Επιστροφή στο γραφείο: Οι μάνατζερ την επιδιώκουν, οι εργαζόμενοι διαφωνούν

Επιστροφή στο γραφείο: Οι μάνατζερ την επιδιώκουν, οι εργαζόμενοι διαφωνούν
Photo: pixabay.com
Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το τι ακριβώς σημαίνει «παραγωγικότητα».

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι απαιτούν ομόφωνα την επιστροφή στον φυσικό χώρο εργασίας, στο όνομα ενός πράγματος: της παραγωγικότητας.

Ενώ ο τεχνολογικός κλάδος υιοθέτησε την εξ αποστάσεως εργασία και υπονόησε ότι η ευελιξία που προκλήθηκε από την πανδημία θα μπορούσε να διαρκέσει για πάντα, ο Έλον Μασκ εξέφρασε πρώτος τη διαφωνία του. Ο δισεκατομμυριούχος έθεσε ως πρώτο μέλημά του να τερματίσει την πολιτική «εργασίας από οπουδήποτε» του Twitter όταν ανέλαβε το τιμόνι του. Ο Μασκ υιοθέτησε επίσης παρόμοια στάση στη SpaceX και την Tesla, όπου οι εργαζόμενοι οφείλουν να βρίσκονται στο γραφείο για τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα.

Γιατί; Επειδή πιστεύει ότι οι εργαζόμενοί του είναι πιο παραγωγικοί στο γραφείο. «Όλη αυτή η συζήτηση που σχετίζεται με τον Covid και την παραμονή στο σπίτι έχει ξεγελάσει τους ανθρώπους και τους έχει κάνει να πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα να δουλεύεις σκληρά», έγραψε στο Twitter πέρυσι.

Εκείνη την εποχή, η προσέγγισή του προκάλεσε επικρίσεις, αλλά σήμερα ακόμη και οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της εξ αποστάσεως εργασίας ακούγονται όλο και περισσότερο όπως ο Μασκ. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ισχυρίστηκε ότι οι νέοι υπάλληλοι εργάζονται καλύτερα με τρεις ημέρες εργασίας στο γραφείο, πλάι στους συναδέλφους τους, κάθε εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, ο διευθύνων σύμβουλος της Salesforce, Μαρκ Μπένιοφ, δήλωσε ότι οι νεοπροσληφθέντες «τα καταφέρνουν καλύτερα αν βρίσκονται στο γραφείο».

Τα συναισθήματά τους απηχούν μια σειρά από CEO που ανησυχούν ότι το τίμημα της απομακρυσμένης εργασίας είναι η παραγωγικότητα. Οι εργαζόμενοι, από την άλλη πλευρά, διαφωνούν και πιστεύουν ότι η εργασία από το σπίτι οδηγεί σε καλύτερη απόδοση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ το 87% των εργαζομένων ανέφεραν ότι είναι παραγωγικοί στην εργασία τους, το 85% των ηγετών δήλωσαν ότι η στροφή στην υβριδική εργασία καθιστά δύσκολο το να έχουν εμπιστοσύνη στην παραγωγικότητα των εργαζομένων. Αυτή η τεράστια διαφορά απόψεων μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι ορίζουν διαφορετικά την παραγωγικότητα.

Αν και το λεξικό της Οξφόρδης ορίζει την παραγωγικότητα ως «τον ρυθμό με τον οποίο ένας εργαζόμενος, μια εταιρεία ή μια χώρα παράγει αγαθά και την ποσότητα που παράγεται, σε σύγκριση με το πόσος χρόνος, εργασία και χρήμα απαιτείται για την παραγωγή τους», οι εργαζόμενοι έχουν έναν πολύ πιο αυθαίρετο ορισμό της λέξης.

Η πλατφόρμα παραγωγικότητας ClickUp διεξήγαγε έρευνα σε 1.000 Αμερικανούς εργαζομένους γνώσης σχετικά με τη στάση τους απέναντι στην παραγωγικότητα και διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στηρίχθηκαν σε έναν συναισθηματικό ορισμό και όχι στο πραγματικό output.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 56% ανέφερε ότι η παραγωγικότητα είναι «το αίσθημα της ολοκλήρωσης». Εντωμεταξύ, λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο την περιέγραψε ως «αποτελεσματική προώθηση των εργασιών χωρίς εμπόδια» και το 28% δήλωσε ότι είναι «το να δουλεύεις πολύ σκληρά για να πετύχεις αποτελέσματα».

Επιπλέον, μόνο το 25% των εργαζομένων δηλώνουν ότι επί του παρόντος μετρούν την παραγωγικότητά τους, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ του τι μπορούν να δουν οι εργοδότες από το output της επιχείρησής τους και του πώς αισθάνονται οι εργαζόμενοι.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ενώ οι εργαζόμενοι είναι πιθανό να βαθμολογήσουν τον εαυτό τους με βάση το πόσο καλά αισθάνονται ότι εργάστηκαν, χρησιμοποιούν άλλα κριτήρια όταν κρίνουν τους άλλους. Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούν το αίσθημα της ολοκλήρωσης ως μέτρο της δικής τους παραγωγικότητας, αξιολογούν τους συναδέλφους τους με βάση το πόση δουλειά κάνουν, την επιτυχία της δουλειάς τους και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τον χρόνο τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με την έρευνα, όλοι πιστεύουν ότι είναι σημαντικά πιο παραγωγικοί από όσους εργάζονται γύρω τους. Ως εκ τούτου, οι διευθυντές μπορεί να βιώνουν την ίδια μεροληψία όταν κρίνουν πόσο σκληρά εργάζονται οι υπάλληλοί τους από το σπίτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: