Επικίνδυνη κλιμάκωση: Μετά τα τανκς, η Δύση «στέλνει» και F-16 στην Ουκρανία

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Μετά τα τανκς, η Δύση «στέλνει» και F-16 στην Ουκρανία
Η αμερικανογερμανική απόφαση να σταλούν τανκς έχει αναζωπυρώσει τις συζητήσεις για να δοθούν τζετ

Έτοιμη να ανταποκριθεί στη ζήτηση για αεροσκάφη F-16 δήλωσε η Lockheed Martin καθώς ορισμένοι από τους στενότερους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας αναβιώνουν τις προσπάθειες παροχής μαχητικών στο Κίεβο. 

Και η αλήθεια πως η αμερικανογερμανική απόφαση να σταλούν τανκς έχει αναζωπυρώσει τις συζητήσεις για να δοθούν τζετ.

Ο Frank St. John, επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής της αμερικανικής βιομηχανίας Lockheed Martin είπε στους FT ότι τον τελευταίο καιρό υπήρξε «πολλή συζήτηση σχετικά με τη μεταφορά F-16 από τρίτους», δηλαδή πολλές χώρες θα κληθούν να επανεξαγάγουν F-16 στην Ουκρανία, προκειμένου αυτή να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της. 

Η Lockheed δεν εμπλέκεται άμεσα σε συνομιλίες σχετικά με την πιθανή παράδοση στρατιωτικών αεροσκαφών στο Κίεβο. Ωστόσο, ο St. John είπε ότι η εταιρεία «θα μπορούσε, από τη μεριά της, να αυξήσει την παραγωγή F-16 στο Greenville [Νότια Καρολίνα] για να φτάσουμε στο σημείο όπου θα είμαστε σε θέση να αποκαταστήσουμε τις ελλείψεις χωρών που θα επιλέξουν να κάνουν μεταφορές για να βοηθήσουν με την τρέχουσα σύγκρουση». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπενθυμίζεται πως στο παρελθόν ο Λευκός Οίκος είχε απορρίψει τις εκκλήσεις της Ουκρανίας για σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη από φόβο ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν ρωσικό έδαφος. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να εγκρίνει τις πωλήσεις ή τις μεταφορές σε τρίτες χώρες, αμερικανικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών, πράγμα που σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα χρειαστούν πολιτική υποστήριξη από την κυβέρνηση Μπάιντεν. 

«Μαζί με τους διεθνείς συμμάχους και εταίρους μας, βρισκόμαστε σε τακτική επικοινωνία με τους Ουκρανούς για τις ανάγκες και τα αιτήματά τους» δήλωσε αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ. «Αυτήν τη στιγμή, δεν έχουμε τίποτα να ανακοινώσουμε κάτι σχετικά με τα F-16». 

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής τζετ στην Ουκρανία. «Έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν θα στέλναμε μαχητικά αεροσκάφη και θα το πω ξανά» είπε την Τετάρτη. Η Γερμανία δεν πετά με αεροσκάφη F-16.

Πάντως, τα κράτη μέλη της ΕΕ  θα μπορούσαν να σταλούν από δυτικά κράτη σε χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, ώστε αυτά στη συνέχεια να στείλουν σοβιετικά  αεροσκάφη στο Κίεβο.

Στην αρχή του πολέμου, η Πολωνία προσφέρθηκε να στείλει τα σοβιετικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στις ουκρανικές αεροπορικές δυνάμεις, εφόσον αναπληρώνονταν με αμερικανικά F-16. Τότε, η πρωτοβουλία εγκαταλείφθηκε, αφού η Ουάσιγκτον την έκρινε επικίνδυνη. 

Ωστόσο, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Wopke Hoekstra δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ολλανδία θα εξετάσει τυχόν αιτήματα για αποστολή F-16 με «ανοιχτό μυαλό» και ότι δεν υπάρχουν «ταμπού» στη στρατιωτική υποστήριξη. Η Ολλανδία διαθέτει περίπου 40 F-16 και βρίσκεται στη διαδικασία σταδιακής κατάργησής τους μέσω της αγοράς πιο προηγμένων F-35. 

Εκτός από την Ολλανδία, άλλες επτά ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ πετούν με F-16, συμπεριλαμβανομένων της Πολωνίας, της Νορβηγίας, της Ελλάδας και της Ρουμανίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: