Επιμένει η Ιταλία πως δεν θα δέχεται μετανάστες από εδώ και στο εξής

Επιμένει η Ιταλία πως δεν θα δέχεται μετανάστες από εδώ και στο εξής
epa06825857 Italian Interior Minister Matteo Salvini attends the 'Porta a Porta' (lit. Door-to-door) late night television talk show in Rome, Italy, 20 June 2018. Salvini commented on migration as well as other national issues. EPA/ANGELO CARCONI

Η ιταλική ακτοφυλακή ανακοινώνει αλλαγή στον τρόπο δράσης της, ενώ ο Ματέο Σαλβίνι δηλώνει πως τα πλοία των ΜΚΟ μπορούν να ξεχάσουν όσα ήξεραν.

Η Ιταλία επιβεβαιώνει τη νέα στάση της σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και τις διασώσεις στην κεντρική Μεσόγειο.

«Όταν ένα πλοίο αντιμετωπίζει προβλήματα και βρίσκεται σε χωρικά ύδατα της Λιβύης, πρέπει να συντονίζεται με τις λιβυκές αρχές, οι οποίες είναι και οι αρμόδιες», γράφει σε σημερινή εγκύκλιό της η ιταλική ακτοφυλακή.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Mατέο Σαλβίνι, σε νέα του ανάρτηση στο Facebook, υπογραμμίζει ότι «θέλει να πλήξει τις μπίζνες μαφιόζων και δουλεμπόρων» και ότι τα πλοία των ΜΚΟ που στην φάση αυτή βρίσκονται στην κεντρική Μεσόγειο «καλό είναι να ξεχάσουν ότι θα μπορέσουν να έρθουν στην Ιταλία».

Ωστόσο, η προσπάθεια μετάβασης μεταναστών στην Ευρώπη δεν φαίνεται πως θα σταματήσει, ενώ αυξάνονται οι θάνατοι τη Μεσόγειο.

Πέντε Αφρικανοί μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 200 διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης ενώ επιχειρούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα το λιβυκό Πολεμικό Ναυτικό. Στη διάρκεια μιας πρώτης επιχείρησης χθες Παρασκευή, διασώθηκαν 94 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 3 παιδιά και 9 γυναίκες, σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων ανοικτά του Γκαραμπούλι, ανατολικά της Τρίπολης, μετά το ναυάγιο της λαστιχένιας βάρκας τους

Στο μεταξύ, η δανική ναυτιλιακή εταιρεία Maersk Line ανακοίνωσε σήμερα πως ένα από τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της διέσωσε 113 μετανάστες στα ανοικτά των ακτών της νότιας Ιταλίας και βρίσκεται στα ανοικτά της Σικελίας. Το πλοίο με την ονομασία Alexander Maersk άλλαξε πορεία το πρωί της Παρασκευής αφού έλαβε σήμα κινδύνου, διευκρίνισε ο Έλμπεκ Λίνετ, εκπρόσωπος της Maersk Line. Δεν διευκρίνισε πού ακριβώς διασώθηκαν οι μετανάστες ούτε πότε ελήφθη το σήμα κινδύνου.

Το πλοίο βρίσκεται στα ανοικτά της πόλης Ποτσάλο στη Σικελία και αναμένει οδηγίες από το ιταλικό κέντρο συντονισμού θαλάσσιων διασώσεων MRCC. Η αντίδραση του πληρώματος του πλοίου ανταποκρίνεται σε «έναν παραδοσιακό κώδικα συμπεριφοράς», σύμφωνα με τον Λίνετ. «Δεν είναι η πρώτη φορά … έχουν διασώσει μετανάστες δύο ή τρεις φορές τα τελευταία χρόνια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παράλληλα, το πλοίο Lifeline, που ανήκει σε γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση, βρίσκεται στα ανοικτά της Μάλτας, με 239 διασωθέντες. Τόσο η Μάλτα, όμως, όσο και η Ιταλία, αρνούνται να του δώσουν άδεια για να μπει σε λιμάνι τους. Η Ιταλία θεωρεί ότι το σκάφος και το πλήρωμα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, και ότι το πλοίο της ΜΚΟ πρέπει να κατασχεθεί. Και η κυβέρνηση της Βαλέτας ζήτησε από το Lifeline να απομακρυνθεί, κατηγορώντας τον κυβερνήτη του ότι δεν δέχθηκε να συνεργασθεί με τις λιβυκές αρχές. Από το πλοίο, όμως, κάνουν γνωστό ότι χρειάζονται τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών που διασώζονται από την Ισπανία

Συνολικά 418 μετανάστες διασώθηκαν σήμερα το πρωί στη διάρκεια τριών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στα ανοικτά των ισπανικών ακτών από τις ισπανικές υπηρεσίες θαλάσσιας διάσωσης, ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο δημόσιος οργανισμός Salvamento maritimo.

Στιβαγμένοι σε 15 πλεούμενα, 262 άνθρωποι διασώθηκαν στο στενό του Γιβραλτάρ και αποβιβάσθηκαν στα λιμάνια της Ταρίφα και της Μπαρμπάτε στην Ανδαλουσία. Είκοσι επτά άλλοι διασώθηκαν στη Μεσόγειο ανάμεσα στη νότια Ισπανία και το βόρειο Μαρόκο και 129 στα ανοικτά της νήσου Γκραν Κανάρια, στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Οι διασώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν έξι ημέρες μετά την άφιξη στη Βαλένθια του πλοίου Aquarius που είχε διασώσει 629 μετανάστες στα ανοικτά των λιβυκών ακτών και στο οποίο η Ιταλία και η Μάλτα απαγόρευσαν την πρόσβαση στα λιμάνια τους.

Αν και ο αριθμός των μεταναστών, που επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, έχει μειωθεί στο μισό από την αρχή της χρονιάς σε σχέση με την ίδια περυσινή περίοδο, έχει τριπλασιασθεί σε ό,τι αφορά την Ισπανία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Περίπου 12.155 μετανάστες έχουν έτσι φθάσει στην Ισπανία από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 20η Ιουνίου. Κατά την περίοδο αυτή, 292 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας να φθάσουν στις ισπανικές ακτές. Συνολικά 960 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στο διάστημα αυτό στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.