Επιστρέφει στην Αθήνα ο Ευρωπαϊκός Κινηματογράφος

Επιστρέφει στην Αθήνα ο Ευρωπαϊκός Κινηματογράφος

Επιστρέφει για 27η συνεχή χρονιά το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου ανανεώνοντας το φθινοπωρινό ραντεβού του με τους λάτρεις του καλού σινεμά.

Στις δεκατέσσερις ημέρες διάρκειας του, θα προβληθούν 70 ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία, στους κινηματογράφους Ααβόρα και ‘Αστυ και επαναληπτικές προβολές στο ‘Αστυ έως τις 29/10.

Η έναρξη, στις 16 Οκτωβρίου, θα γίνει με την ταινία του καταξιωμένου Βρετανού σκηνοθέτη, Τζον Μπούρμαν, “Queen and Country”(Για τη Βασίλισσα και την πατρίδα), μια συνέχεια της ημιαυτοβογραφικής ταινίας του “Hope and Glory” («Ελπίδα και Δόξα» (υποψήφια για Όσκαρ το1987).

Ο κεντρικός κορμός του Πανοράματος είναι, όπως πάντα, αφιερωμένος στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο.

Στο καθιερωμένο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, θα διαγωνισθούν ευρωπαϊκές ταινίες που δεν έχουν προβληθεί στην Ελλάδα, ανάμεσά τους, το “The Smell of Us” του ανατρεπτικού Λάρι Κλαρκ και το “Incompresa” της πολυτάλαντης ‘Αζια Αρτζέντο.

Το βραβείο του Πανοράματος, θα απονείμει τριμελής κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου (FIPRESCI), ενώ το βραβείο κοινού θα απονείμει -όπως κάθε χρόνο- πενταμελής επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού Αθηνόραμα.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται και ταινίες από τον παγκόσμιο κινηματογράφο σε πρώτη προβολή, καθώς και ένα ξεχωριστό αφιέρωμα, στο οποίο οκτώ Έλληνες σκηνοθέτες προτείνουν και προλογίζουν την αγαπημένη τους ευρωπαϊκή ταινία.

Στα 27 χρόνια της πορείας του, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου έχει φιλοξενήσει και βραβεύσει διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης όπως οι Φράνσις Φορντ Κόπολα, Χιου Χάντσον, Μικελάντζελο Αντονιόνι, Χάρολντ Πίντερ, ‘Αρθουρ Πεν, Κρίστοφερ Λι, οι «Μόντι Πάιθον» (Τέρι Τζόουνς και Τέρι Γκίλιαμ), Αλέν Κορνό, Κλοντ Σοτέ, Ντούσαν Μακαγιέβεφ, Κεν Λόουτς, Οτάρ Ιοσελιάνι,Γιέρζι Σκολιμόφσκι, Χάριετ ‘Αντερσον, Στίβεν Φρίαρς, Βιμ Βέντερς, Εμίρ Κουστουρίτσα, Αμπάς Κιαροστάμι, Κάρελ Ράις, Κώστας Γαβράς, Ρότζερ Κόρμαν, Φραντζέσκο Ρόζι, Έτορε Σκόλα, οι αδερφοί Ταβιάνι, Ανιές Βάρνα και Μαξ φον Σίντοβ και πολλοί άλλοι.