Επιστροφή στις αγορές με 1 δισ. ευρώ για την Κύπρο

Επιστροφή στις αγορές με 1 δισ. ευρώ για την Κύπρο

Στο 4% διαμορφώθηκε η απόδοση – 1,9 δισ. ευρώ η ζήτηση των επενδυτών.

Στο 4% διαμορφώθηκε η απόδοση – 1,9 δισ. ευρώ η ζήτηση των επενδυτών.

Η Κύπρος άντλησε σήμερα 1 δισ. ευρώ προχωρώντας σε έκδοση 7ετούς ομολόγου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters. Σύμφωνα με το πρακτορείο η έξοδος της χώρας στις αγορές υπογραμμίζει την οικονομική ανάκαμψη αλλά και την απόσταση με την Ελλάδα, της οποίας το μέλλον στο ευρώ είναι υπό αμφισβήτηση.

Η ζήτηση από την πλευρά των επενδυτών στην κοινοπρακτική έκδοση έφτασε τα 1,9 δισ. ευρώ με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 4%, χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, όπως ανέφερε ένας από τους διαχειριστές της έκδοσης.

Στον αντίποδα, οι αποδόσεις στο χρέος της Ελλάδας – τη χώρα που ουσιαστικά υποχρέωσε την Κύπρο να ζητήσει διάσωση το 2013 – είναι λίγο χαμηλότερο από τα επίπεδα που βρίσκονταν όταν η Αθήνα προχώρησε στην αναδιάρθρωση του χρέους της το 2012.

Η απόδοση στο 10ετές της Ελλάδας έφτασε το 11,62% την Τρίτη, ενώ στο διετές το 21,54% – παρά την υποχώρηση κατά 129 μονάδες βάσης σήμερα.

«Αγοράσαμε περισσότερο χρέος της Κύπρου στη σημερινή έκδοση», δήλωσε ο Mark Dowding, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην BlueBay Asset Management. «Οι επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας από τότε που εισήλθε στο πρόγραμμα (διάσωσης) υπήρξαν εντυπωσιακές».