Επιπλέον 300 εκατ. ευρώ «ρίχνει» σε επενδύσεις η Siemens

Επιπλέον 300 εκατ. ευρώ «ρίχνει» σε επενδύσεις η Siemens

Η γνωστή πολυεθνική αυξάνει την επένδυση για Έρευνα και Ανάπτυξη κατά €300 εκατ. σε σύνολο €4.8 δισ.

Στην έρευνα και την ανάπτυξη εστιάζει την προσοχή της η Siemens, καθώς για το 2016 σχεδιάζει στον εν λόγω τομέα πρόσθετες επενδύσεις της τάξης των 300 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 4,8 δισ. ευρώ. Το ποσό που αναμένεται να διατεθεί είναι αυξημένο κατά 20% σε σχέση με το 2014 και αφορά την αυτοματοποίηση, την ψηφιοποίηση και τα αποκεντρωμένα ενεργειακά συστήματα.

Ο Πρόεδρος και CEO της Siemens, Joe Kaeser, τόνισε πως το μέλλον και η επιτυχία του πολυεθνικού κολοσσού βρίσκονται στη δύναμη της καινοτομίας και πως το κίνητρο και η δημιουργικότητα των καταρτισμένων εργαζομένων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο αυτό. «Η εταιρεία μας χρειάζεται καλές ιδέες – και εμείς δημιουργούμε τις συνθήκες, που θα επιτρέψουν στα έξυπνα μυαλά μέσα και έξω από την εταιρεία μας να υλοποιήσουν τις ιδέες τους γρήγορα και αποτελεσματικά».

Ακολουθώντας την τάση των καιρών που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία start up εταιρειών που προσανατολίζονται στην καινοτομία, η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία προχωρά στη δημιουργία ενός τμήματος που θα παρέχει χώρο για πειραματισμό και ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον startup. Πρόκειται για το “InnovationsAG”, στις αρμοδιότητες του οποίου είναι η συμβουλή, η προώθηση και η παροχή επιχειρηματικών κεφαλαίων για επιχειρηματικές ιδέες και ιδέες έργων. Λειτουργώντας ανεξάρτητα από τους τομείς κύριας δραστηριότητας της Siemens, το τμήμα θα συμπληρώσει και θα εδραιώσει τις υπάρχουσες startup δραστηριότητες της.

Την ίδια ώρα ένα επιστημονικό συμβούλιο για την ενίσχυση της καινοτομίας και της τεχνογνωσίας καθιερώνεται με Επικεφαλής Τεχνολογίας της Siemens τον Siegfried Russwurm, καθώς και επτά ακόμα αναγνωρισμένους ειδικούς με διεθνή εμπειρία από την ερευνητική και επιστημονική κοινότητα. Αντικείμενό του θα είναι η συστηματική ανάλυση και παρακολούθηση στρατηγικών θεμάτων στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Κονδύλι καινοτομίας 100 εκατ. ευρώ για τις ιδέες των εργαζομένων

Παράλληλα έχει αποφασιστεί η διάθεση επιπλέον 100 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως μέσο ενθάρρυνσης των δημιουργικών ιδεών των εργαζομένων με ένα οικονομικό όφελος. Σε αντίθεση με τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το τμήμα “InnovationsAG”, αυτές οι ιδέες δεν χρειάζεται να επικεντρωθούν αποκλειστικά σε νέες τεχνολογίες ή νέες επιχειρήσεις, προκειμένου να υποστηριχτούν – μπορεί να αφορούν σε βελτιωμένες διαδικασίες, υπηρεσίες ή την καλύτερη διατήρηση του πελατολογίου.

Το πόσο κοντά είναι η Siemens στη φιλοσοφία των start up εταιρειών φαίνεται και από το γεγονός ότι έχει τιμήσει εννέα ερευνητές από τη Γερμανία, τις Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία, ως Εφευρέτες της Χρονιάς 2015, για 650 εφευρέσεις και 309 ατομικές κατοχυρωμένες πατέντες ευρεσιτεχνίας. Σημειώνεται πως το Βραβείο «Εφευρέτες της Χρονιάς» που απονέμεται από το 1995 σε διακεκριμένους ερευνητές και προγραμματιστές του οργανισμού, των οποίων οι εφευρέσεις έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην επιτυχία της εταιρείας, φέτος θα απονεμηθεί και σε ερευνητές εκτός εταιρείας.

Νέα ερευνητικά κέντρα σε Κίνα και Μόναχο

Για ανάγκη προσαρμογής των επιχειρήσεων στα νέα τεχνολογικά δεδομένα και για την ύπαρξη ενός ανοιχτού τρόπου συνεργασίας έκανε λόγο ο SiegfriedRusswurm, Επικεφαλής Τεχνολογίας της Siemens. Πρόσθεσε δε πως στον 21ο αιώνα, η έρευνα δεν διεξάγεται –και δεν μπορεί να διεξάγεται– μόνο μέσα σε έναν γυάλινο πύργο και πως χάρη στο ‘crowdsourcing’ και τα ‘hackathons’ λογισμικού, η Siemens συνδέεται με συνεργατικά προγράμματα Πανεπιστημίων, ερευνητικά κέντρα, καθώς και μικρά, ευέλικτα startups. Άλλωστε η εταιρεία δρομολογεί την ίδρυση νέου ερευνητικού κέντρου στο campus του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, ενώ μέσα στο 2016 θα εγκαθιδρύσει και ένα νέο κέντρο καινοτομίας στην Κίνα. Οι περισσότεροι από 300 εργαζόμενοι του κέντρου θα συνεργάζονται πέρα από τα όρια της κάθε Διεύθυνσης και θα διεξάγουν έρευνα για νέες ψηφιακές λύσεις, τόσο για την κινέζικη αγορά όσο και για τις διεθνείς αγορές.

Τέλος στο business plan που έχει καταρτίσει περιλαμβάνεται και το άνοιγμα ενός νέου γραφείου διασύνδεσης στο Τελ Αβίβ για να έχει πιο στενή συνεργασία με τα ισραηλινά startups. H Siemens διαθέτει ήδη 3 τέτοια γραφεία παγκοσμίως – στο Μπέρκλεϊ, στη Σαγκάη και στο Μόναχο.