Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ινδίας-Πακιστάν στο Κασμίρ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Προληπτικό πλήγμα» σε στόχους στο Πακιστάν ανακοίνωσε η ινδική πλευρά - Αναχαίτιση ινδικών μαχητικών αεροσκαφών από τις πακιστανικές δυνάμεις.

Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε προ ολίγου ότι διεξήγαγε τα ξημερώματα, σε περιοχή του Πακιστάν, «προληπτικό πλήγμα» εναντίον του σημαντικότερου στρατοπέδου εκπαίδευσης της ισλαμιστικής οργάνωσης η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο Κασμίρ τη 14η Φεβρουαρίου, όταν σκοτώθηκαν πάνω από 40 στελέχη των ινδικών σωμάτων ασφαλείας.

«Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Ινδία έπληξε το μεγαλύτερο στρατόπεδο εκπαίδευσης της Τζάις-ι-Μοχάμαντ στην Μπαλακότ. Σε αυτή την επιχείρηση, εξαλείφθηκε πολύ μεγάλος αριθμός τρομοκρατών, εκπαιδευτών, ανώτερων στελεχών και τζιχαντιστών εκπαιδευμένων στη διάπραξη επιθέσεων καμικάζι», δήλωσε ο Βιτζάι Γκοχλί, υφυπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Από την άλλη, ο στρατός του Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ινδικό στρατιωτικό αεροσκάφος παραβίασε τη Γραμμή Ελέγχου στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ και «έριξε (μέρος από το) φορτίο» του, αφού η πακιστανική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε κατεπείγουσα απογείωση καταδιωκτικών τα οποία το αναχαίτισαν, πάντως, τόνισε, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.

«Ινδικό (στρατιωτικό) αεροσκάφος εισέβαλε στον τομέα της Μουζαφαραμπάντ», τόνισε ο υποστράτηγος Άσιφ Γαφούρ, εκπρόσωπος των πακιστανικών ένοπλων δυνάμεων, σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, αναφερόμενος σε μια περιοχή στο τμήμα του Κασμίρ που ανήκει στο Πακιστάν. Πρόσθεσε πως αφού «αντιμετώπισε την έγκαιρη και αποτελεσματική αντίδραση της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν», το ινδικό μαχητικό προχώρησε στη «βιαστική ρίψη» μέρους «του φορτίου» του καθώς «διέφευγε», κι ότι το φορτίο αυτό κατέπεσε «κοντά στην Μπαλακότ». «Δεν υπάρχουν θύματα ή ζημιές», διευκρίνισε ο υποστράτηγος.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σα Μαχμούντ Κουρέσι έκρινε σήμερα ότι πρέπει να επικρατήσει «η λογική» στην Ινδία, λίγες ώρες αφότου τουλάχιστον 12 ινδικά μαχητικά αεροσκάφη παρεισέφρησαν στον εναέριο χώρο του πακιστανικού τμήματος του Κασμίρ του και εξαπέλυσαν βομβαρδισμούς με στόχο στρατόπεδα «εξτρεμιστών», κατά δηλώσεις Ινδών κυβερνητικών υπουργών και κατά πληροφορίες που μεταδίδουν ινδικά ΜΜΕ.

Ο Κουρέσι προειδοποίησε το Νέο Δελχί να μην προκαλεί το Πακιστάν, ενώ τόνισε πως «πρέπει να επικρατήσει η λογική» στην ινδική κυβέρνηση, σε τοποθέτησή του που μετέδωσε το Ράδιο Πακιστάν. Σύμφωνα με τον Πακιστανό ΥΠΕΞ, το έθνος «δεν πρέπει να ανησυχεί» για αυτή την ινδική ενέργεια, διότι οι ένοπλες δυνάμεις – «ο φρουρός της χώρας» – είναι «εντελώς έτοιμες να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε κακόβουλη ενέργεια».

Πάντως,  ο Πρακάς Τζαβαντεκάρ, υπουργός Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων της Ινδίας, δήλωσε ότι ο ινδουιστής εθνικιστής πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έδωσε πράσινο φως στις ένοπλες δυνάμεις να ανταποδώσουν την επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ τη 14η Φεβρουαρίου, που αναζωπύρωσε την ένταση. «Αυτό ήταν ένα απαραίτητο βήμα για την άμυνας της χώρας» και ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει δώσει το ελεύθερο στις ένοπλες δυνάμεις», είπε ο Τζαβαντεκάρ, προσθέτοντας πως «όλη η χώρα υποστηρίζει τις ένοπλες δυνάμεις».

Οι επιδρομές στο πακιστανικό έδαφος σημειώθηκαν καθώς οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί στις δύο γειτονικές χώρες, που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια, μετά την επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο ινδικό Κασμίρ τη 14η Φεβρουαρίου, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 41 παραστρατιωτικοί. Ο στρατός του Πακιστάν υποβάθμισε το επεισόδιο. Διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές όταν ινδικά μαχητικά «έριξαν βιαστικά» το «φορτίο» τους καθώς αναχαιτίστηκαν από πακιστανικά καταδιωκτικά σε μια περιοχή κοντά στη λεγόμενη Γραμμή Ελέγχου, τα de factoσύνορα των δύο κρατών.

Σύμφωνα με ινδικά ΜΜΕ, βομβαρδίστηκαν καταυλισμοί της Τζάις-ι-Μοχάμαντ, της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της 14ης. Κατά το ινδικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN-News18, υπήρξαν «σχεδόν 200 θύματα» στα ινδικά αεροπορικά πλήγματα. Το δίκτυο επικαλέστηκε «υψηλά ιστάμενες κυβερνητικές πηγές». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.