το νέο μέτρο αφορά σε περίπου 300.000 οικογένειες σε βάθος διετίας.

Μέρος του κονδυλίου από την απώλεια των επιδομάτων των ελεύθερων επαγγελματιών θα κατευθυνθεί στην αύξηση του επιδόματος παιδιού που χορηγείται σήμερα σε 800.000 δικαιούχους. Η αύξηση θα αφορά κυρίως δύο ομάδες. Στους ευάλωτους με μικρό εισόδημα που έχουν πραγματικά ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση και στους δικαιούχους με υψηλό εισόδημα, που λαμβάνουν χαμηλό επίδομα. Για την αύξηση των επιδομάτων παιδιού θα ληφθούν υπόψη και τα πρόσθετα επιδόματα που λαμβάνει ο δικαιούχος όπως είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα στέγασης.

Ακόμα, τα μέτρα ενίσχυσης των γονέων προβλέπου αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου, η αύξηση του επιδόματος μητρότητας από 4 σε 9 μήνες, η προσαύξηση του επιδόματος θέρμανσης από 3.000 σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, το κοινωνικό επίδομα, η αναμόρφωση του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα και το πλαφόν κέρδους για το βρεφικό γάλα. Επίσης θα χορηγηθούν 55.000 περισσότερα voucher για την φιλοξενία παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθµούς και ΚΔΑΠ ενώ στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να επεκτείνει τα προγράμματα για φθηνή στέγη («Ανακαινίζω – Νοικιάζω», «Κάλυψη», «Κοινωνική Αντιπαροχή») με αξιοποίηση όλων των ακινήτων του δημοσίου.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό προβλέπει, επίσης, μεταξύ άλλων, πρωτοβουλίες για την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των γονέων, εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας με επίκεντρο τη γυναίκα και τους νέους, πρωτοβουλίες για το ζήτημα της υπογονιμότητας και για την επιστροφή των νέων που έφυγαν από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: