Επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν: Αναγκαιότητα να επιταχυνθεί η διπλωματική διαδικασία

Επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν: Αναγκαιότητα να επιταχυνθεί η διπλωματική διαδικασία
epa09736602 Russian President Vladimir Putin (R) gestures during a joint press conference with French President Emmanuel Macron after their talks in the Kremlin in Moscow, Russia, 07 February2022. International efforts to defuse the standoff over Ukraine intensified with French President Emmanuel Macron holding talks in Moscow and German Chancellor Olaf Scholz in Washington to coordinate policies as fears of a Russian invasion mount. EPA/THIBAULT CAMUS / POOL MAXPPP OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν για την αναγκαιότητα να επιταχυνθεί η αναζήτηση διπλωματικών λύσεων στην κλιμακούμενη κρίση στην ανατολική Ουκρανία κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι η πρόσφατη κλιμάκωση είναι αποτέλεσμα των ενεργειών των δυνάμεων του Κιέβου, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι οι προβοκάτσιες των ουκρανικών δυνάμεων είναι ο λόγος της κλιμάκωσης», ανέφερε το Κρεμλίνο και πρόσθεσε ότι στην επικοινωνία τους ο Πούτιν εξέφρασε στον Μακρόν την «σοβαρή ανησυχία» του για την κλιμάκωση κατά μήκος της γραμμής επαφής στην ανατολική Ουκρανία.

Σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος Μακρόν σήμερα με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι οι δύο άνδρες συζήτησαν για τους πιθανούς τρόπους διασφάλισης της άμεσης αποκλιμάκωσης.

Ζελένσκι σε Μακρόν: Το Κίεβο είναι υπέρ της εντατικοποίησης της ειρηνευτικής διαδικασίας

 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συζήτησε για την παρούσα κατάσταση ασφαλείας στο Ντονμπάς με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο είπε ότι το Κίεβο είναι υπέρ της εντατικοποίησης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Αυτή ήταν η δεύτερη συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες μέσα σε δύο ημέρες.

Στις προηγούμενες συνομιλίες τους ο ουκρανός ηγέτης υπογράμμισε την προθυμία της χώρας του για διάλογο εν μέσω των φόβων ότι η Ρωσία πιθανόν να βρίσκεται στα πρόθυρα εισβολής.

Δεσμεύτηκε ότι δεν θα απαντήσει σε προκλήσεις από αυτονομιστές που πρόσκεινται στη Μόσχα.

«Συνεχίζοντας τη χθεσινή συνομιλία, πληροφόρησα@τον Εμανουέλ Μακρόν για την παρούσα κατάσταση ασφαλείας και για τους νέους προκλητικούς βομβαρδισμούς. Είμαστε υπέρ της εντατικοποίησης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Υποστηρίζουμε την άμεση σύγκληση της Τριμερούς Ομάδας Επαφής και την άμεση καθιέρωση καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.