Η επιστήμη της αεροπορικής επιβίβασης

Η επιστήμη της αεροπορικής επιβίβασης

Χειραποσκευές και priority boarding είναι οι κύριες αιτίες καθυστερήσεων. Πώς θα λυθεί το πρόβλημα;

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: σύμφωνα με μελέτες της Boeing, από το 1970 μέχρι σήμερα ο χρόνος επιβίβασης σε ένα αεροσκάφος έχει αυξηθεί κατά 50%, ενώ κάθε λεπτό που το αεροσκάφος μένει στο έδαφος κοστίζει τουλάχιστον 30 δολάρια στην αεροπορική εταιρεία.

Δοκιμές, εξομοιώσεις, πειράματα, τα πάντα έχουν επιστρατευθεί στην προσπάθεια να επιταχυνθεί η επιβίβαση. Όμως η τακτική των εταιρειών να χρεώνουν τις βαλίτσες έχει υποχρεώσει τους επιβάτες να παίρνουν στην καμπίνα όλο και περισσότερες και πιο ογκώδεις χειραποσκευές, πράγμα που καθυστερεί την τακτοποίηση στις θέσεις τους μέχρι να τοποθετηθούν όλες στα bins. Δεύτερη σημαντική αιτία καθυστερήσεων είναι ο έλεγχος ασφαλείας, ενώ το priority boarding προσθέτει ακόμα περισσότερο χρόνο αναμονής για όλους.

Διαβάστε ακόμη: Βάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τη Ryanair

Οι τελευταίες προσπάθειες των εταιρειών και των επιστημόνων να επιταχύνουν τη διαδικασία έχουν καταλήξει σε τέσσερις ενδιαφέρουσες εφαρμογές.

DIY boarding
Οι επιβάτες της South African Airways που ταξίδεψαν από το Heathrow τους προηγούμενους μήνες συμμετείχαν στη δοκιμή ενός συστήματος που αναλύει βιομετρικά δεδομένα. Κατά την επιβίβαση, περνούσαν από έναν ηλεκτρονικό αισθητήρα που «σκάναρε» το πρόσωπό τους και το συνέκρινε με την εικόνα που το ίδιο σύστημα είχε καταγράψει κατά το check-in ή τον έλεγχο ασφαλείας. Αν η εικόνα ήταν η ίδια, ο επιβάτης περνούσε χωρίς χρονοβόρο έλεγχο εγγράφων.

Η «θετική» προσέγγιση
Σε μια μέθοδο που ονομάστηκε Positive Boarding και δοκιμάζεται από τη Virgin Atlantic, το σύστημα ενημερώνεται για το πού βρίσκεται ο κάθε επιβάτης -αν πέρασε το check-in και τον έλεγχο ασφαλείας, αν βρίσκεται στο σωστό terminal, πόσο απέχει από τη θύρα κ.λπ.- και τον ενημερώνει αν διαπιστώσει ότι πρόκειται να καθυστερήσει. Επιπλέον, έτσι η εταιρεία κερδίζει πολύτιμο χρόνο αν χρειαστεί τελικά να ξεφορτώσει κάποια βαλίτσα.

Διαβάστε ακόμη: Οι καλύτερες αεροπορικές εταιρείες του 2013

Πάρτε το χαρτάκι προτεραιότητας
Η KLM εφάρμοσε ένα σύστημα που μοιάζει πολύ με το σύστημα που ακολουθούν οι τράπεζες και ο πάγκος των τυριών στα σούπερ μάρκετ. Πρώτα έδωσαν σε κάθε θέση έναν αριθμό και στη συνέχεια τοποθέτησαν έναν πίνακα στη θύρα επιβίβασης που δείχνει ποιας θέσης ο επιβάτης έχει σειρά να περάσει. Με έναν επιβάτη κάθε πέντε δευτερόλεπτα και με επιστημονικά καθορισμένη σειρά επιβίβασης, ο χρόνος -στις τρεις πτήσεις που χρησιμοποιείται δοκιμαστικά η μέθοδος- έχει μειωθεί κατά 20%.

Η λύση του αστροφυσικού
Αγανακτισμένος από την καθυστέρηση της πτήσης του, ο αστροφυσικός Jason Steffen αναρωτήθηκε αν υπάρχει τρόπος να επιταχύνει τη διαδικασία. Δημιούργησε προγράμματα εξομοίωσης στον υπολογιστή και κατέληξε σε μια μέθοδο επιβίβασης που εναλλάσσει συνεχώς τη σειρά από τις πίσω σειρές στις εμπρός και από τα παράθυρα στο διάδρομο. Όταν η μέθοδος δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες, το κέρδος σε χρόνο ήταν περίπου 30%.

Διαβάστε ακόμη: Η επιχειρηματική… «απογείωση» του Mr. Ryanair