Επίσημη αναγνώριση ότι δεν υπήρξε συμπαιγνία στις εκλογές του 2016 ζητά η Ρωσία από τις ΗΠΑ

Επίσημη αναγνώριση ότι δεν υπήρξε συμπαιγνία στις εκλογές του 2016 ζητά η Ρωσία από τις ΗΠΑ
epa07154850 US President Donald J. Trump gestures upon his arrival at the Elysee Palace for his meeting with French President Emmanuel Macron (not pictured) in Paris, France, 10 November 2018. US President Trump along with other Heads of States and Governments will join on 11 November the commemoration ceremonies for their countries' fallen WW1 soldiers in France. EPA/IAN LANGSDON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Κανένα πρόβλημα» με την πλήρη δημοσιοποίηση της έκθεσης Μάλερ λέει ο Τραμπ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν επίσημα ότι δεν υπήρξε συμπαιγνία μεταξύ της Ρωσίας και της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016 μετά το πόρισμα της διετούς έρευνας που διεξήχθη στις ΗΠΑ.

Ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπαρ αναφέρει σε περίληψη που έδωσε στη δημοσιότητα χθες, Κυριακή, ότι ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ δεν βρήκε καμία απόδειξη συμπαιγνίας στην έρευνά του, αλλά δεν προσδιόρισε εάν ο Τραμπ παρεμπόδισε τη δικαιοσύνη υπονομεύοντας τις έρευνες κατά την προεδρία του.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε εκ νέου σήμερα οποιαδήποτε ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες. “Δεν είδαμε την ίδια την έκθεση” του εισαγγελέα Μάλερ και “επομένως, δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε λεπτομερώς οτιδήποτε”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. “Αλλά η θέση αρχή μας (…) είναι γνωστή: η χώρα μας ουδέποτε παρενέβη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών”, υπογράμμισε.

Παράλληλα το Κρεμλίνο δήλωσε ότι είναι έτοιμο να βελτιώσει τους δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ότι εναπόκειται στην Ουάσινγκτον να κάνει το πρώτο βήμα μετά την ολοκλήρωση της διετούς έρευνας στις ΗΠΑ σε σχέση με τυχόν συμφωνία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας στις εκλογές του 2016.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει “κανένα πρόβλημα” με την πλήρη δημοσιοποίηση της έκθεσης Μάλερ σχετικά με την έρευνα για ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016, διαβεβαίωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

“Νομίζω ότι ο πρόεδρος δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτό. Είναι περισσότερο από ευτυχής που όλα όσα αφορούν το συγκεκριμένο θέμα δημοσιοποιούνται, καθώς ξέρει ακριβώς τι συνέβη και τι δεν συνέβη, και ειλικρινά όλη η Αμερική το ξέρει πλέον”, δήλωσε στο δίκτυο NBC η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μπιλ Μπαρ έδωσε στη δημοσιότητα χθες, Κυριακή μια περίληψη τεσσάρων σελίδων της έκθεσης του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, απορρίπτοντας οποιαδήποτε συμπαιγνία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 και της Ρωσίας. Αλλά η έκθεση στο σύνολό της παραμένει εμπιστευτική.

Η δημοκρατική ηγεσία του Κογκρέσου απαίτησε χθες βράδυ τη δημοσιοποίηση της “πλήρους” έκθεσης, εκτιμώντας ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης “δεν είναι ουδέτερος παρατηρητής”.

“Η επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης (Μπιλ) Μπαρ εγείρει τόσα ερωτήματα όσα απαντά”, έγραψαν η πρόεδρος των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ. “Είναι επείγον να δημοσιοποιηθεί η πλήρης έκθεση και όλα τα συναφή έγγραφα”.

Η Σάρα Σάντερς επέμεινε σήμερα το πρωί μιλώντας στο δίκτυο NBC ότι οι Αμερικανοί “ξέρουν ότι δεν υπήρξε συμπαιγνία, ότι δεν υπήρξε παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, και ότι ο πρόεδρος έχει δικαιωθεί απολύτως”.