Επίσημες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ στο Ιράν για να μην εμπλακεί στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Επίσημες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ στο Ιράν για να μην εμπλακεί στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς
epa09760216 United States President Joe Biden delivers remarks on Russia and the situation in Ukraine, in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 15 February 2022. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας (NSA) του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε τις τελευταίες μέρες επαφές με το Ιράν κατά τις οποίες ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τη Τεχεράνη να μην κλιμακώσει τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του Χαμάς, όπως δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας (NSA) του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Σε συνέντευξη του στο CBS, ο κορυφαίος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, είπε πως «διαθέτουμε μέσα επικοινωνίας κατ’ ιδίαν με το Ιράν και αξιοποιήσαμε αυτά τα μέσα τις τελευταίες ημέρες για να καταστήσουμε σαφές κατ’ ιδίαν αυτό που είπαμε δημοσίως».

Ο Σάλιβαν πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να παρέμβει το Ιράν στη σύγκρουση και παρακολουθούν τόσο την πιθανότητα άμεσης εμπλοκής της Τεχεράνης όσο και τη δραστηριότητα αντιπροσώπων της Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως σημειώνει το Bloomberg, το Σάββατο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι στέλνουν την ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρων USS Eisenhower στην Ανατολική Μεσόγειο, εν μέσω της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Ο Σάλιβαν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν συγκεκριμένες νέες πληροφορίες που να υποδηλώνουν μεγαλύτερο κίνδυνο κλιμάκωσης στον πόλεμο, αλλά το Ιράν προειδοποίησε σε ανάρτηση στα μέσα social media την Κυριακή ότι αν τα «εγκλήματα πολέμου και η γενοκτονία του Ισραήλ δεν σταματήσουν αμέσως, η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο».

 

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι συζήτησε τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή.

«Εάν τα εγκλήματα του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών των ανθρώπων και της πολιορκίας της Γάζας δεν σταματήσουν, η κατάσταση μπορεί να γίνει περίπλοκη και το σκηνικό θα επεκταθεί», ανέφερε ο Ραΐσι σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim του Ιράν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com