Επιστρέφει στην κανονικότητα η Ιταλία – Καταργείται η μάσκα και επαναλειτουργεί η νυχτερινή ζωή

Επιστρέφει στην κανονικότητα η Ιταλία – Καταργείται η μάσκα και επαναλειτουργεί η νυχτερινή ζωή
epa08288544 A couple of tourists wearing protective face masks kiss in front of the iconic (and virtually deserted) Fontana di Trevi in Rome, Italy, 12 March 2020. All establishments across Italy (except pharmacies and supermarkets) are compelled to close at 6 pm as part of the drastic new measures announced by Prime Minister Giuseppe Conte to combat the spread of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. The national lockdown is due to end on 03 April. EPA/ETTORE FERRARI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ιταλία πραγματοποίησε σήμερα ένα βήμα προς μια σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα στη μάχη εναντίον της Covid, με τον τερματισμό της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και την επαναλειτουργία των ντισκοτέκ.

Από σήμερα σε όλη την ιταλική επικράτεια η μάσκα δεν είναι πλέον υποχρεωτική στους υπαίθριους χώρους, όμως πρέπει πάντα να έχει κανείς μία πρόχειρη για να μπορεί να την φοράει σε περιπτώσεις συναθροίσεων ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας.

«Είναι κάτι καλό, αν είναι καλό για τον τουρισμό και συνεχίσουμε να προσέχουμε. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την εγγύτητα, με την επαφή, μπορεί να είναι λίγο πρόωρο. Εγώ συμβουλεύω, ακόμη κι αν δεν είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να την φοράμε, να την έχουμε πάντα στην τσέπη για την περίπτωση που θα πλησιάσουμε άλλα πρόσωπα», δήλωσε στο AFPTV ένας ισπανός τουρίστας σε δρόμο της Ρώμης, ο Χοσέ Ινάσιο Σαντιάγο.

Η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους παραμένει υποχρεωτική προς το παρόν και τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Οι ντισκοτέκ μπορούν επίσης να επαναλειτουργήσουν από σήμερα, αλλά με ορισμένους περιορισμούς: για να μπει κάποιος σ’ αυτές θα πρέπει να έχει στην κατοχή του υγειονομικό πάσο, πράγμα που σημαίνει πως δεν αρκεί ένα αρνητικό τεστ, ενώ η χωρητικότητα περιορίζεται στο 75% της κανονικής για τα υπαίθρια νυκτερινά κέντρα και στο 50% γι’ αυτά που λειτουργούν σε εσωτερικούς χώρους.

Η εμβολιαστική εκστρατεία στην Ιταλία επέτρεψε να εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση πάνω από το 91% του πληθυσμού άνω των 12 ετών και πάνω από το 35% των παιδιών ηλικίας 5 ως 11 ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η Ιταλία είχε περισσότερους από 150.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας, πριν από δύο χρόνια.