Επίδομα θέρμανσης: Αντίστροφη μέτρηση για τις επόμενες πληρωμές – Τα κριτήρια

Επίδομα θέρμανσης: Αντίστροφη μέτρηση για τις επόμενες πληρωμές – Τα κριτήρια
Photo: AFP
Σε 175.637.100 ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό που θα δοθεί στις 763.307 δικαιούχους.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος των δύο επόμενων πληρωμών για το επίδομα θέρμανσης.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δόση πληρώθηκε την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, ενώ σε 175.637.100 ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό που θα δοθεί στις 763.307 δικαιούχους και εντάσσεται στο πλαίσιο των στοχευμένων κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη των ευάλωτων οικογενειών εν μέσω ακρίβειας.

Το ποσό που αντιστοιχεί στο επίδομα θέρμανσης 2023 χωρίζεται σε τρεις δόσεις, οι οποίες πληρώνονται σε διαφορετικές ημερομηνίες στους δικαιούχους που έκαναν την αίτηση για τη συγκεκριμένη επιδότηση.

Οι επόμενες πληρωμές του 2024

Έως την 29η Φεβρουαρίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρησης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024 (δεύτερη δόση)

Έως την 30η Απριλίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρησης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2024 (Τρίτη δόση)
Διευκρινίζεται ότι ειδικά για το φυσικό αέριο και για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, θα καταχωρούνται έως την 15η Ιουλίου 2024 δικαιολογητικά με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30η Ιουνίου 2024. Το αντίστοιχο ποσό θα καταβάλλεται έως τις 30 Ιουλίου 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κριτήρια

Για τη λήψη του επιδόματος, τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια είναι ακριβώς ίδια με αυτά που ισχύουν για τα επίδομα στα υπόλοιπα καύσιμα (πετρέλαιο, αέριο, καυσόξυλα κ.λπ.). Επομένως, το εισοδηματικό όριο για τον άγαμο είναι 16.000 ευρώ, για τους έγγαμους 24.000 ευρώ, ενώ προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών ο κύκλος εργασιών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 80.000 ευρώ. Η αξία της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 300.000 για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Το επίδομα αφορά στην κύρια κατοικία, ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη. Από αυτό αποκλείονται όσοι έχουν λάβει ενίσχυση για τα υπόλοιπα καύσιμα θέρμανσης τη φετινή χειμερινή περίοδο. Το ίδιο ισχύει και για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, για τους οποίους θα συνεχιστούν και το 2024 οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς.

Επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα: Σε εξέλιξη οι αιτήσεις

Η πλατφόρμα MyΘέρμανση για το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα έχει ήδη ανοίξει και δέχεται αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους δικαιούχους.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η έκτακτη ενίσχυση θέρμανσης με ηλεκτρισμό χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους (είτε αυτή είναι ιδιόκτητη είτε μισθώνεται είτε έχει παραχωρηθεί δωρεάν).

Το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα που θα πάρουν οι δικαιούχοι μετά την αίτηση κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου και χορηγείται σε έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό, ο οποίος εκδίδεται από τον εκάστοτε προμηθευτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: