Επικεφαλής Γραφείου Προϋπολογισμού: Οι αγορές μπορεί να αποδειχθούν πιο σκληρές από την τρόικα

Επικεφαλής Γραφείου Προϋπολογισμού: Οι αγορές μπορεί να αποδειχθούν πιο σκληρές από την τρόικα

«Το πολιτικό σύστημα πρέπει να είναι αρκετά ώριμο ώστε να συμπεριφέρεται με σοβαρό τρόπο κι όχι να ικανοποιεί πελατειακά αιτήματα» τόνισε.

Προειδοποίηση ότι οι «απρόσωπες αγορές» θα μπορούν να τιμωρήσουν την Ελλάδα με ψηλά επιτόκια δανεισμού απηύθυνε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι αγορές μπορεί να αποδειχτούν πολύ πιο σκληρός αξιολογητής από την τρόικα.

Η χαλάρωση της επιτήρησης που θα έλθει με την ολοκλήρωση του Μνημονίου δεν πρέπει να οδηγήσει σε αναβίωση των πελατειακών πρακτικών του παρελθόντος σημείωσε ακόμη και επισήμανε πως εάν ο εκλογικός κύκλος του 2019 οδηγήσει σε αναβίωση των παλιών πολιτικών συνηθειών θα υπάρξει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Υπογράμμισε δε ότι το κατά πόσον η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο θα αποδειχτεί επιτυχημένη, θα κριθεί από το εάν το πολιτικό σύστημα θα αποφύγει τη διολίσθηση στη ψηφοθηρική νοοτροπία του παρελθόντος.

«Το πολιτικό σύστημα πρέπει να είναι αρκετά ώριμο ώστε να συμπεριφέρεται με σοβαρό τρόπο κι όχι να ικανοποιεί πελατειακά αιτήματα», είπε. «Δυστυχώς το ιστορικό προηγούμενο της χώρας δεν βοηθά καθόλου».

Ο κ. Λιαργκόβας είπε ότι ο μεγαλύτερος μετα-μνημονιακός κίνδυνος είναι η χώρα να μην πετύχει τους επιθυμητούς ρυθμούς ανάπτυξης, και επανέλαβε το κάλεσμά του για αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος με μείωση της φορολόγησης.

«Αν συνεχιστεί αυτή η φορολογία και ενταθεί τα πράγματα δεν θα είναι καλά», συμπλήρωσε, καλώντας παράλληλα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και για κατάρτιση εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου.