Η επιστροφή του αερόπλοιου

Η επιστροφή του αερόπλοιου

Στη Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζονται για την πρώτη πτήση του μεγαλύτερου αεροσκάφους στην ιστορία.

Αποκαλύφθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες και θυμίζει τα παλιά αερόπλοια με τις δεξαμενές γεμάτες υδρογόνο, τα οποία κυριάρχησαν κατά το μεσοπόλεμο στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Όμως το Airlander, όπως έχει ονομαστεί αυτό το HAV (Hybrid Air Vehicle) έχει διαφορετική δομή και φιλοσοφία από τους προγόνους του. Χρησιμοποιεί αδρανές (και άφλεκτο) ήλιο και η άτρακτός του είναι από συνθετικά υλικά που παράγουν άντωση. Το τελευταίο σημαίνει πως δεν είναι αναγκαίο η όλη κατασκευή να είναι ελαφρύτερη από τον αέρα, πράγμα που δίνει στο Airlander σταθερότητα και μεγαλύτερη ευχέρια ελιγμών.

Μπορεί να προσγειωθεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια, ακόμα και να προσνηωθεί στο νερό. Μπορεί ακόμα και να πετά τηλεχειριζόμενο, σαν drone.

Το πρότζεκτ ήταν για χρόνια στα χέρια των αμερικανικών αμυντικών βιομηχανιών. Με τις πρόσφατες περικοπές, όμως, εξαγοράστηκε από Βρετανούς επενδυτές που έχουν στόχο να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση στις αερομεταφορές.

Το αερόπλοιο που ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες σε ένα υπόστεγο στο Hardington είναι τεράστιο. Έχει μήκος 92 μέτρα και είναι κατά 20 μέτρα μακρύτερο από τα μεγαλύτερα επιβατηγά αεροσκάφη του κόσμου, το A380 και το Boeing 747-800.

Διαβάστε ακόμη: Δέκα τρόποι που η mobile τεχνολογία θα σώζει ζωές στο μέλλον

Κοστίζει $100 εκατ. και θα μπορεί -σε μελλοντικές εκδόσεις- να μεταφέρει μέχρι και 50 τόνους φορτίου. Είναι 70% «καθαρότερο» από ένα αντίστοιχο μεταφορικό αεροσκάφος. Δεν χρειάζεται διάδρομο προσγείωσης και μπορεί να πάει όπου και ένα ελικόπτερο.

Μπορεί να μείνει στον αέρα 21 ημέρες και να ολοκληρώσει δύο φορές το γύρο του κόσμου χωρίς στάση. Και θέλει μόνο 2 άτομα πλήρωμα.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα αποστολών. Από την παράδοση εφοδίων σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς αεροδρόμια μέχρι να μεταφέρει έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια. Να μεταφέρει τουρίστες σε περιοχές όπου δεν μπορεί να περάσει αεροπλάνο ή ελικόπτερο.

Το Airlander αναμένεται να κάνει την πρώτη του πτήση μέσα στο 2014 και οι επενδυτές του ελπίζουν να αρχίσουν να πωλούν τα πρώτα αερόπλοια σε πελάτες μέσα στο 2015.

Δείτε το video του BBC:

Διαβάστε ακόμη: Κατασκευάστηκε το μικρότερο drone με μορφή εντόμου!