Επικεφαλής οικονομολόγος ΕΚΤ: Αν δεν είχαμε παρέμβει στην επιδημία τότε…

Επικεφαλής οικονομολόγος ΕΚΤ: Αν δεν είχαμε παρέμβει στην επιδημία τότε…
epa07496041 A exterior view of the European Central Bank (ECB) before a press conference of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany, 10 April 2019. The bank is expected to publish its decisions on monetary policies, including the monthly interest rate. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πώς αναλύει ο Φίλιπ Λέιν την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην κορύφωση της πανδημίας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνέβαλε καθοριστικά στη σταθεροποίηση των αγορών της Ευρωζώνης με τα μέτρα που πήρε τον Μάρτιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας Φίλιπ Λέιν.

Σε ανάλυσή του στο blog της ΕΚΤ, ο Λέιν παραθέτει μία σειρά δεικτών για τις τιμές στοιχείων ενεργητικού, οι οποίοι δείχνουν ότι κοινός τόπος ήταν η σημαντική αποκλιμάκωση των εντάσεων στις αγορές μετά τα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ στα μέσα Μαρτίου (έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων ή PEPP, χρηματοδότηση των τραπεζών και χαλάρωση των απαιτήσεων για τα ενέχυρα).

Καθώς οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης συνέχισαν να επιδεινώνονται τον Απρίλιο και τον Μάιο, είναι εύλογο ότι οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση αυτή, σημειώνει ο Λέιν. «Η περαιτέρω βελτίωση στις συνθήκες τις τελευταίες εβδομάδες μπορεί επίσης να αποδοθεί στην αυξανόμενη πιθανότητα μίας δημοσιονομικής απάντησης στο επίπεδο της ΕΕ στην κρίση», η οποία θα λειτουργήσει ώστε να περιορίσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν επιμέρους χώρες – μέλη, προσθέτει ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Ο Λέιν αναφέρει ότι ο σημαντικός αντίκτυπος του PEPP (μαζί με την ανακοίνωση των άλλων μέτρων ρευστότητας) καθησύχασε τους επενδυτές. Τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών του Απριλίου έδειξαν μία μεγάλη μείωση των καθαρών πωλήσεων ομολόγων των πιο ευάλωτων χωρών της Ευρωζώνης (Ιταλίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ισπανίας) σε σχέση με τον Μάρτιο. Εν κατακλείδι, ο Λέιν συμπεραίνει ότι αν η ΕΚΤ δεν είχε δράσει αποφασιστικά, το σοκ από τον κορονοϊό θα είχε μεγεθυνθεί από τη χρηματοπιστωτική αστάθεια. «Σε αυτό το χρονικό σημείο, η μελλοντική πορεία της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη. Επομένως, είναι ενδεδειγμένο ότι το Διοικητικό Συμβούλιο (της ΕΚΤ) έχει δηλώσει ότι οι καθαρές αγορές ομολόγων με βάση το PEPP θα συνεχισθούν τους επόμενους 12 μήνες και, σε κάθε περίπτωση, έως ότου το Δ.Σ. κρίνει ότι η φάση της κρίσης του κορονοϊού έχει τελειώσει», πρόσθεσε ο Λέιν.