Πετρέλαιο: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αυξάνει τους κινδύνους για την παγκόσμια αγορά

Πετρέλαιο: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αυξάνει τους κινδύνους για την παγκόσμια αγορά
Photo: AFP
Η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του θαλάσσιου εμπορίου πετρελαίου.

Ο πόλεμος στο Ισραήλ με τη Χαμάς και οι αυξανόμενες εντάσεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή αυξάνουν τους κινδύνους για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, καθώς η ζήτηση για αργό θα σημειώσει νέο ρεκόρ το 2023, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Στη μηνιαία έκθεσή του, ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι ανέφερε ότι η απότομη κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή έχει θέσει τις αγορές σε επιφυλακή. Η περιοχή αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του θαλάσσιου εμπορίου πετρελαίου.

«Αν και δεν έχει υπάρξει άμεσος αντίκτυπος στη φυσική προσφορά, οι αγορές θα παραμείνουν σε αγωνία καθώς η κρίση θα εξελίσσεται» σημειώνεται στην έκθεση του IEA.

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, οι τιμές του αργού Brent ξεπέρασαν τα 90 δολάρια ανά βαρέλι, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ούτε το Ισραήλ ούτε η Παλαιστίνη είναι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου. Παρόλα αυτά, οι αναλυτές επισημαίνουν τις ανησυχίες ότι τυχόν αλυσιδωτές επιπτώσεις της σύγκρουσης θα μπορούσαν να επηρεάσουν ορισμένους από τους σημαντικότερους παραγωγούς της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, προκαλώντας μείωση της προσφοράς. Ο κίνδυνος αυτός έρχεται να προστεθεί στη σύσφιξη της προσφοράς από τον Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), μετέδωσε το Dow Jones Newswires.

«Στο πλαίσιο των “σφιχτά” ισορροπημένων πετρελαϊκών αγορών που αναμένει ο ΙΕΑ για κάποιο χρονικό διάστημα, η διεθνής κοινότητα θα παραμείνει επικεντρωμένη στους κινδύνους για τις πετρελαϊκές ροές της περιοχής» συμπληρώνεται στην έκθεση.

Ακόμα, ο IEA αναμένει τώρα ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος, μια αύξηση κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα από την έκθεση του περασμένου μήνα.Αυτό θα μεταφράζεται σε συνολική ζήτηση κατά μέσο όρο 101,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ένα νέο ρεκόρ.

Ο ΙΕΑ επικαλέστηκε την ισχυρή αύξηση της ζήτησης από την Κίνα.

Παράλληλα, ο οργανισμός μείωσε την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης για το 2024, προβλέποντας ότι η συνολική ζήτηση θα είναι κατά μέσο όρο 102,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Για το υπόλοιπο του 2023, ο Οργανισμός προβλέπει πως η αγορά είναι πιθανό να παραμείνει σε σημαντικό έλλειμμα για το υπόλοιπο του έτους, εν μέσω των περικοπών πετρελαίου από τον OPEC. Ο ΙΕΑ σημείωσε επίσης ότι τα παγκόσμια αποθέματα αργού μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: